Vinko Sindičić svjedoči u Muenchenu: Nisam bio špijun, no progoni me partija

Foto: fah

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nastavljeno je u utorak u Muenchenu svjedočenjem Vinka Sindičića, bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe.

Po prvobitnom planu danas su s iznošenjem svoje završne riječi trebali započeti predstavnici državnog tužiteljstva.

Sindičićevo svjedočenje moglo bi poremetiti daljnji tijek suđenje te datum objave presude što je dosad bilo predviđeno za 26. srpnja.

Nedavno je videovezom iz Monze uskratio iskaz u strahu da ne našteti sebi. Još tijekom tog pojavljivanja rekao je sudskom vijeću da će doći u Muenchen. Predsjedajući sudac dr. Manfred Dauster rekao mu je tada: To ste već triput obećali!

Bivši agent Udbe u Italiji je uskratio svjedočenje, danas je rekao sucu kako je od tada iz Hrvatske primio mnogo anonimnih prijetnji. “Zadnje su intervjui gospodina Nobila koji me naziva Udbinim ubojicom”, rekao je sucu Sindičić.

Sudac Dauster pitao ga je u kakvom je odnosu s optuženima, na što je odgovorio da Mustača ne poznaje, a s Perkovićem se dugo zna jer su surađivali. U Münchenu i u Rijeci protiv Sindičića su u tijeku dva postupka radi navodnog lažnog svjedočenja. Sudac Dauster upozorio ga je da ima pravo uskratiti iskaz, jer zbog iskaza može kazneno odgovarati. “Hoću dati iskaz”, rekao je Sindičić. Upoznao je, kaže, Perkovića u Zagrebu preko Đure Lukića kratko poslije smrti Đurekovića. Ubojstvo je moglo postati međunarodni skandal i trebalo je ograničiti štetu. SDS je bio mala služba od svih mogućih službi u Jugoslaviji. Armija je imala sigurnosnu službu. Dvije moći su bile tada – institucionalna i politička koja je bila jača, rekao je Sindičić i dodao, to gdje je bio Perković ta je organizacija bila višeslojna.

Svjedok je zatim objašnjavao strukturu sigurnosno policijskog sustava u Jugoslaviji, sudac Dauster pitao je odakle to sve zna. “Od 1967. imam posla s tim ljudima”, rekao je Sindičić. General Koljević bio mu je prvi kontakt, zatim je došao do Jerka Dragina u centru SDS-a Rijeka, Udbu su ukidali tada i stvarali SDS, rekao je svjedok. Vrbovali su ga u Berlinu, kontakti su mu bili vojni izaslanici u veleposlanstvu, kaže Sindičić. Dodaje, nije ga vrbovao SDS, nego politika, prenosi HRT.

Bio sam dvostruki i višestruki agent, kontaktirao sam sa Službom za zaštitu ustavnog poretka Njemačke, rekao je sucima. Davao im je informacije u interesu sigurnosti Njemačke i emigranata. Udbi ništa nije skrivao, kaže, imali su sve informacije, naveo je kako je poznavao Melkiora Baranovića, šefa službe, važnoga u komunističkoj partiji. “Radio sam tehnički za SDS Hrvatske”, kaže Sindičić, “ali nisam bio špijun”. Doktor Jelić nije ubijen, umro je prirodnom smrću, dobacio je sucu. Dijaspora je bila utjecajna i velika, Sindičić je pokušao uvjeriti suce kako je iako u emigraciji bio partner SDS-a, a ne špijun. 1972. morao je u Jugoslaviju zbog ubojstva u Italiji i Bugojanske skupine.

Od sredine 70-tih bili ste suradnik, rekao je sudac. Nisu mi davali novac, nisam bio špijun, stavio sam im svoje znanje na raspolaganje, rekao je Sindičić. Što je bio povod da upozna Perkovića, pitao je sudac. Komunistička partija bila je tajna služba. Svaka epoha imala je svoj način rada, Savkina, Tripalova, poslije ’72., poslije Titove smrti, kontinuitet je bio samo da su ubijali ljude, rekao je Sindicic.

Odjel za borbu protiv emigracije u SDS-u bio je skrivena obavještajna služba za sebe, rekao je. U istrazi o ubojstvu Đurekovica trebali su ga, jer je znao njemački i poznavao je način rada njemačke policije. Srećko Šimurina glavni za tajne operacije, dao je nalog za istragu. Bio je u SDS-u, a u pozadini je bio glavni, rekao je bivši agent i objasnio sucima da su pregledali dokumente o ubojstvu. Sve se znalo o njemačkoj policiji, rekao je.

Naredbe su dolazile iz Centralnog komiteta, dva mjeseca je trajala istraga, kaže Sindičić. Centralni komitet je velik, rekao je sudac Dauster. Dva su bila šefa službe – jedan operative i jedan politički postavljen, to su ova dvojica – Mustač je bio politički šef. Nije znao mnoge stvari, nije bilo hijerarhije, rekao je Sindičić i dodao kako ga progoni partija – kriptokomunisti, SDP, SPD. Optužio je Račana – ja sam navodno Udbin ubojica, a Račan je demokrat, rekao je sucima svjedok.

Sudac je zatim prekinuo političke izjave. Neću vise govoriti, uhitite me, imam pravo štititi svoju glavu. Ne provocirajte, rekao je sudac. Imao sam prometnu, rekao je Sindičić. Postavljali ste uvjete, rekao je sudac, prekidam 10 minuta dok se saberete.

Podsjećamo, još jučer smo pisali što je rekao Bivši sudac: Sindičić je posvjedočio da je Mika Špiljak naložio ubojstvo Đurekovića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr