Hoće li Plenković zatražiti istragu SDP-ove prodaje Croatia osiguranja po preniskoj cijeni?

Premijer Andrej Plenković otvorio je prvu sjednicu Vlade u ovom mandatu te istaknuo četiri cilja koja do 2020. želi ostvariti, a to su: stabilni gospodarski rast, nova radna mjesta, zaustavljanje iseljavanja, društvena pravednost i solidarnost. Osvrnuo se i na situaciju u Ini i događaje oko rafinerije Sisak te na pokapanje ostataka žrtava iz Hude jame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvoj sjednici Vlade predstavljena je i toliko očekivana porezna reforma. No ono što je za ovu temu bitno, premijer je izjavio kako neće biti privatizacije strateških resursa.

No što je sa strateški vrlo bitnom tvrtkom Croatia osiguranje, koja je dobro poslovala, a prodana je u bescijenje? Hoće li novi predsjednik Vlade istražiti ovaj slučaj, pa možda i poništenje ovako nerazumne prodaje državne tvrtke, koja je donesena mimo odluke Sabora?

Vijeće za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije krajem lipnja većinom je glasova odlučilo Saboru predložiti da Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije Croatia osiguranja. Revizija je potom zaključila ocijenila između ostalog da odluku o privatizaciji Croatia osiguranja Vlada Zorana Milanovića nije smjela donijeti samostalno bez suglasnosti Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivši ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović potpisali su 6. ožujka 2014. u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje. Time je Adris od države kupio 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudio 905 milijuna kuna, a obvezao se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega je u Croatia osiguranju imao 60 posto vlasništva, a državi je ostao udio od 28 posto. Istoga je mjeseca u državni proračun uplaćena kupoprodajna cijena dionica u iznosu od oko 905 milijuna kuna.

Prema stručnoj procjeni Drage Jakovčevića, profesora s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, državni proračun je mogao od prodaje Croatia osiguranja dobiti 566 milijuna eura umjesto 148 milijuna eura.

„Za kontrolni paket dionica od 50% Croatia osiguranja Adris grupa je platila 148 milijuna eura, a Uniqa za preuzimanje Baslera 70 milijuna eura, a treba znati da je Basler tvrtka koja posluje s gubitkom godinama, a Croatia osiguranje tržišni lider koji povećava dobit s perspektivom daljnjeg rasta.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nepravilnosti su ukazali i drugi, pa je tako nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Jelić tvrdio kako je, prodajom Croatia osiguranja Adris Grupi, hrvatski proračun oštećen za 3,5 milijarde kuna te da sumnja kako su se prilikom pogodovanja udružili KPMG kao procijenitelji Croatia osiguranja, Uprava Croatia osiguranja, ministar financija Slavko Linić i Uprava Adris Grupe, zbog čega je podnesena i kaznena prijava protiv njih.

U izvješću Državne revizije za 2014. godinu stoji kako odluku o privatizaciji tog društva Vlada nije mogla donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor, a smatraju i da je cijena plaćena za usluge savjetnika za privatizaciju od oko 27 milijuna kuna mogla biti značajno manja.

2013. godine evidentirano je i smanjenje vrijednosti nekretnina CO-a u iznosu višem od pola milijarde kuna, zbog čega je revizorsko društvo koje je obavilo reviziju financijskih izvještaja za 2013. izrazilo mišljenje s rezervom. “Obavljene procjene na temelju kojih je evidentirano smanjenje vrijednosti nekretnina nisu bile u skladu s međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, jer takvo smanjenje ne odražava kretanja na tržištu nekretnina u 2013.”, stajalo je u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Goran Marić (HDZ), novopečeni ministar za državnu mirovinu upozoravao da takav nalaz revizije ukazuje na ozbiljan problem oko ugovora o prodaji Croatia osiguranja, a smatra da takav ugovor ne može opstati, jer ga je sklopila neovlaštena osoba. “Vlada je neovlašteno donijela odluku o privatizaciji CO-a, ma koliko netko pokušavao prikazati da je Sabor o tome odlučio kroz Strategiju upravljanja državnom imovinom. Sada kada je državna imovina njegov resor biti će zanimljivo vidjeti hoće li pokrenuti istragu očigledno sumnjive i štetne prodaje Croatia osiguranja ili će to prepustiti svome stranačkom šefu i premijeru Andreju Plenkoviću.

“To je vrlo ozbiljna ograda”, komentirao je prema očekivanju izvješće državne revizije tadašnji premijer Zoran Milanović. Dok je njegov ministar financija Boris Lalovac izjavio kako Vlada nije suglasna s ocjenom revizora vezanom uz privatizaciju Croatia osiguranja te ustvrdio kako je taj postupak proveden u skladu sa zakonom.

Državna revizija je privatizaciju CO-a analizirala kao najznačajniji prihod proračuna te godine i zaključila kako, ponovimo, odluku o privatizaciji nije smjela donijeti Vlada, već Hrvatski sabor.

Hoće li novi predsjednik Vlade Andrej Plenković pokrenuti istragu i dobiti odgovore na pitanja zašto je Croatia osiguranje prodana po cijeni daleko ispod svoje vrijednosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.