Zbog masovnog kineskog preuzimanja njemačkih tvrtki, Njemačka će pojačati nadzor nad investicijama

Foto: fah

Njemačka vlada želi pojačati nadzor nad investicijama izvan Europske unije u lokalne tvrtke specijalizirane za obrambene i sigurnosne tehnologije, rekla je u srijedu glasnogovornica ministarstva gospodarstva.

Razmatraju se nova pravila koja će vladi omogućiti da prouči investitore koji nisu iz zemalja članica EU-a, a žele kupiti najmanje 15 posto udjela u tvrtkama koje se bave osjetljivim tehnologijama, rekla je glasnogovornica.

Kineska preuzimanja njemačkih tehnoloških kompanija i onih iz ostalih zemalja EU-a potakla su bojazan Nijemaca da azijski gospodarski div iskorištava liberalna europska tržišna pravila kako bi smanjio razlike u konkurentnosti.

Njemačka je pojačala kontrolu nad stranim ulaganjima tijekom prošle godine nakon što su kineske tvrtke preuzele niz važnih europskih kompanija, omogućivši na taj način vladi da intervenira u slučaju da novi kupac dobije 25 posto dionica.

Berlin je prošli tjedan signalizirao kako je spreman upotrijebiti nove ovlasti da uloži veto na strana preuzimanja njemačkih kompanija u slučaju kineskog nadmetanja za proizvođača alata Leifed. To je došlo nakon što je većinski vlasnik Leifelda Georg Koffler rekao da je kineski Yantai Taihai odustao od pokušaja da kupi kompaniju uoči očekivane blokade od strane njemačke vlade.

Izvor: Hina/sv