Tomašić: siromašni građani imaju pravo na električnu energiju i plin, iako ih ne mogu platiti

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je pismo Europskoj Komisiji u vezi zaštite najsiromašnijih građana u Hrvatskoj, odnosno kojim mjerama im može osigurati opskrbu električnom energijom i plinom s obzirom da prema direktivama Europskog parlamenta i Vijeća, siromašni građani imaju pravo na električnu energiju i plin, unatoč tome što si ne mogu priuštiti mjesečni iznos režija.

Tomašić je istaknula kako se direktivama Europskog parlamenta i Vijeća o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije i prirodnog plina traži se od država članica poduzimanje odgovarajućih mjera radi zaštite krajnjih kupaca te posebno osiguravanje prikladnih mjera zaštite ugroženih kupaca.

„Navedene direktive nadležnost u definiranju koncepta ugroženih kupaca stavljaju decidirano u ruke država članica, navodeći pritom da se takvim kupcima zabranjuje isključivanje električne energije i plina u kritičnim vremenima“, navela je Tomašić.

Prema riječima HSP AS-ove zastupnice Vlada Republike Hrvatske je još 19. listopada 2012. donijela Zakon o energiji kojim uvodi institut krajnjeg kupca pod posebnom zaštitom, ali do danas nije donijela provedbene propise kojima bi se, između ostalog, konkretno definirao ugroženi kupac i tako omogućila praktična primjena tog zakona.

Tomašić je u pismu Europskom parlamentu istaknula kako Republika Hrvatska, iako ima zakon usklađen s EU direktivama, navedene direktive ne provodi u praksi kao još nekolicina država članica.

Stoga je Komisiju pitala Komisiju „hoće li ustrajati na provedbi direktiva 2009/73/EZ i 2009/72/EZ Europskog parlamenta i Vijeća te može li preporučiti rješenja u skladu s najboljim europskim praksama kako bi sve države članice provele navedene direktive, a ugroženi kupci uživali zaštitu na koju imaju pravo“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah