Nova Salvinijeva pobjeda: Brodovi s migrantima koji uđu u Italiju bez dozvole bit će kažnjeni s 1.000.000, umjesto dosadašnjih 50.000 eura

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Talijanskoj vladi u srijedu je je dobila povjerenje parlamenta glede sigurnosne i migracijske uredbe, što je još jedna pobjeda za čelnika Lige i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je na izborima obećao veliku reformu po pitanju ilegalnih migracija.

Vlada je dobila 325 do 248 glasova, a inače bi svoj prijedlog morala povući da nije dobila povjerenje, javlja Reuters.

Pozivom na glasovanje o povjerenju o uredbi, Vlada je prisilila donošenje zakona kroz donji dom parlamenta te time skratila raspravu i onemogućila amandmane oporbe.

Uredbu je sastavio sam Salvini, koji je ujedno i potpredsjednik vlade, te ona pooštrava sankcije za brodove nevlainih i dobrotvornih organizacija koji žele dovesti migrante spašene u Mediteranu u Italiju.

>Priča o kapetanici broda koja je s ilegalnim migrantima ušla u Italiju unatoč zabrani bila je unaprijed medijski isplanirana

>Salvini ispunjava predizborna obećanja: U Italiji se broj dolazaka ilegalnih migranata smanjio za čak 95,73%

Nacrt zakona sada odlazi pred gornji dom Senata za konačno odobrenje koje se očekuje do sredine kolovoza.

Uredbom se povećavaju maksimalne kazne za dobrotvorne brodove koji ulaze u talijanske vode bez odobrenja, i to na 1 milijun eura. Do sada je maksimalna kazna bila 50.000 eura. Njime se također omogućava uhićenje kapetana koji ignoriraju zapovijedi da se drže podalje talijanskih teritorijalnih voda i poziva mornaričke vlasti da automatski zapljene njihove brodove.

Nove mjere zamijenit će skup pravila koja su uvedena tek u lipnju, ali koja su odmah dovedena u pitanje od strane niza dobrotvornih organizacija, uključujući njemački brod Sea-Watch, čija je kapetanica Carole Rackete.

Salvinijeva popularnost porasla je zahvaljujući njegovom beskompromisnom, antimigrantskom položaju. Istraživanje javnog mnijenja Corriere della Sere prošle subote, pokazalo je da Liga ima čak 35,9% podrške među biračima, što je i dvostruko više od podrške koje je imala kada je pobijedila na izborima prošle godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Reuters