Milardović: u ljubavnom trokutu Mosta, HDZ-a i SDP-a, Most nastoji odigrati priču – za provođenje reformi

Nakon trećeg kruga konzultacija predsjednice Republike s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade sazvan je četvrti krug konzultacija. Jesmo li i koliko bliže rješenju krize vlasti u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” analizirali su politolozi Anđelko Milardović i Davor Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjenero je kazao kao nemamo još izvikano ime potencijalnog mandatara. To je pametno jer bi se u protivnom taj čovjek našao u golemim pritiscima. Pogledajmo što se događa profesoru Podolnjaku. Očito je da je u Mostu procijenjeno da je i jedna i druga platforma prihvatljiva i da ima zajedničkih točaka za formiranje vlade, dodaje.

Prema mišljenju Milardovića inzistiranje Mosta na nestranačnkom premijeru ima utemeljenje u tehnokratskom neokonzervativizmu.

Polazi se od teze da bi stručnjaci bili najbolji, kazao je i napominje da je Zoran Milanović u pravu kada kaže da bi premijer trebao biti politička osoba. U ovoj tzv. ljubavnom trokutu Mosta, HDZ-a i SDP-a, Most nastoji odigrati priču – za provođenje reformi, odnosno traži nove aktere. Mostu je stalo da dođe do unutarnjeg pročišćavanja (i u SDP-u, HDZ-u i Mostu). Tako im je stalo i da Karamarko i Milanović ne budu premijeri nego netko treći, izjavio je Milardović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarni sustav vlasti, podsjeća Gjenero, je sustav u kome vlada proizlazi iz parlamenta. Vladu i premijera se bira posredno, a ne neposredno. U političkoj povijesti imali smo samo jedan neuspješni pokušaj izravnog biranja premijera, u Izraelu. Pokazalo se da je takva vlada vrlo nestabilna i teško ju je održati.

Vlada je kolektivno tijelo izvršne vlasti. Premijer nije individualni nosilac vlasti, nije netko tko je autoritarni vladar, već je samo prvi među jednakima, rekao je Gjenero i nagovješćuje da bi prvi veliki problem novoj vlasti mogao biti izbor ustavnih sudaca, za što je potrebna dvotrećinska većina.

Na pitanje hoćemo li do Božića imati novu vlast – Gjenero vjeruje da će se to dogoditi, a Milardović smatra da su izgledi za tako nešto samo ako Karamarko odustane od premijerske priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.