Sebastian Kurz i Viktor Orban o novoj migrantskoj krizi: Moraju se zaštiti vanjske granice EU, a mi ćemo svoje sigurno

epa06485399 Austrian Chancellor Sebastian Kurz (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) attend their meeting in Vienna, Austria, 30 January 2018. Orban is on a visit to Austria to meet with main politicians from the ruling parties' coalition. EPA/LISI NIESNER

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz, povodom aktualne migrantske krize na tursko-grčkoj granici, ponovio je zahtjev za funkcionalnom zaštitom vanjske granice EU i naglasio da će, ako to ne uspije, Austrija zaštititi svoje granice.

“Situacija poput one 2015. godine ne smije se nikako ponoviti.  Naš cilj mora biti da vanjsku granicu dobro čuvamo i da ilegalne migrante tamo zaustavimo, a ne da ih propuštamo dalje”, poručio je Kurz.

Austrija je, prema njegovim riječima, spremna pomoći zemljama koje se nalaze na vanjskoj granici EU dodatnim brojem policajaca.

“U stalnom smo kontaktu s našim partnerima u EU i duž zapadnobalkanske rute. Ako ne uspije zaštita vanjske granice EU, onda će Austrija zaštititi svoje granice”, poručio je Kurz.

>(VIDEO) Kaos na granici Turske i Grčke: Ilegalni migranti probijaju svoj put prema Europi

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će ta zemlja pojačati zaštitu svoje južne granice, nakon što ga je turski predsjednik Erdogan informirao da Turska ne može više sprječavati priljev imigranata u Europu.

“Uvijek sam govorio da migracije dolaze u valovima. Trebali bismo očekivati ​​novi migracijski val i masovne napade na mađarsku graničnu ogradu, a mi ju moramo braniti”, rekao je Orban, dodavši za Kossuth Radio da su mađarske vlasti u potpunosti sposobne osigurati pravne, tehničke i ljudske resurse potrebne za osiguranje sigurnosti granica.

“Tokom telefonskog razgovora o migracijama i aktualnoj situaciji u Siriji, turski predsjednik Erdogan obavijestio je premijera Orbana da postoji ogroman pritisak na Tursku i da ona više ne može sprječavati priljev migranata“, priopćeno je iz mađarske vlade.

Orban je sazvao sastanak svog kabineta za sigurnost, koji je odlučio da Mađarska mora pojačati zaštitu svojih granica i obrati posebnu pažnju na balkansku rutu migracija, navodi se u priopćenju.

Turska je kao odgovor na ubijena 33 vojnika u Siriji najavila da će potpuno otvoriti granicu za migrante.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr