Međunarodna agencija za energiju otkrila crne prognoze oko plina

plina
Foto: iStock

Očekuje se da će se globalna potrošnja prirodnog plina blago smanjiti 2022. i polako rasti tijekom sljedeće tri godine jer ruski rat u Ukrajini gura cijene prema gore i potiče strahove od daljnjih prekida opskrbe, navodi se u najnovijem izvješću o tržištu plina Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Današnje rekordno visoke cijene plina smanjuju potražnju i uzrokuju da se neki korisnici plina prebace na ugljen i naftu, dok nedavna oštra smanjenja dotoka ruskog plina u Europu podižu uzbunu u pogledu opskrbe uoči zime, stoji u njihovom izvješću.

>EK priznala da nije provela procjenu ekonomskog učinka zabrane uvoza ruskog plina

Previranja narušavaju reputaciju prirodnog plina kao pouzdanog i pristupačnog izvora energije, bacajući sumnju na ulogu koju se očekivalo da igra u pomaganju gospodarstvima u razvoju da zadovolje sve veću potražnju za energijom i pređu s goriva s intenzivnijim udjelom ugljika.

Nedavni razvoj događaja doveo je do značajnog smanjenja izgleda za rast plina

Nedavni razvoj događaja doveo je do značajnog smanjenja izgleda za rast plina. Globalna potražnja za plinom trebala bi porasti za ukupno 140 milijardi kubičnih metara (bcm) između 2021. i 2025., prema novom Izvješću o tržištu plina – manje od polovice ranije prognozirane količine i manje od povećanja od 170 bcm zabilježenog samo u 2021.
Revizija rasta potražnje za plinom u nadolazećim godinama ponajviše je rezultat slabije gospodarske aktivnosti i manjeg prelaska s ugljena ili nafte na plin. Samo jedna petina toga dolazi od povećanja učinkovitosti i zamjene plina iz obnovljivih izvora energije, što naglašava potrebu za većim napretkom u prijelazu na čistu energiju.

Brže uvođenje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i snažniji napori za učinkovitije korištenje energije smanjili bi pritiske na cijene energije i pomogli cjenovno osjetljivim tržištima u nastajanju da pristupe zalihama plina koji mogu pružiti brza poboljšanja kvalitete zraka i intenziteta ugljika.

Rat u Ukrajini ozbiljno remeti tržišta plina

“Rat u Ukrajini ozbiljno remeti tržišta plina koja su već pokazivala znakove tijesnosti”, rekao je direktor IEA-e za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori. “Sada vidimo neizbježne skokove cijena dok se zemlje diljem svijeta natječu za isporuke LNG-a, ali najodrživiji odgovor na današnju globalnu energetsku krizu su snažniji napori i politike za učinkovitije korištenje energije i ubrzavanje prijelaza na čistu energiju.”

Očekuje se da će azijsko-pacifička regija činiti polovicu očekivanog rasta globalne potražnje za plinom do 2025. Što se tiče sektora, očekuje se da će industrija činiti 60% globalne potražnje. Međutim, te su projekcije podložne rizicima pada zbog visokih cijena i potencijalno nižeg gospodarskog rasta.

Pretpostavlja da će ruski izvoz plina iz plinovoda u EU pasti i do 75 posto

Obveza Europske unije da postupno ukine uvoz plina iz Rusije – povijesno gledano, njezinog najvećeg opskrbljivača – ima globalne posljedice, budući da rastuća potražnja za LNG-om u Europi povlači isporuke koje su isprva bile namijenjene drugim regijama. Osnovni slučaj Izvješća o tržištu plina pretpostavlja da će ruski izvoz plina iz plinovoda u EU pasti za više od 55% između 2021. i 2025., ali izvješće također razmatra ubrzani slučaj u kojem će pasti za više od 75%.

LNG terminali

Povećanje izvoznih kapaciteta LNG-a trebalo bi usporiti u sljedeće tri godine kao rezultat ograničenih investicijskih planova tijekom razdoblja nižih cijena sredinom 2010-ih i kašnjenja u izgradnji koja proizlaze iz obustave rada zbog Covid-19. To povećava rizik dugotrajnih strogih tržišnih uvjeta. Iako je nedavno došlo do porasta odluka o ulaganju u LNG, rezultirajuća infrastruktura neće biti operativna do nakon 2025. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.