Salvini je izvan vlasti, ali nije i izvan igre – perspektive borbe protiv ilegalnih migracija

Foto: epa

„Mi Mađari nikada nećemo zaboraviti da ste vi [Salvini] bili prvi zapadnoeuropski vođa koji je poduzeo napore kako bi spriječio ilegalne migrante da preplave Europu preko Sredozemnog mora. Bez obzira na buduća politička zbivanja u Italiji i na činjenicu da pripadamo različitim europskim stranačkim skupinama, smatramo vas bratom u borbi za očuvanje europske kršćanske baštine i zaustavljanje migracija. “- navodi mađarski predsjednik Viktor Orbán u obraćanju zahvalnosti Salviniju za nemjerljiv doprinos borbi protiv ilegalne imigracije koja preplavljuje Europu, piše gatestoneinstitut.org

Krajem kolovoza, Matteo Salvini prešao je u oporbu nakon što su se šefovi talijanske Demokratske stranke (PD) lijevog centra i pokreta Pet zvijezda (M5S) dogovorili oko formiranja koalicijske vlade.

Dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini nadao se novim izborima kako bi preuzeo premijersku funkciju na valu popularnosti.

Hoće li borba protiv ilegalne imigracije biti nastavljena?

Kao de facto vođa europskog pokreta za borbu protiv ilegalnih migracija, krijumčara i kriminala koji se uz to veže, Salvinijev odlazak iz talijanske vlade mogao bi zaustaviti napore za usporavanje ilegalnih migracija u Europu. Mnogi analitičari, međutim, vjeruju da će se Salvini, koji i dalje vodi u istraživanjima javnog mnijenja, uskoro vratiti u vladu i još jači položaj nego prije.

Podsjetimo, početkom kolovoza, nakon višemjesečne javne svađe, Salvini je koaliciju između njegove stranke Lige i pokreta Pet zvjezda (M5S) proglasio neizvedivim. Optužio je M5S da blokira glavnu politiku Lige i rekao da je jedini put prema naprijed održavanje održavanja novih izbora. Liga i M5S, prije izbora u ožujku 2018., bili su politički protivnici. Tri mjeseca kasnije, međutim, osnovali su do tada malo vjerojatan savez. Njihov koalicijski sporazum iz lipnja 2018., istaknut u akcijskom planu na 39 stranica, navodio je suzbijanje ilegalne imigracije i deportiranje do 500.000 imigranata bez dokumenata.

Od tada, Salvini je optuživao M5S da nije do kraja implementirao dijelove koalicijskog sporazuma. Napetosti su porasle 7. kolovoza 2019., kada je tijekom sjednice u parlamentu M5S glasovao protiv projekta koji je Salvini podržao. “Beskorisno je nastaviti s ‘ne’ i svađama”, napisao je Salvini na svojoj Facebook stranici. “Talijanima je potrebna sigurnost i vlada koja djeluje, a ne gospodin “Ne“.

Salvini je tada pozvao na nove izbore. U nastojanju da izbjegne prijevremene izbore, a ankete su pokazale Salvinijevu prednost, M5S je posegnuo za suparničkom Demokratskom strankom lijevog centra (PD), izbacivši Salvinijevu Ligu iz vlasti. M5S i PD sklopili su preliminarni koalicijski sporazum 28. kolovoza, a dan kasnije talijanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je od premijera Giuseppea Contea, neovisnog, formiranje nove koalicijske vlade. Iako je Salvinijeva Liga najveća samostalna stranka u Italiji, M5S i PD dvije su najveće snage u parlamentu. Zasad je M5S inzistirao na održavanju tvrdog zakona protiv ilegalne imigracije donesenog s Ligom u studenom 2018. godine. Novu vladu – koja ima za cilj upravljati do sljedećih općih izbora, koji bi trebali biti održani najkasnije do svibnja 2023. – morat će odobriti oba doma parlamenta.

Novi vladajući savez može biti kratkotrajan. U intervjuu talijanskom dnevniku La Stampa, bivši ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni iz stranke Lega Nord rekao je da će nova vlada, ako urodi plodom, biti “intrinzično slaba”, jer će postojati, “ali  ne kao zajednički politički projekt, nego samo da se izbjegnu izbori. Dodao je da postoji mogućnost da nova vlada” može potrajati kako bi se izbjegla isporuka zemlje Salviniju”.

Angela Merkel ne želi Salvinija na čelu Italije?

Nekoliko talijanskih novina izvijestilo je o naporima njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih europskih dužnosnika da spriječe prijevremene izbore u Italiji – samo da spriječe Salvinija da postane premijer. Merkel je navodno zatražila od čelnika PD-a da postignu koalicijski sporazum s M5S. “Napravite dogovor i zaustavite Salvinija”, rekla je navodno Merkel. Navodno je procurio i dokument koji pokazuje da je povjerenik EU-a za proračun Günther Oettinger ponudio da ublaži pravila EU o javnom dugu u zamjenu za “proeuropsku vladu koja ne djeluje protiv Europe”.

Pišući za talijanski dnevnik Il Giornale, politička dopisnik Andrea Indini istaknula je: “Uplitanje Berlina u odluke Demokratske stranke uopće ne iznenađuje. Kao što smo izvijestili posljednjih dana, prvi sastanak M5S-a i PD-a datira od 16. srpnja, kada je Ursula von der Leyen izabrana za predsjednicu Europske komisije, dijelom zahvaljujem na podršci M5S-a i PD-a. Von der Leyen nije samo svaka osoba, ona je klon Merkelove. Njen izbor je dio strategije provedene zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom za podjelu domoljubnog bloka u Europi. To sigurno nije slučajnost da je, nekoliko trenutaka nakon što je Salvini stavio točku na svoju vladu, bivši talijanski premijer i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi, poziva da Italijom upravlja ‘Ursula koalicija’ koju formiraju iste političke snage [M5S i PD] koje su pomogle u izboru von der Leyen.

“Već sada je većini jasno da međunarodni interesi stoje iza formiranja nove koalicijske vlade. Demokratska stranka je u službi stranih zemalja”, rekao je Salvini tijekom skupa u Pinzolu. “Oni misle da smo svi ovce i robovi, spremni čekati što kažu u Bruxellesu i Parizu, ali Liga brani Talijane, jer smo slobodni ljudi.U ovom trenutku Salvini nema drugog izbora nego čekati sljedeću utakmicu protiv političkih suparnika. Njegovi su ljudi već dali do znanja da u parlamentu neće proći ništa što dolazi iz M5S-PD,  prije svega zbog onih koji ih sponzoriraju: Merkel, Macron i Ursula von der Leyen.

Salvinijevi politički suparnici uživali su u njegovom odlasku iz vlade. Bivši talijanski premijer Matteo Renzi napisao je na Facebooku: “Danas je Salvini napustio političku pozornicu. Institucije 1 – populizam 0.”

Salvini se, međutim, zavjetovao da će se boriti do kraja: “Dok se PD i drugi bore oko položaja u vlasti, mi se pripremamo za Italiju koja će doći iz volje naroda. Oni neće moći dugo bježati od izbora, pripremimo se za pobjedu!” “Mislite li da se bojim nekoliko mjeseci oporbe?” – zapitao je Salvini na Facebooku. “Nisi me se riješio svojim političkim igrama. Ne poznaješ me, ne dam se.” Pozvao je na prosvjed protiv nove vlade u Rimu 19. listopada. Ankete pokazuju da se 67 % Talijana zalaže za prijevremene izbore.

Brzi Salvinijev povratak?

Međunarodni komentatori slažu se da je Salvini politička snaga s kojom se tek treba suočiti. Urednik međunarodnog poslovnog dnevnog lista Daily Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard, primijetio je da je Salvini u padu, ali nije izvan igre: “Pazite na ono što želite u talijanskoj politici. Izgnanstvo vulkana Mattea Salvinija faustički je obračun za uspostavu EU-a i branitelje euro-projekta. Postoji velika vjerojatnost da će čelni čovjek Lige – i de facto vođa antieuropske pobune na kontinentu – sljedeće godine ili ubrzo nakon toga s velikom većinom ponovno ući u vlast. On bi tada mogao biti dovoljno jak da progura revolucionarne promjene kroz talijanski ustav koje bi bile nemoguće prije. Njegov odlazak znači da će se drugi suočiti s neumoljivom stagnacijom Italije. Oni će morati proći kroz 23 milijarde eura povećane štednje kako bi se pridržavali pakta o stabilnosti i tajnih proračunskih pravila. Ruke gospodina Salvinija bit će čiste. “Za nas je to situacija koja donosi dobitke”, poručio je Claudio Borghi, šef ekonomije Lige.

Zahvala Orbana Salviniju i pitanje – što će dalje biti s ilegalnim migrantima?

„Mi Mađari nikada nećemo zaboraviti da ste vi [Salvini] bili prvi zapadnoeuropski vođa koji je poduzeo napore kako bi spriječio ilegalne migrante da preplave Europu preko Sredozemnog mora. Bez obzira na buduća politička zbivanja u Italiji i na činjenicu da pripadamo različitim europskim stranačkim skupinama, smatramo vas bratom u borbi za očuvanje europske kršćanske baštine i zaustavljanje migracija. “- mađarski predsjednik Viktor Orbán u obraćanju zahvalnosti Salviniju za nemjerljiv doprinos borbi protiv ilegalne imigracije koja preplavlja Europu.

Salvini je upozorio da će nova koalicija prekinuti zabranu pristajanja brodova punih imigranata koji dolaze iz Afrike: “Ako PD želi ponovno otvoriti vrata i omogućiti da se posao ilegalne imigracije pokrene ponovo, to bi trebalo reći Talijanima.“

U međuvremenu, 9. rujna 2019. talijanski premijer Giussepe Conte dobio je mandat za sastavljanje nove talijanske vlade.
Conte pak od Europe očekuje i “veću solidarnost” u vezi s imigracijom i “konkretne inicijative” o tom pitanju kojemu Italija ubuduće kani “pristupati sustavnije”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr