Stabilnost gospodarstava država Inicijative triju mora vidljiva je tijekom koronakrize

Foto: Veleposlanstvo Republike Poljske

Beata Daszyńska-Muzyczka predsjednica je poljske Banke nacionalnog gospodarstva (BGK). U veljači ove godine banka BGK uputila je 250 tisuća eura pomoći Hrvatskoj, koju je pogodila serija potresa. Sredstva je u obliku donacije primila hrvatska razvojna banka HBOR. U nastavku donosimo komentar Beate Daszyńske-Muzyczke.

Inicijativa triju mora ima velik potencijal. 12 zemalja, 30 posto površine Europske unije, 25 posto njezina stanovništva i gotovo 20 posto BDP-a. Protivnici Inicijative triju mora kažu da nas povezuju samo povijest i geografija. Međutim, ujedinjuje nas mnogo više – goleme ambicije, privlačnost za ulagače i dinamičan razvoj. Iako za nas kažu da neprestano lovimo Zapad, mi smo u stvari u mnogočemu nadmašili taj Zapad.

Inicijativa triju mora jedinstvena je inicijativa za ovaj dio Europe. Ovo je prvi integracijski projekt koji dolazi iznutra i ima dugoročni cilj. Desetljećima su sudbinu regije prvenstveno određivale vanjske sile koje su se više zanimale za njezinu međusobnu povezanost – političku, gospodarsku i infrastrukturnu – nego za integraciju regije. Stoga je danas lakše putovati Europom s istoka na zapad nego sa sjevera na jug, a trgovina unutar Inicijative triju mora relativno je mala u usporedbi s razmjenom s drugim zemljama EU. Korištenje ovog potencijala bit će dobitak za cijelu Europsku uniju.

Da bismo to postigli, potrebne su nam bliže gospodarske veze između zemalja Inicijative triju mora. Nitko nam te veze ranije nije izgradio i nitko ih neće graditi za nas u budućnosti. Odgovornost za njih moramo preuzeti sami, kao zemlje regije. Izgradnja bliske povezanosti će ipak zahtijevati vrijeme, mnogo financijskih izdataka i zajedničkog truda.

Zahtijevat će vrijeme, jer Inicijativa triju mora je projekt za desetljeća. Danas pred sebe postavljamo ciljeve samo za prvih deset godina. Jedan od tih ciljeva je izravnavanje infrastrukturnih razlika između zapadnog i istočnog dijela EU-a. Ovu inicijativu podržava Investicijski fond Inicijative triju mora, čiji je idejni začetnik, suosnivač i glavni ulagač Banka nacionalnog gospodarstva, poljska banka za razvoj. Fond podržava komercijalna infrastrukturna ulaganja u tri ključna područja za Inicijativu triju mora: energiju, prijevoz i digitalno gospodarstvo.

Zahtijevat će velike financijske izdatke jer se bliski ekonomski odnosi stvaraju zahvaljujući zajedničkoj infrastrukturi, a to je skupo. Analitički centar SpotData procjenjuje da će ti izdaci – samo za izravnavanje infrastrukturnih razlika u EU – doseći 600 milijardi EUR do 2030. godine. Investicijski fond Inicijative triju mora priskrbit će dodatna sredstava za investicije, između ostalog i od međunarodnih financijskih institucija i privatnih ulagača, kao i dopunska proračunska sredstva zemalja Inicijative triju mora i EU fondove.

Zahtijevat će mnogo zajedničkog truda, jer se moraju uskladiti mnoge perspektive i očekivanja. Zbog toga Fond daje prednost onim ulaganjima čiji se pozitivni učinak širi izvan zemlje u kojoj se nalaze. Na taj ćemo način izgraditi zajednicu interesa.

Danas, kada se cijeli svijet suočava s posljedicama pandemije COVID-19, ulaganja u infrastrukturu postaju osobito važna za prevladavanje gospodarske krize, ipak je teže doći do vanjskog kapitala za njihovu provedbu. Odgovor na ovaj izazov je Investicijski fond Inicijative triju mora. Atraktivan je za ulagače, jer zahvaljujući ulaganjima u regiju s visokim gospodarskim rastom i visokom stabilnošću daje šansu za veću dobit s nižim rizikom. Istodobno, zahvaljujući Fondu, strani ulagači ne moraju sami tražiti investicijske projekte u pojedinim zemljama regije ili trošiti svoju energiju i resurse za skupi postupak njihove procjene.

Stabilnost gospodarstava Inicijative triju mora vidljiva je tijekom krize – zemlje u regiji manje su pogođene od ostatka EU, a predviđa se da će i brže izaći iz nje od ostatka Europe zbog ulaganja u infrastrukturu, povoljnog ekonomskog položaja i visokokvalificirane radne snage. Ovo je izvrsna prilika za regiju da poveća svoju važnost u globalnom gospodarstvu nakon pandemije. Iskoristit ćemo je primjenom inteligentnih rješenja, ulažući u pametne projekte i inteligentnu infrastrukturu, financiranu inteligentnim novcem. Inicijativa triju mora nije samo zajednička povijest, već i zajednička budućnost.

* Beata Daszyńska-Muzyczka predsjednica je Banke nacionalnog gospodarstva. U veljači ove godine banka BGK uputila je 250 tisuća eura pomoći Hrvatskoj, koju je pogodila serija potresa. Sredstva je u obliku donacije primila hrvatska razvojna banka HBOR.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr