U Mađarskoj osnovana velika konzervativna neprofitna organizacija koja će u vlasništvu imati preko 400 medija

Foto: Thinkstock

Najveći mađarski vlasnici medija dali su svoje udjele u tisku i elektroničkim medijima neprofitnoj organizaciji Central European Press and Media Foundation s ciljem postizanja stabilnosti na medijskom tržištu piše Magyar Idok.

“Cilj zaklade je uspostaviti strukturu koja u suradnji s ostalim medijskim granama (TV, radio, online) može osigurati dugoročnu financijsku i profesionalnu održivost tradicionalnog tiska”, izvijestili su.

Poljski premijer Morawiecki: ‘Puno smo izgubili prodajom naših medija Nijemcima’

Zakladu će voditi Gábor Liszkay (62), pravnik i jedan od najutjecajnijih osoba kada su u pitanju mađarski konzervativni mediji. Magyar Idok navodi kako postoji nekoliko sličnih primjera vođenja medija, primjerice norveška Amedia Foundation, koja posjeduje 50 lokalnih i regionalnih novina s tiskanim i elektroničkim izdanjem, a također posjeduje i vlastitu novinsku agenciju Avisenes Nyhetsbyrå.

Mađarska organizacija za nadzor medija NMHH nije izrazila zabrinutost zbog ovog postupka, a niti je to učinila institucija za nadzor tržišta GVH, stoga je mađarski premijer Viktor Orban oslobodio zakladu od nadzora nacionalnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Inače, vrijednost reklamiranja na tržištu tiskanih medija u Mađarskoj, prošle je godine procjenjena na oko 39 milijardi forinti.

Izvor: narod.hr/Magyar Idok