Afera Dnevnice: Grafolog donio potpuno suprotni sud od MUP-ovih stručnjaka

Foto: Fah

Nalazi sudskog vještaka za grafologiju, čije je mišljenje zatražila obrana Tomislava Sauche, s velikom sigurnošću ukazuje da na 127 putnih naloga koje državno odvjetništvo smatra dokazima u slučaju Dnevnice nisu Sauchini potpisi, objavio je Jutarnji list.

I dok su MUP-ovi vještaci kazali da je na spornih 127 putnih naloga Sauchin potpis u nalazu i mišljenju stalnoga sudskoga vještaka za grafologiju Marijana Krajne zaključeno je da sporni putni nalozi “vrlo vjerojatno, gotovo sigurno” nisu napisani rukom Tomislava Sauche.

> Što je Ivana Saucha htjela poručiti novom konferencijom o svom suprugu?

“Utvrđena razlika u ritmu pisanja, strukturi poteza, a naročito respektirajući okolnosti što sporni potpisi ne sadrže prirodnu i izrazitu varijabilnost rukopisa/potpisa Tomislava Sauche unutar duljeg razdoblja, imala bi isključujuću dokaznu vrijednost. Naime, svi oblici potpisa, kako prirodno i spontano koristi Tomislav Saucha, unutar tako dugog razdoblja i tako velikoga broja spornih dokumenata, moraju se pojaviti u svim svojim varijacijama, što u ovom predmetu nije slučaj”, prenosi Jutarnji nalaz sudskog vještaka.

> Kako je Tomislav Saucha nezakonito rješavao dug svojoj tajnici?

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo prošlog je tjedna udovoljilo zahtjevu DORH-a za dodatnim skidanjem imuniteta Sauchi, nekadašnjem šefu kabineta u SDP-ovoj Vladi, nakon što je Uskok prikupio dokaze na temelju kojih su u aferi Dnevnice protiv Sauche dodatno podebljane optužbe, a istraga je proširena i na njegovu tajnicu Sandru Zeljko.

> Evo za što sve DORH tereti Sauchu u proširenju istrage!

Iz novog zahtjeva za skidanjem zastupničkog imuniteta proizlazi da je Saucha, osim sumnji zbog kojih mu je već skinut imunitet, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko.

> Zašto je plakala Sandra Zeljko kad je Saucha odlazio iz Vlade?

Uskok sumnja da je Saucha, uz ranije optužbe da je na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist od preko 540 tisuća kuna i 1360 eura, Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar od 4300 kuna za prekovremeni rad, znajući da je u teškoj financijskoj situaciji.

U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fiktivnih dnevnica u iznosu od 39.140 kuna koje su navodno “međusobno podijelili”.

Izvor: narod.hr/Hina