Petir za Narod.hr: ‘HSS kakav smo poznavali je nepovratno uništen, a ja sam ponosna na sve što sam u EP-u učinila za Hrvatsku’

Foto: www.petir.eu

Uoči eruoparlamentarnih izbora za Narod.hr razgovarali smo s hrvatskom eurozastupnicom Marijanom Petir. Progovorila je o stanju u Hrvatskoj seljačkoj stranci te svojem proteklom eurozastupničkom mandatu.

“Beljaku je i sama demokracija strani pojam”

Narod.hr: Uoči europarlamentarnih izbora predsjednik HSS-a Krešo Beljak najavio izlazak HSS-a iz Europske pučke stranke. Prije odluke predsjednika Beljaka o Vašem isključivanju iz stranke bili ste jedna od njezinih najistaknutijih članica. Kako komentirate ovaj Beljakov potez?

Marijana Petir: Činjenica je da “Beljakov HSS” nije HSS kako su ga vidjeli njegovi tvorci i kakav je bio više od stotinu godina. Beljak nema dodirnih točaka s EPP-om, kao ni s kršćanskom demokracijom. Čak štoviše, vidjeli smo po njegovu ponašanju i načinu vođenja stranke da mu je i sama demokracija strani pojam. Europska pučka stranka najveća je politička grupacija u Europskom parlamentu i jedina koja ima zastupnike iz svih 28 država članica. To su činjenice koje govore same za sebe. EPP zna što je vladavina prava, što je demokracija, što su vrijednosti i pokušava ta načela i vrijednosti očuvati.

HSS privlači pažnju: Beljak najavio izlazak iz EPP-a, napao Orbana

Narod.hr: Od Beljakova stupanja na čelo HSS-a stranka gubi na svojem ugledu, a u posljednje vrijeme sve više članova HSS-a javno kritizira Beljakovu politiku. Kakav je HSS bio nekada i što je sve od temeljnih ideja stranke ostalo prisutno i danas?

Marijana Petir: Temeljni nauk braće Radić na kojemu je utemeljen HSS i danas živi u svim suspendiranim i isključenim članovima HSS-a, onima koji su zbog Beljaka i njegove politike HSS napustili, no činjenica jest da u samom HSS-u više nema niti traga tome nauku. HSS je bio pučka stranka, oduvijek je brinuo za interese poljoprivrednika i seljaka. Moramo postaviti pitanje gdje su naši poljoprivrednici i seljaci u Beljakovoj politici? Na tragu politike koju je do sada vodio, nedostaje samo da predloži novu poljoprivrednu politiku koja bi uključivala kolhoze i sovhoze. Beljakov HSS nema definiran politički program, a po njegovim izjavama zaista je teško smjestiti današnji HSS na političku kartu Hrvatske. Beljak provodi samovolju, stranku vodi autokratski pa je razumljivo da je sve više nezadovoljnih koji izlaze iz stranke. Rejting HSS-a nije u nikakvoj uzlaznoj putanji kako to Beljak pokušava prezentirati, već naprotiv, stagnira ili pada.

U sadašnjem HSS-u više nema vrijednosti

Marijana Petir: Puniša Račić nije uspio ubiti HSS a Krešo Beljak jest

O vrijednosnim pitanjima da i ne govorimo jer u “Beljakovom HSS-u” više nema vrijednosti. HSS-u braće Radić bila je važna obitelj, bila je važna vjera, bilo je važno poštovanje… Krešo Beljak je sve to stavio pod tepih i to mu je potpuno nevažno. U izjavama i nastupima nerijetko prelazi granicu ukusa i pristojnosti, a svojim parolama i porukama izaziva čuđenje kako članova stranke, tako i javnosti uopće. Nažalost, HSS kakav smo poznavali je nepovratno uništen. Drago mi je čuti da se članovi i dalje bude, da se i oni koji su stajali tik uz Beljaka danas od njega odmiču, ali bojim se da je kasno.

Na kojim je načelima Stjepan Radić utemeljio Hrvatsku seljačku stranku – koju Krešo Beljak danas uništava?

Narod.hr: Bliže se izbori za Europski parlament, na kojima ćete se kandidirati na listi Europske pučke stranke. Što biste izdvojili kao Vaše najveće uspjehe u proteklom mandatu i za što ćete se zalagati tijekom idućeg mandata?

Marijana Petir: Točno je da ću, ako se odlučim kandidirati za europske izbore, na njih izaći kao kandidatkinja Europske pučke stranke čija članica nikada nisam prestala biti. Upravo i članstvo u EPP-u i podrška kolega iz EPP-a mi i omogućava da se lakše izborim za projekte koji su toliko važni za Hrvatsku. Veseli me podrška velike većine sadašnjih i bivših članova HSS-a koji mi se svakodnevno javljaju smatrajući da ja izvorno predstavljam politiku i vrijednosti koje i oni dijele. Ponosna sam na sve što sam, predano radeći svoj posao u Europskom parlamentu, učinila za dobrobit hrvatskih građana koji su svrha i pokretač moga rada.

Marijana Petir: ‘Mladi se boje klijentelizma koji vlada u Hrvatskoj i nepoštene trgovačke prakse’

Kao članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i Odbora za prava žena i jednakost spolova svoj sam dosadašnji rad u Europskom parlamentu usmjerila k unaprjeđenju i zaštiti hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela, održivom razvoju i promicanju upotrebe obnovljivih izvora energije te zalaganju za prava žena, osobito žena u ruralnim prostorima i onih zaposlenih u trgovini, što dokazuju i moja postignuća.

Brojna postignuća u proteklom mandatu

Ukinuti su povijesni kriteriji koji su Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU onemogućavali da koristi subvencije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u hrvatskim školama. To je dvostruko postignuće jer ne samo da je na stol hrvatskih školaraca donijelo besplatne i zdrave obroke, već je i otvorilo novo tržište za naše proizvođače budući da zdravi obroci dolaze upravo s hrvatskih polja. Za proizvođače jabuka i mandarina pogođene ruskim embargom osigurala sam obeštećenje s europske razine, što je opet bilo dvostruko korisno jer su proizvođači dobili obeštećenje, a svoje su voće mogli besplatno podijeliti najpotrebitijima. Usvojen je moj amandman na LULUCF Uredbu čime se prvi put u jednom od europskih propisa izrijekom daje mogućnost izuzeća Hrvatskoj da svoju referentnu razinu za šume izračuna uzimajući u obzir okupaciju dijela njezina teritorija u razdoblju od 1991. i 1998. te učinke rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na njezinu teritoriju. Bez ovog izuzeća drvno-prerađivački sektor u Hrvatskoj bio bi na velikom gubitku a iz državnog proračuna morali bi plaćati penale koji bi se mjerili u stotinama milijuna eura. Tu su i mnoge izborene pogodnosti za naše pčelare, kao i zalaganje za mlade poljoprivrednike. Ponosna sam što sam ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika.

(VIDEO) Petir o Bokeljskoj mornarici u Europskom parlamentu: ‘Kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata’

Ujedno, izvjestiteljica sam za žene u ruralnim područjima te je upravo ovoga tjedna Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova usvojio moje mišljenje o strateškim planovima u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne politike. Nastavljam rad na tome da se u novom ZPP-u zadrže tematski potprogrami za žene u okviru Programa ruralnog razvoja kako bi se osigurale potpore ženama poljoprivrednicama te da se na razini država članica prepozna i prizna „nevidljivi rad“ žena u ruralnim prostorima kako bi ostvarile prava koja im pripadaju.

Za uvođenje slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena zalagala sam se još kao zastupnica u Hrvatskom saboru, te je na moju inicijativu Republika Hrvatska dosad dva puta mijenjala Zakon o trgovini, no Ustavni je sud odredbe toga zakona oba puta stavio van snage zbog prigovora trgovačkih lanaca. Kada sam izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu aktivno sam se uključila u podnošenje amandmana na različita izvješća u kojima tražim osiguravanje dostojanstvenog radnog vremena i slobodne nedjelje za zaposlene, posebice one u trgovini, a veliki broj mojih amandmana je i usvojen te je postao referenca za buduće zakonodavne akte.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr