Zbog čega se sve ono što se vani ne želi, potencira kod nas

Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, komentirao je za narod.hr prijedlog američkom energetskom sektoru, prema kojemu moraju smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 30 posto do 2030. u odnosu na razine zagađenja koje su postojale 2005., što predstavlja glavno uporište strategije američke vlade u borbi protiv klimatskih promjena.

„Teza koju smo mi govorili u borbi protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, potvrđuje se i u drugim državama. Sve države pokušavaju izbjeći takvu vrstu termoelektrana, pa mi nije jasno zbog čega se sve ono što se vani ne želi,potencira kod nas“, kazao je Petrov te dodao da „to neka bude na razmišljanje inicijatorima takvih čudnih ideja“.

U SAD-u se emisija ugljičnog dioksida do 2013.godine već smanjila oko 10 posto u odnosu na razinu iz 2005., dijelom i zbog zatvaranja TE na ugljen koje su zamijenili ekološki manje štetni izvori energije poput prirodnog plina.

Petrov je kazao da zamjena ugljena za prirodni plin jedna od stvari koje su predložili i protiv kojih ne bi imali ništa, no inicijatori TE na ugljen o tome uopće ne razmišljaju.

„Bez obzira na jasne činjenice o zagađenju, pritisak oko izgradnje TE na ugljen u Pločama će i dalje rasti“, tvrdi Petrov.

Prije nekoliko tjedan na velikom Sveneretvanskom prosvjedu protiv projekta izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, u organizaciji inicijativa Pravo na zdrav život i Spasimo dolinu Neretve, okupilo se više od dvije tisuće stanovnika doline Neretve, Makarskog primorja,Pelješca, Korčule i Hvara.

Gradonačelnik Petrov naglasio je da je sam pozvao ljude da izađu na prosvjed i bore se na svoj kraj te da je javnost senzibilizirana.

„Nadam se da su ljudi shvatili da se nemaju čega ni koga bojati te mogu jasno pokazati što misle o izgradnji TE na ugljen u Pločama i ne biti sankcionirani“, zaključio je Petrov.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr