Tko je Vinko Filipović, v.d. ravnatelj NCVVO-a koji je podržavao nametanje SDP-ovog spolnog odgoja u škole?

Vinko Filipović
Zagreb, 07.10.2014. - Danas je javnosti predstavljen UNICEF-ov program i publikacija "Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima djece s poteškoæama u razvoju". Na slici Vinko Filipoviæ, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. foto HINA / Denis CERIÆ / mm

Ivana Katavić više nije ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Novi v.d. ravnatelja koji će se od sada brinuti o državnoj maturi, maturantima i ispitima je Vinko Filipović.

> Afera s maturama: Katavić podnijela ostavku na mjesto ravnateljice NCVVO-a

Podsjetimo, Upravno vijeće očekivalo je od sada već bivše ravnateljice da će sama podnijeti ostavku, no ona je na posljednjoj sjednici od vijeća tražila da ju smijene iako vijeće tada nije imalo kvorum niti je smjenu moglo izglasati. Vršiteljem dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra imenovan je Vinko Filipović, bivši šef Agencije za odgoj i obrazovanje koji je radio u mandatu ministra Primorca, a smijenjen je u mandatu ministra Mornara.

Natječaj za izbor novog ravnatelja bit će raspisan po završetku ovogodišnje državne mature.

Dodajmo kako je i sada već bivša ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić na tu dužnost stupila 1. lipnja 2018. godine, dakle također neposredno prije provedbe tadašnje državne mature, piše Slobodna Dalmacija.

Novo-staro lice u prosvjetarskim krugovima

Vinko Filipović (60), novoizabrani v.d. ravnatelja glavne ustanove za provedbu državne mature, iza sebe ima 17 godina rada u osnovnoškolskom sustavu kao profesor geografije, paralelno s radom u prosvjeti bio je osnivač i dugogodišnji predsjednik sindikata Preporod i to u razdoblju od 1994. do 2004. godine.

Bivši je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Na toj je funkciji bio od 1. studenoga 2004. do 20. veljače 2015. Na čelu Agencije bio je i za vrijeme SDP-ovog ministra Željka Jovanovića te je pokušavao nametnuti uvođenje nestručnog i ideološki obojenog zdravstvenog odgoja u sve škole u Hrvatskoj – što njemu i SDP-ovom Jovanoviću nije pošlo za rukom. Mediji su i tada, kao i kod slučaja Obiteljskog zakona već napali predloženu odredbu prema kojoj će roditelji moći birati alternativu za kurikule, poput građanskog odgoja i zdravstvenog odgoja, koji utječu na formiranje stavova.

Dio građana i roditelja izrazilo je zabrinutost zbog nametanja dehumanizirajuće (feminizam) i znanstveno neutemeljene teorije (rodne teorije), kao pozitivne civilizacijske stečevine.

Posljednjih je godina nakon odlaska iz Agencije radio kao direktor razvoja i marketinga u Školskoj knjizi.

Novi mandat na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) ‘izmaknuo’ mu je 2015. godine kada je ministar obrazovanja u SDP-ovoj Vladi bio Vedran Mornar i kada je za ravnateljicu AZOO-a izabrana Jadranka Žarković Pečenković, sadašnja savjetnica za obrazovanje predsjednika RH Zorana Milanovića.

Zdravstveni odgoj i osporavanje prava roditelja u odgoju djece

Zdravstveni odgoj je obvezni kurikul uveden u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj odlukom ministra Jovanovića od 28. rujna 2012. Problematično je bilo to što je program izrađen i objavljen mjesec dana prije nego je uveden u škole, također nije postojalo neutralno stručno ocjenjivanje programa te javna rasprava o sadržaju te je u programu sporno promoviranje rodne ideologije.

Zbog svega je oformljena i Građanska inicijativa “Ne dirajte djecu!”, koja je u sklopu kampanje u Hrvatskoj organizirala niz predavanja Judith Reisman i upozoravala na negativan aspekt zdravstvenog odgoja.

Krajem prosinca 2012. HBK je tiskala i distribuirala informativni letak kojim jasno izražava svoje protivljenje zdravstvenom odgoju kako ga je zamislio tadašnji SDP-ov ministar, jer se time nije zadržala samo na izražavanju načelnog stava u medijima nego se učinio roditeljima dostupnim kratak izbor najupitnijih ideja iz udžbenika za zdravstveni odgoj.

Obrazloženje HBK je sljedeće:

“Mnoge vrjednote koje ste vi, roditelji, prenosili svojoj djeci, kao i način na koji ih odgajate, taj zdravstveni program razara, imajući za cilj nametanje potpuno neprihvatljivih stavova o spolnosti, braku i obitelji, suprotnih kršćanskoj antropologiji i hrvatskom narodnom biću. Vaša djeca nisu vlasništvo države. Vi ste ih rodili, othranili i za njih skrbite. O vama roditeljima ovisi što će i kakva će jednoga dana postati vaša djeca.”

Filipović, novoizabrani v.d. ravnatelj NCVVO-a, je govorio kako “roditelji nemaju pravo držati djecu u neznanju i sprječavati im dotok temeljnih informacija”:

“Zdravstveni odgoj ni na koji način nije se smjelo, po meni, politizirati i davati mu neke ideološke predznake jer je on u interesu djece i njihovog zdravlja, odrastanja, sprječavanja različitih vrsta ovisnosti, spolno odgovornog ponašanja, spolno prenosivih bolesti i svega ostalog što on obuhvaća.”, rekao je Filipović 2013. godine u središnjem Dnevniku HTV-a uz obrazloženje: “Vrlo često pozivanje na članak 63. Ustava i prava roditelja na odgoj se jednoznačno tumači. Naime, u obrazloženju Ustavnog suda između ostalog stoji da je odgovornost roditelja u smislu članka 63. stavak 2 Ustava ograničena pravom djeteta na potpuni i skladan razvoj njegove osobnosti. To ujedno znači da roditelji nemaju pravo držati djecu u neznanju i sprječavati im dotok temeljnih informacija i sadržaja važnih za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti.”, zaključio je Filipović.

Zbog odustanka Vlade od građanskoga odgoja i obrazovanja, Good inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskoga odgoja i obrazovanja 2014. je zatražila ostavku ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Vinka Filipovića. Unatoč odustanku, Filipović je i dalje uvjeravao kako u građanskom i zdravstvenom odgoju, kasnimo 20 godina te je istaknuo nužnost njihova postojanja u obrazovnom sustavu.

„Iskustva sa Zdravstvenim odgojem i referendumom o braku pokazala su da je postojanje i uvažavanje različitosti u Hrvatskoj nekima vrlo teško prihvatljivo i strano, što je pak u demokraciji normalno i uobičajeno“, upozorili su tada iz udruge Vigilare.

Odvjetnik Krešimir Planinić, član upravnog odbora udruge U ime obitelji, istaknuo je kako je i u Obiteljskom zakonu prioritet na roditeljskom odlučivanju odnosno zakonskom zastupniku koji odlučuje za dijete. “Roditelj/skrbnik je ispred države u odlučivanju za dijete. Pogotovo u dijelovima koji se ne temelje na znanstvenim činjenicama. Znanstvene činjenice nisu sporne, ali ako se radi o uvjerenjima, onda tu roditelji/skrbnici moraju imati presudnu odluku. To je bio jedan od razloga zašto je bila ukinuta odluka o zdravstvenom odgoju 2013. godine.”, rekao je Planinić.

Bivša urednica HTV-ove emisije Slika Hrvatske i aktualna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u svojoj je emisiji od 29. prosinca 2012., nazvanoj “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”, pročitala pismo gledatelja Žarka koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece. Potom je uslijedilo i prikazivanje pojedinih isječaka iz kontroverznog filma The Kinsey Syndrome u kojem autor Christian J. Pinto kritizira znanstveni rad pionira seksualne revolucije Alfreda Kinseya. Pinto u filmu iznosi niz tvrdnji poput one da je seksualnu revoluciju potaknuo znanstveni rad seksualnog psihopata koji je surađivao s nacističkim pedofilom te ga poticao na silovanja i moguća ubojstva djevojčica. HRT se u roku od 24 sata ispričao gledateljima: “HRT se ispričava gledateljima emisije Slika Hrvatske (koja se emitira za iseljenike) na jučerašnjoj emisiji urednice i voditeljice Karoline Vidović Krišto. Ističemo kako stavovi izneseni u emisiji nisu stavovi HRT-a.”

U sljedećih 10 dana emisija je ukinuta. Američka aktivistkinja Judith A. Reisman poslala je tada pismo podrške Karolini Vidović Krišto.

Na sjednici održanoj 22. svibnja 2013. Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku o ukidanju kurikula zdravstvenog odgoja, s obrazloženjem da država nije na uravnotežen način uskladila sadržaje zdravstvenog odgoja s ustavnim pravom i slobodom roditelja u odgoju djece i da se proces uređivanja i implementacije nije događao na način koji je u skladu s demokratskim načelima koje je država dužna poštovati i provoditi.

Što najavljuje Filipović o državnoj maturi?

Filipović je izjavio kako smatra da je projekt državne mature jedan od najboljih projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“Mislim da je projekt državne mature jedan od najboljih projekata Ministarstva obrazovanja. U ovome trenutku najvažnije je provesti maturu na najbolji mogući način, u interesu svih učenika. O eventualnim promjenama u procesu počet ću ozbiljnije razmišljati nakon 1. rujna. U ovome trenutku, maturu treba napraviti na najbolji mogući način, uvažavajući sva dobra iskustva iz prethodnih 12 godina.”, izjavio je Jutarnjem Vinko Filipović.

“Što se tiče državne mature želim uputiti poruku maturantima i njihovim roditeljima te svima koji sudjeluju u procesu državne mature da državna matura ide planiranim tijekom i da ćemo sve učiniti da ona bude održana na najbolji mogući način kako bi interesi učenika bili zadovoljeni jer su nam učenici uvijek bili na prvom mjestu. Poručujem im da ne trebaju strahovati unatoč složenim uvjetima u kojima živimo. Jamčim da ćemo najkvalitetnije moguće obaviti državnu maturu.”, poručio je Filipović za HRT.

Ovogodišnjim je maturantima poručio da će Nacionalni centar učiniti sve da oni maturanti koji će zbog epidemioloških razloga biti spriječeni pristupiti maturi ne budi niti na koji način diskreditirani te da će, ako će maturu morati polagati na jesen, biti vrednovani na isti način koji i oni kuji su je polagali u ljeto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr