Kosovo prijeti UEFA-om i FIFA-om Srbiji: ‘Srpski se klubovi na našem teritoriju više neće ponašati kao u svojoj kući’

Foto: Twitter/Crvena zvezda

Nogometni savez Republike Kosova pozvao je Crvenu zvezdu kako bi beogradski klub zatražio dozvolu za prijateljski susret na Gračanici, u suprotnom Nogometni savez Kosova prijeti da će obavijestiti UEFA-u te FIFA-u, između ostaloga poručili su da se radi o ”ilegalnim aktivnostima” na Kosovu. Srbija ignorira postojanje Nogometnog saveza Kosova, to čine i srpski klubovi, koji na nekim dijelovima Kosova igraju utakmice kad to požele i ne traže odobrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Kosovo je međunarodno priznata država te članica FIFA-e te UEFA-e.  Reakcija srbijanskih medija očekivano je žestoka s obzirom kako oni ne priznaju Kosovu kao nezavisnu i suverenu državu, koju je priznala i Republika Hrvatske, te Kosovo nazivaju samoproglašenom Republikom Kosovo. Teško će i dalje moći ignorirati činjenicu da je Kosovo članica krovnih svjetskih nogometnih organizacija, ništa manje i ništa više nego li je i Srbija.

Crvena zvezda treću godinu zaredom planira gostovati u Gračanici, u Sportskom centru “Dragan Džajić”, susret je zakazan za 23. svibanj. No, ukoliko iz Zvezde doista neće tražiti dozvolu od Nogometnog saveza Kosovu vjerojatno će imati dosta problema. Kako su naveli iz Kosovskog nogometnog saveza Zvezda do sada dozvolu nije tražila, međutim, sve se promijenilo od kada je Kosovo primljen u članstvo FIFA-e te UEFA-e, takvu činjenicu čak ni Srbija neće moći ignorirati. Naime, kad bi Zvezda napravila presedan te bez dozvole matičnog saveza države u kojoj treba igrati ipak zaigrala sankcije ne bi bile toliko blage koliko se nadaju u Zvezdi kad ignoriraju Nogometni savez Kosova. I UEFA i FIFA rigorozni su kada se radi o pravilima koje su te organizacije donijele.

“Pažljivo promatramo situaciju, ako netko želi igrati nogomet na našem teritoriju mora tražiti pismeno odobrenje. Ako se nitko ne javi intervenirat ćemo kod FIFA-e te UEFA-e. Ranije su se srpski klubovi na Kosovu ponašali kao u svojoj kući i to nećemo dozvoliti”,  riječi su kosovskih nogometnih čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nogometnog saveza Kosova nadalje upozoravaju da ”susret ne bi smio imati obilježja nacionalističkog karaktera, ne bi se smjeli koristiti transparenti i razni provokativni elementi….” Naravno, misli se na stalne parole o ”Kosovu kao u srpskoj zemlji”, ”Kosovu kao u kolijevci srpstva…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.