Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2023. u odnosu na 2022. smanjena je za 7,0%. Količina ovčjeg mlijeka smanjena je za 20,2%, a kozjega za 11,6%.
Izraženo u količini, to znači da je u 2023. kravljeg mlijeka prikupljeno manje za oko 28 400 t, ovčjega za 450 t, a kozjega za 411 t.
Količina neobranog mlijeka koje su mljekare uvezle u 2023. u odnosu na 2022. neznatno je smanjena (za oko 0,3%, odnosno za oko 490 t), dok je količina uvezenog vrhnja
smanjena za oko 2 200 t (29,0%).
>Zavod za statistiku objavio porazne podatke: Pogledajte koliko nam je pala proizvodnja mlijeka, sira,…
U usporedbi s prethodnom godinom proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 24 900 t (9,0%), vrhnja za 344 t (1,1%) i napitaka s mliječnom bazom za oko 2 200 t
(11,1%), dok je količina fermentiranih proizvoda povećana za oko 2 800 t (3,1%).
Proizvodnja maslaca u 2023. u odnosu na 2022. smanjena je za 784 t (18,8%), dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira smanjena za 665 t (2,0%). Proizvodnja ovčjeg sira
smanjena je za 8,6%, dok je proizvodnja kozjega sira povećana za 52,9%.
Od ostalih sireva smanjena je proizvodnja srednje tvrdog sira, za 8,3% (1 074 t), tvrdog sira, za 23,2% (193 t), i ekstra tvrdog sira, za 82,0%, (1 896 t). Povećana je
proizvodnja mekanog sira, za 5,9%, srednje mekanog sira, za 10,8%, i svježeg sira, za 14,9%.
Možda će vas zanimati
Vukovac za Narod.hr o buntu farmera protiv zelene EU politike: Otpor je dužnost za spas sela!
Vukovac je u intervjuu za Narod.hr govorila o prosvjedima poljoprivrednika, ‘zelenom planu’, hrvatskoj poljoprivredi…
U odnosu na prethodnu godinu ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 6,5%, u ovčjemu za 20,3%, a u kozjemu za 9,5%.
Kad se promatraju podaci o pojedinačnim mliječnim proizvodima, vidi se da je ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja za 10,4%, u maslacu za 18,8%, a u
siru od čistoga kravljeg mlijeka za 14,8%. Sadržaj mliječne masti veći je u vrhnju, za 11,9%, te u fermentiranim proizvodima, za 0,3%.
Sadržaj bjelančevina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće, za 11,0%, u vrhnju, za 1,1%, te u kravljem siru, za 26,4%.