Ante Šprlje: Hrvatska ima solidan zakonodavni okvir za alternativno rješavanje sporova, ali nedostajte iskorak prema građanima

Foto: fah

Sedma Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ okupila je u Zagrebu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) brojne stručnjake iz Hrvatske i drugih europskih zemalja koji će iduća dva dana govoriti o važnosti tog jeftinijeg, bržeg i učinkovitijeg oblika rješavanja sporova za zdravo i konkurentno poslovno okruženje.

Hrvatska ima solidan zakonodavni okvir za alternativno rješavanje sporova, ali nema još svijest kod građana, dok je najveći potencijal za alternativno rješavanje u gospodarstvu, rekao je ministar pravosuđa i izaslanik premijera Ante Šprlje na otvaranju dvodnevne konferencije, koja se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ministarstvo pravosuđa i Vlada će stoga, najavio je Šprlje, poticati da se svi oblici alternativnog načina rješavanja sporova implementiraju u gospodarske i društvene odnose jer je pravosuđe nepotrebno opterećeno brojnim predmetima koje se može riješiti na bezbolan i ekonomičan način.

Zamjenik predsjednika Suda časti i Centra za mirenje pri HOK-u Mirza Šabić rekao je da su osobe koje provode mirenje dobro educirane, ali također smatra da nedostaje iskorak prema građanima koji bi mogućnost izvansudskog rješavanja sporova trebali koristiti jer je to jednostavnije, jeftinije i brže.

Pomoćnik ministrice gospodarstva Željko Pravdić kazao je pak da je Hrvatska ulaskom u EU postala dio jedinstvenog tržišta na kojem je zaštita potrošača jedna od ključnih tema.

Edukacija potrošača, rekao je pomoćnik ministrice je ključni faktor u procesu jačanja njihove uloge na tržištu, dok je bolja komunikacija gospodarstvenika, službenika i potrošača ključna da bi se postiglo uređeno i zdravo društvo sa sigurnim načinima poslovanja.

Europska komisija je prema njegovim riječima prepoznala alternativno rješavanje potrošačkih sporova kao napredan oblik mirenja koji snižava troškove i pospješuje suradnju između trgovaca i potrošača. Implementacija direktive o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u hrvatsko zakonodavstvo omogućuje alternativno rješavanje svih potrošačkih sporova između trgovaca sa sjedištem u Hrvatskoj i potrošača s boravištem u EU, rekao je. Dodao je, međutim, kako taj zakon pokušavaju treći put donijeti i sad su ponovno pokrenuli proceduru za njegovo donošenje.

Zbog dinamičnog razvoja gospodarstva i ubrzanih društvenih promjena pravosudni sistemi zemalja članica EU-a suočeni s pojačanim prilivom sporova vezanih za gospodarske aktivnosti, rekla je predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, koja napominje da su alternativni načini rješavanja sporova u vrhu agende EU-a.

Predsjednik HOK-a i izaslanik predsjednice Dragutin Ranogajc kazao je da konferencija iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka iz redova poduzetnika, sudaca, odvjetnika, pravnika te predstavnika državnih tijela i potrošačkih organizacija, što potvrđuje da u Hrvatskoj raste interes za alternativno rješavanje sporova, kojim poduzetnici mogu izbjeći administrativne barijere te dugotrajne i opterećujuće sudske postupke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h