Afera Groblja: Kći prvog predsjednika Ustavnog suda činila usluge za mizerni mito

Šegota
Zagreb, 14.7.2021.- Uhićeni bivši direktor Gradskih groblja Patrik Šegota (2L) sa pripadnicima policije izlazi iz svojeg ureda u Zagrebparkingu na Velesajmu, nakon pretresa ureda. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ ua

Patrik Šegota i njegova sestra odvedeni su u istražni zatvor u Remetinec. Otkriveni su neki detalji iz istrage koji su šokirali javnost.

Uhićeni u velikoj akciji USKOK-a, bivši šef Gradskih groblja Patrik Šegota i njegova sestra, odvedeni su u istražni zatvor u Remetinec. USKOK je protiv njih pokrenuo kazneni postupak, a neki detalji iz istrage izazivaju nevjericu. Pogodovalo se u milijunskim iznosima, a primao i sitan mito.

Pedesetak svjedoka treba ispitati i zbog toga im je određen istražni zatvor. Za očekivati je da će ostati u zatvoru i dulje od određenih mjesec dana.

Kod istražnog zatvora po pitanju utjecaja na svjedoke, tu nije bilo previše osnove. Naime, Šegota je prošle godine nakon otkrića emisije Provjereno smijenjen s funkcije direktora Gradskih groblja i on uistinu ne može to kazneno djelo ponoviti jer više nije na toj funkciji.

Panika u poslovnima krugovima

Što se tiče novih uhićenja, ova su dosadašnja uhićenja stvorila neviđenu pomutnju i paniku u zagrebačkim poslovnim krugovima, osobito među velikim građevinskim tvrtkama koje su godinama radile unosne, multimilijunske poslove s Gradom Zagrebom.

Dva su razloga za to. Prvi je da, prema dosadašnjim iskustvima, svi sve govore i optužuju jedni druge i na obična pitanja, na koja se inače odgovara s da ili ne, odgovaraju po 15 minuta ili čak po pola sata. Nitko nikoga ne štiti.

Drugi je razlog taj da se ljudi znaju opustiti pa preko telefona reći: ‘Odnesi ovaj novac tu i tu, tom i čovjeku i reci mu da sam ga pozdravio’. Dakle, ključ je u tih nekoliko stotina sati snimljenih razgovora koje imaju istražitelji”, istaknuo je Andrija Jarak.

Šok u slučaju uhićenih djelatnica suda

A kada je riječ o dvjema djelatnicima Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama, Nova TV otkriva zašto je vijest o njihovu uhićenju odjeknula u javnosti. Naime, jedna od njih je ugledna znanstvenica.

”Dolazi iz jedne vrlo ugledne pravničke obitelji. Njezin je pokojni otac bio neprijeporni pravni autoritet, a uostalom i prvi predsjednik Ustavnog suda. Njezin je brat bivši predsjednik Vrhovnog suda.

USKOK je djelatnice snimio u dva slučaja gdje su, da bi ubrzale proceduru upisa vlasništva na nekretninu ili brisanja očitovanja opterećenog hipotekom, dobile mito, i to prvo u iznosu od 7000 kuna koje su međusobno podijelile, a drugi put nevjerojatnih 500 kuna. To je šokiralo cijelu stručnu javnost”, navodi se.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Nova TV