Skoko: EU može natjerati BiH na toliko potrebne promjene jer je trenutačna situacija neodrživa

‘U mreži Prvog’ tema je bila otvaranje aplikacije za članstvo BiH u EU. O europskoj perspektivi BiH govorili su su HDZ-ov zastupnik u EP Andrej Plenković, politički analitičar Božo Skoko i kolumnist Večernjeg lista Ivan Pepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolički je ovo prijelaz BiH sa daytonske na briselsku fazu, tvrdi Božo Skoko. Uvjeren je da upravo EU može natjerati BiH na toliko potrebne promjene jer je trenutačna situacija na duže staze neodrživa. Nada se da će Bruxelles ubrzati izmjene sporazuma iz Daytona. “Institucije u BiH moraju europski put shvatiti kao motiv, a veliki jamac za uspjeh pristupnog puta BiH prema EU pronalazi u građanima koji su daleko spremniji za reforme nego političke elite”, rekao je.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković smatra da je otvaranje aplikacije velika prekretnica za BiH. “Zahtjev je pravno utemeljen, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu prije 7 mjeseci i za sada sve ide predviđenim tijekom”, rekao je te dodao: “Bitna promjena za BiH na europskom putu dogodila se ulaskom Hrvatske u EU, a Hrvati u BiH su prepoznati kao vezivno tkovo za opstanak BiH”. Hrvatski pristup je jasan, naglašava, a to znači da je BiH broj 1 kada je u pitanju naša vanjska politika.

Ivan Pepić rješenje za BiH također pronalazi u Hrvatima. Problem nije u građanima već u političkim elitama, osobito onoj srpskoj, koje su usmjerene na unutarnja pitanja. Izrazio je nadu da će predstavnicu EU Hrvate u BiH prepoznati kao partnera na europskom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.