Osuda HDZ-ove prešutne potpore EU rezoluciji protiv Poljske

Foto: Thinkstock

Politička stranka Generacija obnove osvrnula se na anti-poljsku rezoluciju donesenu u Europskom parlamentu.

(VIDEO) Poljska proslavila Dan neovisnosti – „Želimo Boga“ slogan velikog marša u Varšavi!

Ruža Tomašić: Poljsku se prikazuje gotovo kao diktatorsku zemlju, a realnost je drugačija

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Generacija obnove (GO) oštro osuđuje anti-poljsku rezoluciju Europskog parlamenta donesenu prošli tjedan te ovim putem izražava punu potporu prijateljskoj Republici Poljskoj.

U sramotnoj rezoluciji Europski parlament napada poljsku vladu zbog, među ostalim, masovnog Marša nezavisnosti kojim su na ulicama Varšave desetci tisuća mladih Poljaka proslavili Dan nezavisnosti Poljske, nazivajući marš “ksenofobnim i fašističkim”. Središnje predstavničko tijelo Europske unije pod prijetnjom sankcija naređuje poljskoj vladi da osudi javnu manifestaciju nacionalnog ponosa koja se dogodila na najvažniji poljski nacionalni blagdan. Također, Poljskoj se propisuje kako bi trebala izgledati zakonodavna praksa po pitanju sudstva i pobačaja, iako je riječ o pitanjima koja su dio nacionalne nadležnosti država-članica EU. U slučaju da Poljska ne ispoštuje zahtjeve iz Bruxellesa, prijeti joj se aktiviranjem čl. 7 Ugovora o Europskoj uniji, odnosno oduzimanjem prava glasa u Europskom vijeću.

Obračun europskih institucija s Poljskom, odnosno stvaranje slike o Poljskoj kao “ksenofobnoj i fašističkoj” državi koja “ne poštuje vladavinu prava”, očito je samo priprema za ostvarenje šireg političkog plana, uspostave “Europe dvaju brzina”, čiji su najveći zagovornici Njemačka i Francuska. Za ostvarenje tog cilja potrebno je oblikovati javnu predodžbu o moralnoj superiornosti zapadne Europe (“Europa prve brzine”) nad tobože “nazadnom”, “fašističkom”, “ultrakonzervativnom” srednjo-istočnom Europom (“Europa druge brzine”). Nakon toga, s oduzimanjem Poljskoj prava glasa u Europskom vijeću politički bi se izoliralo najjaču državu-članicu EU koja ima interes spriječiti uspostavu “Europe dvaju brzina”. Time bi se postojeći ekonomski jaz između europskog zapada i istoka dodatno utvrdio, a naše bi zemlje ostale u podređenom ekonomskom i političkom položaju u odnosu na zapadnu Europu.

Kako se u spomenutom planu Hrvatsku svrstava u Europu “druge brzine”, žalosno je da je većina hrvatskih europarlamentaraca podržala ovu rezoluciju. Osobito je tužan i sramotan potez HDZ-ovih zastupnika koji su prvotno pri glasovanju bili protiv rezolucije, ali su naknadno promijenili svoj glas u “suzdržan”. Naravno, nije se tu radilo o nekoj “naknadnoj pameti” koja ih je nagnala taj potez, već o ponižavajućem popuštanju političkom i medijskom pritisku koji je HDZ-ove zastupnike prisilio da ipak okrenu leđa prijateljskoj Poljskoj. Time se HDZ izravno opredijelio protiv političke suradnje u srednjo-istočnoj Europi, koju promiče i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nasuprot politike sluganstva prema europskim birokratima koju provodi HDZ Andreja Plenkovića, mi zagovaramo politiku zajedništva s Poljskom i zemljama srednjo-istočne Europe kao najbolji okvir za očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa.

Leo Marić, međunarodni tajnik Generacije obnove

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/generacijaobnove.hr/jutarnji.hr