Milardović: u ljubavnom trokutu Mosta, HDZ-a i SDP-a, Most nastoji odigrati priču – za provođenje reformi

Nakon trećeg kruga konzultacija predsjednice Republike s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade sazvan je četvrti krug konzultacija. Jesmo li i koliko bliže rješenju krize vlasti u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” analizirali su politolozi Anđelko Milardović i Davor Gjenero.

Gjenero je kazao kao nemamo još izvikano ime potencijalnog mandatara. To je pametno jer bi se u protivnom taj čovjek našao u golemim pritiscima. Pogledajmo što se događa profesoru Podolnjaku. Očito je da je u Mostu procijenjeno da je i jedna i druga platforma prihvatljiva i da ima zajedničkih točaka za formiranje vlade, dodaje.

Prema mišljenju Milardovića inzistiranje Mosta na nestranačnkom premijeru ima utemeljenje u tehnokratskom neokonzervativizmu.

Polazi se od teze da bi stručnjaci bili najbolji, kazao je i napominje da je Zoran Milanović u pravu kada kaže da bi premijer trebao biti politička osoba. U ovoj tzv. ljubavnom trokutu Mosta, HDZ-a i SDP-a, Most nastoji odigrati priču – za provođenje reformi, odnosno traži nove aktere. Mostu je stalo da dođe do unutarnjeg pročišćavanja (i u SDP-u, HDZ-u i Mostu). Tako im je stalo i da Karamarko i Milanović ne budu premijeri nego netko treći, izjavio je Milardović.

Parlamentarni sustav vlasti, podsjeća Gjenero, je sustav u kome vlada proizlazi iz parlamenta. Vladu i premijera se bira posredno, a ne neposredno. U političkoj povijesti imali smo samo jedan neuspješni pokušaj izravnog biranja premijera, u Izraelu. Pokazalo se da je takva vlada vrlo nestabilna i teško ju je održati.

Vlada je kolektivno tijelo izvršne vlasti. Premijer nije individualni nosilac vlasti, nije netko tko je autoritarni vladar, već je samo prvi među jednakima, rekao je Gjenero i nagovješćuje da bi prvi veliki problem novoj vlasti mogao biti izbor ustavnih sudaca, za što je potrebna dvotrećinska većina.

Na pitanje hoćemo li do Božića imati novu vlast – Gjenero vjeruje da će se to dogoditi, a Milardović smatra da su izgledi za tako nešto samo ako Karamarko odustane od premijerske priče.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: snimka zaslona