(VIDEO) Britanska škola otkazala nastavu spolnog odgoja s naglaskom na LGBT pitanja nakon što 80% roditelja nije poslalo djecu u školu

Foto: snimka zaslona, montaža Narod.hr

Jedna osnovna škola u Birminghamu popustila je pod pritiskom i privremeno otkazala nastavu o LGBT pravima, nakon što stotine roditelja navodno nisu slali svoju djecu u školu u znak protesta. Polly Boiko, novinarka RT-a, donosi detalje o ovom slučaju.

Povod ovim prijeporima je program koji potiče “raznolikost u obrazovanju” pod nazivom ‘No Outsiders’ („Nema autsajdera“). Djeca, od kojih neka imaju tek četiri godine, u sklopu programa uče o različitim tipovima obitelji na koje mogu naići, slušaju o tome što znači imati dvije mame ili dva tate, te čitaju iz slikovnica o “istospolnim obiteljima”.

Program je osmislio zamjenik ravnatelja škole koja se našla u središtu ovih prijepora. Zove se Andrew Moffat i čak je bio nominiran za nagradu za najboljeg učitelja na svijetu.

Islam protiv LGBT lobija: Sukob škole i roditelja u Engleskoj oko školskog programa

„’No Outsiders’ uči djecu da i oni koji su drugačiji mogu biti prijatelji s bilo kime. Prošle je godine naglo porastao zločin iz mržnje. U školama moramo pronaći način da naučimo djecu kako da to promijene”, poručuje.

Međutim, većina je roditelja iz ove škole nezadovoljna s nastavnim metodama Andrewa Moffata. To je pretežno muslimanska škola i roditelji se u osnovi ne slažu s idejom da djeca uče o homoseksualnosti i LGBT zajednici.

Dosad se škola čvrsto držala svog stajališta te je izjavila da će nastaviti s onime što ona smatra prijeko potrebnim programom raznolikosti. No sada je nekoliko medija prenijelo vijest da je škola poslala roditeljima pismo, obavijestivši ih da će nastava iz tog predmeta biti obustavljena.

Pobuna roditelja zbog uvođenja obaveznog spolnog odgoja u Britaniji, s naglaskom na LGBT pitanja

„Do kraja ovog polugodišta nećemo izvoditi nastavu iz programa ‘No Outsiders’ prema našemu dugoročnom godišnjem planu nastavnog programa jer djeca u ovom polugodištu već imaju blok sate vjerskog odgoja. Skupštine za ravnopravnost nastavit će s uobičajenim radom, a naš sustav vrijednosti u skladu s programom ‘No Outsiders’ bit će tu za sve.“

To je uslijedilo nakon prosvjeda. Prošli je petak oko 600 roditelja izjavilo da nisu poslali djecu u školu. To je 80% od ukupnog broja učenika u školi. Škola nije htjela potvrditi taj podatak, no prosvjedi traju već duže vrijeme, još od početka ovih prijepora. Neki su od njih bili prilično veliki.

„Nismo sigurni shvaćaju li oni u cijelosti posljedice ovoga programa. Stoga budite svjesni, roditelji, da su vaša prava zaštićena Zakonom o jednakosti. Vjera vaše djece je zaštićena!“, poručeno je s prosvjeda.

Prije njihovog prosvjeda održana je velika peticija u školi, koju je potpisalo oko 400 pretežito muslimanskih roditelja, pozivajući školu da obustavi nastavu iz tog predmeta. Ovo je očito problem koji je stvarno razbjesnio roditelje iz ove škole i zajednice.

Prije nekoliko mjeseci RT je snimio reportažu o ovoj priči iz Birminghama.

Ovo su tada govorili roditelji:
„To nije primjereno za djecu predškolske dobi.“
„Ovdje se radi o promicanju homoseksualnosti. Djeca bi o tome trebala učiti u starijoj dobi, a ne sada jer se na njih može lako utjecati.“
„Oni uče djecu da se dječaci trebaju družiti samo s dječacima i to nije dobro.“
„To se protivi našoj religiji. Ne sviđa nam se to.“
„Zakon o jednakosti izričito nalaže da se nitko ne smije diskriminirati na osnovi vjere, između ostalog. No oni upravo to čine. Školu većinom pohađaju muslimani, čak 99%. Ne radi se samo o muslimanima, već i o židovskoj zajednici, kršćanskoj zajednici i drugim zajednicama… Sve te zajednice ne slažu se s onime što se ovdje radi.“

Kako navodi RT, dotični program raznolikosti nije konačno obustavljen, već je samo pauziran u ovom polugodištu. Naslovnice pojedinih medija upućuju na to da je cijela stvar u konačnici završila. Zatražili su pojašnjenje od škole, no još uvijek ga nisu dobili. Trenutno se čini da će se škola, u slučaju da ne želi odustati od ovog programa i odluči ga vratiti u idućem polugodištu ili idućoj godini, morati ponovno suočavati s istim prosvjedima.

Izvor: narod.hr