Vujčić: HNB radi sve što može – Šuker: vidljivi loši pokazatelji države u svim segmentima

Foto: narod.hr

Guverner HNB-a Boris Vujčić ustvrdio je danas da HNB radi sve što može na zaustavljanju negativnih gospodarskih kretanja.

Vujčić je time odgovorio na pitanje HDZ-ova zastupnika Ivana Šukera, koji ga je, nakon što je Saboru podnio HNB-ovo izvješće za 2013., upitao je li središnja banka zajedno s Vladom mogla značajnije utjecati da se pokrene gospodarstvo.

“Ovo je interesantno izvješće, iz kojih su vidljivi loši pokazatelji države u svim segmentima, a dobri pokazatelji HNB-a. Postavlja se logično pitanje, je li centralna banka mogla zajedničkim projektima s Vladom značajnije utjecati da se pokrene gospodarstvo”, upitao je Šuker.

Vujčić mu je uzvratio da HNB o tome cijelo vrijeme raspravlja i da “čini ono što može”.

Naglasio je da HNB već dulje vrijeme vodi politiku nulte kamatne stope kako bi potaknuo kreditiranje gospodarstva.

“Tako su kamatne stope pale na najniže razine otkad se vodi monetarna politika u Hrvatskoj, banke u HNB-u imaju višak likvidnosti od 5 milijardi kuna, ali ih ne plasiraju. Mi možemo konja dovesti do vode, ali ne možemo ga natjerati da pije. Banke neće ni po kakvoj kamati dati kredit, ako im se on neće vratiti”, rekao je guverner.

Upozorio je da su nenaplativi plasmani u gospodarstvu 28 posto, odnosno da se svaki treći kredit ne vraća, ali i naglasio da to nije samo hrvatski problem, nego da su sve europske zemlje prije izbijanja krize dosegle takvu razinu duga da su poduzeća i građani prisiljeni na razduživanje.

HNB u izvještaju upozorava da je u 2013. nastavljen pad gospodarske aktivnosti i potrošnje, da su se nastavila negativna kretanja na tržištu rada te ističe da su nužne snažnije strukturne reforme kako bi se ojačala konkurentnost gospodarstva i poboljšala opća poslovna klima.

Središnja banka naglašava i da je u nepovoljnom gospodarskom okruženju lani uspješno ostvarivala svoje zadaće u monetarnoj politici i superviziji banaka, da je očuvana stabilnost cijena, kao i tečaja, uz porast međunarodnih pričuva te nastavljena politika visoke likvidnosti u bankovnom sustavu, što je rezultiralo nižim kamatnim stopama i olakšalo državi zaduživanje na domaćem tržištu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr