Pobuna roditelja zbog uvođenja obaveznog spolnog odgoja u Britaniji, s naglaskom na LGBT pitanja

Foto: Thinkstock

Prosvjedi roditelja, uglavnom muslimana, djece u Pakrfield školi u Birminghamu koji su se pobunili zbog podučavanja školske djece o istospolnim parovima i “rodnom identitetu”, što je nespojivo s islamom, su se u formi peticija vlastima proširili na dobar dio Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vlast nije popustila zahtjevima roditelja, koji se ne slažu s takvim programom: “Učenike treba podučavati da neka djeca imaju dvije mame ili dva tate”, rekla je voditeljica ureda za standardizaciju obrazovanja UK Amanda Spielman, u svom odgovoru na prosvjede u Birminghamu. Nekoć su se u školi učile znanstvene činjenice, jedna od njih je da biološki uvijek imamo samo jednu mamu i jednog tatu, ali danas su činjenice pomalo politički nekorektne.

“Ne može sve biti po vašem”

No ona kaže da je “esencija demokracije da ne može sve biti po našem. Esencija demokracije je da moramo prihvatiti odluke većine”. Koja je većina o tome odlučila, nije poznato. “Uvijek će biti stvari koje nam se neće sviđati i koje ne biste uradili kad biste vi vladali zemljom. Esencija je da ne možete dobiti sto posto onog što želite”. To važi za vjerske skupine, od muslimana preko kršćana do židova, no očito ne i za LGBT skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove smjernice kurikula koje je najavila vlada idu i dalje. Sunday Times je izvijestio da će to uključiti obvezne lekcije o “gay i trans osobama” za osnovnoškolsku djecu u dobi od četiri godine. Nacrt smjernica kaže: “Škole su slobodne same odrediti kako će se odnositi prema sadržaju koji je specifičan za LGBT populaciju, ali Odjel preporučuje da takav sadržaj bude sastavni dio nastavnog programa.”

Prema novim smjernicama vlade objavljenim u ponedjeljak, spolni odgoj (RSE, Relationships and sex education) će od rujna 2020. biti obavezan za dvanaestogodišnjake. Ranije su roditelji, pa i škole, imali mogućnost izuzeti djecu iz programa spolnog odgoja.

Djeca će također učiti o istospolnim odnosima prije 12. godine te kako rodno i seksualno utemeljeni “stereotipi” mogu biti štetni. Spolni odgoj “mora biti utemeljen na čvrstom shvaćanju i razumijevanju pozitivnih odnosa i poštivanju drugih, od najranije dobi”, rekao je u izjavi ministar obrazovanja Damian Hinds.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduka od najranije dobi

Na upit ITV-a uključuje li to podučavanje djece u dobi od četiri ili pet godina o gej i transrodnim odnosima, rekao je da ne, no oni bi u osnovnoj školi trebali učiti o poštovanju svih vrsta odnosa. “Kada počnete govoriti o različitim odnosima odraslih, to se mora učiniti na odgovarajući način. Ne radi se o tome da se sve to dogodi u dobi od pet godina. U ranoj dobi, ono o čemu govorimo je poštivanje svih vrsta ljudi. Morate poštivati ​​sve različite vrste obitelji s kojima ste došli u kontakt.”

“Nitko ne sugerira da bi u tim godinama trebalo voditi teške razgovore s djecom, ali odnosi u širem smislu – prijateljstva, interakcije i načina na koji stupate u interakciju s drugom djecom i odraslima – to je vrlo važno od vrlo rane dobi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi kurikul spolnog odgoja, koji se u Engleskoj nije mijenjao zadnjih 20 godina, kreće od 2020. godine. RSE će sad biti obvezan od osnovne škole. Učenici srednjih škola također će biti podučavani o seksu i odnosima u okviru planova osmišljenih kako bi RSE postao “relevantniji za moderni život”.

Vjerske zajednice: Prepustite odgoj djece roditeljima

No nisu svi oduševljeni kurikulom koji je “relevatniji za moderan život”. Muslimanima, koji su već od ranije vodili glasnu kampanju protiv prijedloga podučavanja o LGBT stvarima i istospolnim brakovima, pridružili su se i Židovi, pa i neke kršćanske grupe za pritisak.

Andrew Cohen, predsjednik Federacije sinagoga, pozvao je ministra Hindsa da izuzme židvoske škole od toga da moraju podučavati o istospolnim vezama. U svom pismu, g. Cohen je napisao da Charedi škole “proizvode tolerantne i otvorene odrasle osobe koje poštuju druge, prirodno komuniciraju i lako se integriraju u šire društvo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dodao je: “Naše tradicije zahtijevaju da podučavanje o pitanjima osobne intime treba u potpunosti prepustiti roditeljima koji su uvijek odlučivali o prikladnoj dobi i prikladnom načinu na koji se naša djeca obrazuju u tim stvarima.”

Gospodin Cohen je tvrdio da “poučavanje tolerancije za sve i čvrste politike protiv zlostavljanja, koje su oduvijek bile sastavni dio Charedi obrazovanja, ni na koji način ne zahtijeva da nevina djeca dobiju izričitu LGBT poduku“.

Trebalo bi biti jasno da “Charedi škole ni pod kojim uvjetima neće razvodniti ​​svoja strastveno održavana uvjerenja i neće seksualizirati svoju djecu, jednostavno kako bi udovoljile promjenjivim percepcijama javnosti i još promjenjivijem društvenom okruženju“.

Pravo roditelja na izbor obrazovanja

Gospodin Cohen pozvao je ministra Hindsa da osigura da “neće biti novog, nepotrebnog i netolerantnog uzurpiranja temeljnog prava roditelja da obrazuju svoju djecu na način da oni kao roditelji, a ne država, najbolje znaju za vlastiti razvoj djece, obrazovanje i duhovno blagostanje ”. Otprilike jednaku poruku su ranije poslali i roditelji muslimanske djece u Birminghamu.

A Clive Ireson, predsjednik Udruge kršćanskih učitelja, izjavio je za Reuters:
“Roditelji moraju imati pravo da povuku djecu iz programa spolnog odgoja i to je jedan od razloga zašto sve više roditelja školuje djecu kod kuće.

I David Meyer, izvršni direktor udruge Partnerstvo za Židovske škole” (PaJeS), kaže da škole niti bi trebale biti u obvezi podučavati svaku religiju, niti svaki tip invalidnosti.

“Teško je obrazložiti zašto bismo trebali prisiljavati škole da podučavaju djecu u najranijoj dobi detaljima spolnih odnosa”, kaže rabin Meyer za Reuters.

Meyer kaže da je on za “podučavanje svakog djeteta o uvažavanju i toleranciji … uključujući za LGBT,” no da na LGBT+ pitanja ne bi trebalo stavljati nimalo veći naglasak nego na bilo koja druga koja se tiče ravnopravnosti.

Međutim, Shaun Dellenty, gay učitelj i LGBT lobist koji je savjetovao vladu o LGBT + obrazovanju, kaže da bi uključivanje LGBT + u obrazovanje moglo – spasiti živote?! “Ne bi trebala postojati klauzula o izlasku za bilo koju zajednicu oko uključivanja LGBT + identiteta i podučavanja i slavljenja istospolnih obitelji”, kaže Dellenty.

Zastupnici parlamenta Ujedinjenog kraljevstva će u ponedjeljak raspravljati o peticiji kojom se poziva roditelje da imaju pravo isključiti svoje dijete iz RSE programa. Peticija, koja je prikupila više od 100.000 potpisa, kaže da roditelji imaju “temeljno pravo” da odlučuju što njihova djeca uče u sklopu RSE-a.

U peticiji se navodi: “Dijelimo ozbiljnu zabrinutost zbog fizičkih, psiholoških i duhovnih implikacija podučavanja djece o određenim seksualnim i relacijskim konceptima koji su predloženi u RSE i vjerujemo da im nije mjesto u obaveznom nastavnom planu i programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.