Orban odgovorio na pitanja EPP-a: U pismu napao Sorosa, EK, migracije, ismijavao zaključke grupacije..

Foto: European People's Party - EPP Political Assembly / wikimedia commons

Mađarski premijer Viktor Orban branio je svoju stranku Fidesz i Vladu po pitanju o demokracije, korupcije i vladavine prava u odgovorima na pitanja koje dobio od Europske pučke stranke (EPP), europarlamentarne grupacije iz koje je suspendiran, zbog kritiziranja milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa glede njegovog utjecaja na Jean-Claude Junckera i val ilegalnih migracija koji je pogodio Europu posljednjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu na 9 stranica koje je Orban poslao EPP-u odgovorio je na pitanja poput: “Je li Fidesz spreman zaustaviti kampanju protiv europskih institucija i osobno napadati vodstvo EPP-a”, “Molim objasnite što mislite pod “iliberalizmom”, “Zašto kažete da nećete podržavati EPP ako formira proimigrantsku koaliciju na europskoj razini”, “Je li spreman prihvatiti odluke Europskog suda”, “U kojem obliku je sloboda govora i djelovanja NGO-ova omogućena glede procesa prihvata azilanata”, Kako mislite opravdati zabranu rada Srednjoeuropskom sveučilištu” (op. institucija Georgea Sorosa) te žalbe zato jer simboli EU nisu izvješeni na službenim mađarskim institucijama.

U nastavku donosimo neke od zanimljivih odgovora Viktora Orbana Europskoj pučkoj stranci:

EPP: Je li Fidesz spreman zaustaviti kampanju protiv europskih institucija i osobno napadati vodstvo EPP-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Orban: Kritiziramo Europsku komisiju zato jer je preuzela političku ulogu posljednjih 5 godina. Politička komisija koja radi na svojoj političkoj agendi ugrožava ravnotežu europskih institucija istovremeno ubrzavajući neželjenu federalizaciju nauštrb nacionalne suverenosti. Uvijek ćemo obraćati pozornost na takve anomalije i informirati građane, s ciljem boljeg funkcioniranja EU.

EPP: Molim objasnite što mislite pod “iliberalizmom”?

Viktor Orban: Činjenica je da kada liberali u Poljskoj ili Mađarskoj izgube izbore, govore o kraju demokracije. U nekim zemljama članicama, liberali misle kako demokracija može biti jedino liberalna, što je samo po sebi kontradikcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Orban Junckeru: ‘Onaj tko polaže vijenac pred kipom Karla Marxa ne može nam propovijedati o ksenofobiji’

>Orban: Postoji liberalna mafija koja želi uvjeriti svijet kako se ništa ne može učiniti protiv migracija

Mi smo kršćanski demokrati i danas se razlikujemo u najmanje tri aspekta od liberala. Prvo je uvjerenje kako je obitelj temeljna te ju čine jedan muškarac i jedna žena. Drugo, dok je kulturni život svake zemlje drugačiji, kulturna tradicija je prisutna svugdje. U Mađarskoj to je kršćanska kultura. Poštujemo sve kulture, ali nam je naša vrlo važna i dužnost nam ju je očuvati. Treće je da su liberali svugdje proimigrantski nastrojeni, dok smo mi protiv imigracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bez obzira želi li to netko priznati ili ne, kršćanski demokrati su iliberalni po definiciji.

EPP: U kojem obliku je sloboda govora i djelovanja NGO-ova omogućena glede procesa prihvata azilanata?

Viktor Orban: Izazovi na granicama zahtijevaju nove mjere uzimajući u obzir da se od članica očekuje zaštita Schengenskih granica. Konačni cilj jest zatvoriti rupe u zakonu kroz koje neke organizacije podržavaju migracije i trgovanje ljudima pod krinkom humanitarne pomoći. Migracije se moraju interpretirati u kontekstu nacionalne sigurnosti i sigurnosti građana. Činjenica je da tražitelji azila i oni koji su zadovoljavaju uvjete za mešunarodnu zaštitu dobivaju od države osiguranu, besplatnu, pravnu pomoć.

EPP: Kako mislite objasniti trenutne pravne probleme za Srednjoeuropsko sveučilište, u kontekstu omogućavanja slobodnog pristupa znanosti i obrazovanju”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Orban: Srednjoeuropsko sveučilište je samostalno donijelo odluku o napuštanju Mađarske. Prihvatili smo njihov odluku o preseljenju u Beč. Sva dodatna pitanja o tom sveučilištu mogu biti upućena austrijskom kancelaru.

EPP: Kako će te značajno popraviti borbu protiv korupcije s obzirom na indeks percepcije korupcije koji je izdao Transparency International, a po kojem je jedino Grča korumpiranija?

Viktor Orban: Transparency International je organizacija financirana od strane Sorosa. Ona je očito pristrana politički motivirana. Mi ne uzimamo njeno izvješće zaozbiljno.

EPP: Bit će ključno za evaluaciju EPP-a, ne samo sadržaj već i sveukupni kontekst zakona i regulacija, a prije svega implementacija pravila u duhu vrijednosti Europske unije i principa EPP-a. Koje garancije možete dati EPP-u da će Fidesz ubuduće djelovati u skladu s gore navedenim principima?

Viktor Orban: Zaštita vladavine prava navedena je u našem Ustavu. Mi, izabrani vođe Mađarske prisegnuli smo Ustavu. Kako biste olakšali smislen dijalog, molim vas suzdržite se od neodređenih i nedefiniranih koncepata poput “u duhu vrijednosti” i “svukupni kontekst”, ukoliko ne postoje objektivni i pravni argumenti.

Posljednje pitanje EPP-a: Želimo naglasiti da je izostanak simbola Europske unije na zgradama službenih institucija i zgradama stranke vidljiv, te je jednim dijelom znak kako Fidesz ne dijeli isto europsko opredjeljenje kao i ostale stranke EPP-a. To uvjerenje je temelj naše grupacije.

Viktor Orban: Žao mi je, ali ovo su potpune besmislice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.