Poljski državni Institut nacionalnog sjećanja 20 godina lustrira državu: Do sada su prikupili 90 kilometara arhivske građe, intervjuirali 103.000 svjedoka…

Foto: Adrian Grycuk / wikimedia commons

Poljska traži da se pokrene sudski postupak protiv sedam sudaca i tužitelja iz vremena komunizma, koji su zatvarali pro-demokratske borce tijekom osamdesetih godina, objavili su tamošnji predstavnici pravosuđa. Zahtjevi specijalnih povijesnih tužitelja Instituta nacionalnog sjećanja (IPN), upućeni su sudu.

Poljski Institut nacionalnog sjećanja u fokus hrvatske javnosti došao je i prije dvije godine kada su objavili da je bivši povijesni vođa sindikata Solidarnost Lech Walesa surađivao je početkom 70-ih s komunističkom tajnom policijom.

>Novi dokumenti potvrdili da je Lech Walesa bio plaćeni komunistički doušnik!

Inače, radi se o poljskoj državnoj ustanovi čija je uloga uglavnom arhiviranje i upravljanje dokumentima o zločinima, koji su počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata u doba Njemačke i Sovjetske okupacije Poljske kao i u doba Narodne Republike Poljske od strane državnih ustanova protiv poljskih građana.

Institut je osnovan 1998. godine, od kada intenzivno radi na lustraciji poljskog društva. Tijekom prvih petnaest godina od svog osnutka IPN je prikupio preko 90 kilometara arhivske građe, izdao 1.794 publikacije, organizirao 453 izložaba, održao 817 konferencija i pokrenuo 30 obrazovnih internetskih portala. U istom razdoblju istraživači Instituta održali su razgovore s više od 103.000 svjedoka i ispitali 508 osoba optuženih za kaznena djela, što je dovelo do 137 presuda od strane sudova.

IPN je u svom sadašnjem obliku osnovan 18. prosinca 1998. godine.

Daju mišljenje o udžbenicima, imaju proširene ovlasti po pitanju lustracije

U zadatke instituta spadaju: skupljanje i upravljanje dokumentima državnih organa sigurnosti iz razdoblja od 22. srpnja 1944. do 31. prosinca 1989. godine, skupljanje podataka o nacionalsocijalističkim i komunističkim zločinima i vršenje obrazovne djelatnosti.

IPN  također daje mišljenje o nastavnim planovima i programima i udžbenicima o povijesti koji se koriste u poljskim školama i koji su uključeni u aktivnosti obuke nastavnika, a ujedno suorganizira poslijediplomske studije povijesti na Sveučilištu Jagiellonian i Sveučilištu Maria Curie-Skłodowska.

Izmjenama zakona o IPN, koji je stupio na snagu 15. ožujka 2007. godine, Institutu su dane nove, proširene ovlasti na području lustracije.

Institut nacionalnog sjećanja u funkciji ima pet glavnih odjela, a to su: Glavna komisija za procesuiranje zločina protiv poljske nacije, Zavod za pružanje i arhiviranje dokumenata, Zavod za javno obrazovanje, Lustracijski zavod te lokalne podružnice.

U poljskom Institutu nacionalnog sjećanja zaposleno je nekoliko stotina ljudi, a ističe se njihova suradnja s američkim Međunarodnim centrom za znanstvenike Woodrow Wilson te srodnim institucijama u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Njemačkoj. Institut je svojedobno dobio i podršku poljsko-američkog profesora, člana Memorijalnog muzeja holokausta u SAD-u.

U svrhu obrazovanja javnosti o poljskoj povijesti kreirali su nekoliko društvenih igara među kojima se ističe društvena igra Kolejka, inspirirana Monopolijem, a u kojoj su igrači prisiljeni stajati u redu pred trgovinama za osnovne proizvode za kućanstvo tijekom komunističkog razdoblja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr