Njemačka traži službenike koji bi pomagali pri protjerivanju

Fah

Njemačke državne službe hitno traže nekoliko stotina službenika potrebnih za organizaciju i provođenje protjerivanja stranaca koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj a čiji broj bi se u ovoj godini mogao popeti na gotovo pola milijuna, javlja tjednik Der Spiegel u subotu.

“Kako bi došlo do primjetnih pomaka u sektoru povratka, hitno je potrebno oko 420 državnih službenika koji bi bili angažirani na 15 mjeseci”, stoji u jednom dopisu ministarstva unutarnjih poslova državnim uredima u saveznim pokrajinama, kako prenosi Der Spiegel.

Državni službenici se pozivaju da se dobrovoljno sa sadašnjih radnih mjesta presele na poslove pripreme i provedbe protjerivanja. Pritom iskustvo u uredima za strance nije potrebno.

Prema istim informacijama broj osoba koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj bi se ove godine trebao povećati na gotovo pola milijuna.

Protjerivanje osoba kojima je odbijen azil u Njemačkoj postao je prioritet u izbornoj godini. Deportacija se međutim u mnogo slučajeva pokazala teško provedivom zbog odbijanja zemalja porijekla za primitkom svojih građana i zbog teškog utvrđivanja identiteta osoba u nedostatku osobnih dokumenata.

U svrhu lakšeg protjerivanja je već s nekoliko zemalja, između ostalih s Afganistanom i zemljama Magreba, postignut dogovor o povratku njihovih građana.

Prilikom jednog susreta s kancelarkom Angelom Merkel u veljači ove godine, premijeri saveznih pokrajina obvezali su se povećati broj deportacija osoba za koje ne postoji pravna osnova ostanka u Njemačkoj, bilo zbog odbijenog azila ili iz nekog drugog razloga.

Kancelarka je tom prilikom saveznim pokrajinama obećala podršku saveznih službi u ljudstvu i sredstvima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs