Zbog kritiziranja Istanbulske konvencije: akademik Paar podnio ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU

Vukovar, 19.09.2014. - Danas je ispred Srednje tehničke škole Nikola Tesla u Borovu Naselju otkriven spomenik Nikoli Tesli. Na slici akademik Vladimir Paar. foto HINA / mm

Akademik Vladimir Paar podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a znanstveni motiv naveo je kao najvažniji motiv za ostavku u pisanom obrazloženju upućenom čelništvu HAZU.

Ostavku je podnio prekjučer, u ponedjeljak, 5.8. na sjednici Znanstvenog vijeća HAZU, nakon što je obznanjeno da je HAZU donio pravilnik po kojemu nitko ne može istupati i predstaviti se članom tog vijeća bez suglasnosti predsjedništva HAZU-a. Akademik Paar tijelima Akademije uputio u ponedjeljak, 5. ožujka. O svojoj je odluci izvijestio Predsjedništvo HAZU, predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Ostavka akademika Paara uslijedila je nakon što je Deklarirani član Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, akademik Krešimir Nemec oštro napao to Vijeće koje čini oko 150 članova, zbog odbacivanja spornih dijelova Istanbulske deklaracije (Večernji list, 27. veljače 2018.). Pritom je naglasio da nije prisustvovao ni jednoj sjednici Vijeća, od kada ono radi (Hrvatski fokus, 28. veljače 2018.).

HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

Stav Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o Istanbulskoj konvencija (deklaraciji), privukao je veliku pozornost javnosti. Stoga je pitanje stava Vijeća, očekivano bilo postavljeno u emisiji Aleksandra Stankovića, Nedjeljom u 2, predsjedniku HAZU-a, akademiku Zvonku Kusiću. Odgovor predsjednika HAZU-a, može se ovako sažeti. HAZU ne stoji iza te izjave jednog od 20 vijeća u HAZU-u. Poduzet će se organizacijske mjere da se takvi slučajevi ne ponove. Dvije najvažnije su da bez suglasnosti Predsjedništva HAZU-a nijedno Vijeće ne može davati javne izjave. Druga je mjera, nijedan član bilo kojeg vijeća ne može nastupati u javnosti s potpisom koji upućuje da je on član jednog od vijeća HAZU-a.
Kako je izjava vijeća za znanost HAZU donesena u skladu sa postojećim pravilnikom – postavlja se pitanje zašto je jedna od izjava vijeća HAZU-a izazvala takvu reakciju predsjednika HAZU-a, akademika Kusića te je li promjena pravilnika o slobodi davanja izjava raznih Vijeća povezana za političkim pritiscima za ratifikacijom Istanbulske konvencije?

Evo što je akademik Paar napisao u obrazloženju svoje neopozive ostavke

U obrazloženju ostavke akademik Paar, među ostalim, podsjetio je da je prije dvije godine prihvatio nominaciju Akademijina Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti za predsjednika Znanstevnoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU na koju ga je izabralo Predsjedništvo Akademije.

“Razlog moga prihvaćanja bila je namjera da se sustavom stručnih recenzija od širokoga spektra učitelja i nastavnika iz školske prakse, sveučilišnih profesora, akademika i drugih kompetentnih stručnjaka dođe do argumentiranih prijedloga u vezi reforme školstva”, stoji u obrazloženju.

Paar: Objavom triju knjiga recenzija moj zacrtani zadatak u Vijeću je ispunjen i
završen.

“Dobivenih 150 recenzija većim dijelom objavljene su u triologiji knjiga koje mogu znanstvenim i stručnim argumentima pridonijeti kvaliteti obrazovne reforme. Objavom tih triju knjiga moj zacrtani zadatak u Vijeću ispunjen i završen”, piše Paar.

U obrazloženju stoji kako je, s druge strane, najvažniji motiv njegova odlaska s čela toga vijeća znanstveni. S tim u vezi istaknuo je kako su on i njegovi suradnici postigli, po njegovu mišljenju, značajne znanstvene rezultate na projektu koji vodi. Objasnio je kako je riječ o otkriću i uvođenju znanstvenih ideja i fenomena u bioinformatičkim istraživanjima problematike vezane uz postanak života (genetskoga koda), genomski evolucijski razvoj kognitivnih sposobnosti čovjeka i otkriće novoga prirodnog zakona, temeljena na novim genomskim simetrijama.

Paar je naveo kako su posljednjih godina njegov tim i on o tome objavili sedam publikacija u uglednim znanstvenim časopisima, te da su trenutačno u fazi znanstvene sinteze što zahtijeva i njegov povećan znanstveni angažamn.

“Još jednom želim iskreno zahvaliti svim članovima Znanstvenoga vijeća koji su svojim kvalitetnim doprinosima visoke znanstvene i stručne razine pridonijeli uspješnom radu Vijeća. Vjerujem da će ti objavljeni rezultati biti od znatne koristi pri daljnjemu tijeku obrazovne reforme, te da će članovi Znanstvenoga vijeća nastaviti uspješno raditi na budućim izazovima reforme”, zaključio je obrazloženje svoje ostavke akademik Vladimir Paar.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU osnovano je 16. veljače 2016. , čine ga predstavnici svih devet Akademijinih razreda, a predsjednik mu je od osnutka do ostavke bio akademik Vladimir Paar. Riječ je o najmlađem od 19 znanstvenih vijeća HAZU, a djelokrug rada vijeća je razmatranje i predlaganje kurikularnih promjena u hrvatskome školstvu u funkciji razvoja gospodarstva i društva, razmatranje uloge i uključivanja u školstvo temeljnih prirodoslovno-matematičkih i društveno-humanističkih znanja, sudjelovanje u izradi strateških dokumenata o unaprjeđenju i razvoju hrvatskoga školstva te razmatranje i predlaganje interdisciplinarnih i integrativnih veza u školskim sadržajima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina/hrvatski-fokus.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.