Jakovčević: “The Economist” blagonaklon u ocjeni hrvatskog gospodarstva

Profesor Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je narod.hr kako je Hrvatska u kontinentalnom dijelu Europe najgora ekonomija.

“Jedino Hrvatska nije u pet godina ni za milimetar pomaknula svoje gospodarstvo. Dakle, radi se o jednom beskoncepcijskom stanju, jednoj posvemašnjoj nestručnosti, nekompetentnosti i nesnalaženju u situaciji gdje bi se trebalo pod svaku cijenu potaknuti gospodarski rast”, izjavio je Jakovčević osvrnuvši se na ocjenu časopisa “The Economist” po kojoj je Hrvatska deseta najgora ekonomija u svijetu 2014.

Izjavu premijera Milanovića kako je “The Economist” pogriješio u svojoj ocjeni Jakovčević komentira da nisu pogriješili, već da su bili i blagonakloni.

Na upit za mišljenje oko Eurostatove prognoze prema kojoj je Hrvatska u veljači ove godine zabilježila najveći pad sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije, Jakovčević je objasnio kako je to očekivano.

“Pokazatelji su pokazali da su oni rezultati s kojima su se hvalili mjesec dana prije o napretku samo bljesak u mraku, tračak nade. Ne može se s ovakvim mjerama i provođenjem politike štednje izvući zemlju iz krize. Samo ćemo sve dublje propadati dok se ne preokrene kompletna ekonomska politika,” naveo je Jakovčević i dodao kako se treba pod hitno oporaviti potrošnja, povećati dohotke i financirati deficit pod cijenu sukoba s Europskom komisijom, jer ako je deficit potreban da se oporavi potrošnja koja bi potaknula rast i došlo se do investicija, to treba napraviti.

“Druge reforme da, ali ne u uvjetima ovakve velike nezaposlenosti jer svaka nova reforma provedena dovodi do povećanja nezaposlenosti i smanjenja kapaciteta zaposlenosti koji su već kritički niski s obzirom na razdoblje prije krize. Naši kapaciteti su na 40 posto i po tome smo najgora ekonomija,” zaključio je Jakovčević za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hrt