Švedska: Znanstvenik traži izmjenu zastave jer je simbol križa na njoj “problematičan”

švedska
Foto: Getty Images

”Zamijenite švedsku zastavu s nečim više što je više “uključivo”‘, ustvrdio je Patrik Lindenfors, švedski znanstvenik i član uprave nevladine organizacije Humanističko društvo za novine Göteborgs Posten.

U jeku protesta diljem SAD-a i država zapadne Europe, došli su i pozivi da se švedska zastava izmijeni zbog njene kršćanske baštine.

Simbol križa na Švedskoj zastavi predstavlja kršćanstvo, a smatra se da je dizajn zastave nastao po uzoru na zastavu koja je korištena u Trećem križarskom ratu.

>(VIDEO) Rasistička prošlost švedskih socijaldemokrata: Prisilna sterilizacija Roma i beskućnika, zatvaranje granica za Židove..

No, prema Lindenforsu, simbol križa je “problematičan”, te tvrdi da je kršćanstvo povezano s ropstvom i da u Bibliji ne postoji pravilo kojim je ropstvo zabranjeno.

Dodaje da je još jedan razlog za promjenu švedske zastave taj što većina Šveđana više nisu kršćani i što kršćanstvo nije imalo najpozitivniji utjecaj na Švedsku.

On smatra da je upotreba švedske zastave u vojnim operacijama problematična, jer se može “protumačiti kao križarska zastava”.

Podsjestimo, u Švedskoj je nedavno jedan bivši granonačelnik pozvao da se kip slavnog švedskog kralja Karla XII. zamijeni kipom Grete Thunberg, zbog problematične prošlosti koju on predstavlja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr