Pollwatch: EPP-u vjerojatno predsjednik EK, Kukuriku čak 6 mjesta u EP-u

Po predviđanjima Pollwatcha, na skorim će izborima za Europski parlament biti velika borba za pobjedu između dvije najveće skupine EPP-a i S&D – socijalista, a razlika do koje su došli svojim statističkim metodama je unutar 4 zastupnička mjesta. Za Hrvatsku, pozivajući se na istraživanja Crodemoskopa, predviđaju veliku pobjedu Kukuriku koalicije – šest mandata, HDZ-ova koalicija bi dobila 4, a laburisti jedan mandat.

“U praksi, to (razlika između EPP-a i S&D-a) znači da su te dvije skupine izjednačene, točnije razlika između tih dviju skupina je unutar bilo koje standardne pogreške u anketama”, kažu u Pollwatchu.

Članice EPP grupacije su se oporavile u anketama u nekoliko zemalja članica u posljednjih nekoliko tjedana. Također, EPP kandidat za predsjednika Komisije, Jean-Claude Juncker, vjerojatno će imati veću podršku u novom EP-u od S & D kandidata, Martina Schulza.

U Pollwatchu pretpostavljaju da će EPP, ALDE, ECR, te Češka ANO (koji će se vjerojatno pridružiti ALDE-u) podržati Junckera, a zajedno bi trebale skupiti 325 članova Europskog parlamenta (43.0 %). S druge strane, ako pretpostavimo da S & D, GUE i G / EFA podupru Schulza, to bi bilo 309 članova Europskog parlamenta (41.4%). Ukupan broj zastupnika Europskog parlamenta od 2014. godine iznosi 750+1 (predsjednik).

Za Hrvatsku Pollwatch predviđa ozbiljnu pobjedu Kukuriku koalicije s čak 41 posto glasova, odnosno 6 od 11 zastupničkih mjesta. Od toga bi dva mjesta išla HNS-u, tj. ALDE grupaciji. Nije objašnjeno kojom metodologijom su došli do povećanja u svom predviđanju s 36 posto koje su na posljednjih nekoliko anketa Crodemoskopa stranke Kukuriku koalicije dobile u zbroju. Laburisti bi dobili 8 posto glasova.

HDZ-ovoj koaliciji Pollwatch daje 34 posto glasova na izborima i povećava samo dva posto broj glasova osvojenih u zbroju u anketama Crodemoskopa. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko govoreći o posljednjim anketama istaknuo je da HDZ po anketama stranke dobiva 10 posto više glasova nego što mu Crodemoskop daje, te napominje da će izbori biti prava anketa.

pollwatchcro

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: pollwatch
Photo: pollwatch