Akademik Pečarić Šeparoviću: ‘Pozdrav ZDS datira otprije NDH – tvrdite li da je postojala još 1932. godine?’

Na fotografiji Josip Pečarić. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

“I u NDH se ZDS koristio mnogo šire i imate ogroman broj dokumenata na kojima piše ZDS, a koji nisu izdale Ustaše. Dapače, Ustaše su ga koristile samo godinu dana a onda su tom pozdravu dodali i Poglavnika. A ZDS je ostao u širokoj upotrebi.
To sam nedavno napisao i našim povjesničarima” – istaknuo je akademik Josip Pečarić u pismu upućenom predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću.

Njegovo otvoreno pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Poštovani Predsjedniče Ustavnog suda RH,

S nevjericom sam pročitao Vaše Priopćenje od 5. lipnja 2020. u kome konstatirate:

„U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’. Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.“

Vidim da ste i doktor znanosti, pa pretpostavljam da znate osnovne činjenice o tom pozdravu.

Tako poznati hrvatski povjesničar Ivo Rendić Miočević (Hrsvijet, 29. kolovoza 2017.) tvrdi:

…danas u Hrvatskoj inkriminirani (bez potrebitoga zakona) pozdrav „Za dom spremni“ kojim se Pavelić koristio u svezi s Ličkim ustankom 1932. antimonarhofašistički je poklik.

Vi ste dr. znanosti! Tvrdite da se radi o ustaškom pozdravu iz NDH! Tvrdite li Vi da je NDH postojala te 1932. godine?

Naime vidim da znate pun naziv NDH, a ne pronalazim nigdje riječ koja je povezana s ustašama u tom nazivu.

Ali, kako ste doktor znanosti pretpostavljam da ipak znate da u to vrijeme nije postojala NDH.

U knjizi dr. sc. Marija Jareba Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941. godine, Zagreb 2006. (drugo neizmijenjeno izdanje objavljeno je 2007. godine). U toj knjizi postoji prilično opširno poglavlje (stranice 344.-414.) o organizacijama Hrvatskoga domobrana, od nastanka te organizacije u Argentini 1931. godine do Drugoga svjetskog rata. Postoji, dakle, dovoljno podataka o Hrvatskome domobranu, no nešto treba i pročitati. Ta organizacija bila je dio Pavelićeva Ustaško-domobranskog pokreta. Pavelić je istodobno bio ustaški poglavnik i vrhovni starješina, odnosno njegov su pokret činili Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO) i organizacije Hrvatskoga domobrana. Ustaška organizacija bila je malobrojna i vojnički ustrojena organizacija, a domobranske organizacije bile su ustrojene kao masovne i legalne organizacije koje su okupljale hrvatske iseljenike (i radnike u nekim europskim zemljama).

U hrvatskoj javnosti je poznata i domobranska zastava na kojoj je pozdrav ZDS i datum 12. svibnja 1931., kao i dokumenti iz tog vremena u kojima se izrijekom tvrdi kako se radi o „domobranskom pozdravu“.

S obzirom da se tvrdi kako je Pavelić autor tog pozdrava, a bio je vođa i Ustaša i Domobrana, očito nije mu smetalo to što se tvrdilo da se radi o domobranskom pozdravu.

Dapače, kada već izričito tvrdite da je ZDS ustaški pozdrav iz NDH, morali bi znati da je odnos ustaša i ostalih u toj državi bio sličan onom o kome piše dr. Jareb. I u NDH se ZDS koristio mnogo šire i imate ogroman broj dokumenata na kojima piše ZDS, a koji nisu izdale Ustaše.

Dapače, Ustaše su ga koristile samo godinu dana, a onda su tom pozdravu dodali i Poglavnika. A ZDS je ostao u širokoj upotrebi.

To sam nedavno napisao i našim povjesničarima:

A što se tiče ZDS i naših ‘povesničara’ smiješno mi je kada vidim da nikome nije palo na pamet da je samom Paveliću itekako to bio domobranski pozdrav jer mu je bilo draže da je prihvaćen mnogo šire u narodu, a to je i potvrđeno u NDH jer su ga Ustaše koristile samo godinu dana.

Kao znanstveniku itekako bi i Vama trebalo biti očito da je na isti način kao što je prije rata Paveliću odgovaralo to što je ZDS domobranski pozdrav, tako mu je odgovaralo da je u hrvatskoj državi pripadao svima, a ne samo Ustašama.

Kao znanstveniku itekako bi i Vama trebalo biti očito da je takvo izjednačavanje svih s Ustašama nešto što je danas dio Memoranduma SANU 2, a tijekom Domovinskog rata pa sve do danas to čine svi koji su protiv hrvatske države.

Meni kao akademiku iz znanosti koju smatraju vrhuncem logike nikad neće biti jasno kako u tome sudjeluju i suci VS RH. Pravnici bi itekako trebali znati što je logika!

Ili Vi doista mislite da je NDH postojala i tridesetih godina prošlog stoljeća? Istina, vidimo da i danas u Srbiji, a i njihove sluge u RH tvrde kako je i danas RH zapravo ustaška država.

Kao znanstveniku meni je itekako jasno zašto prof. dr. sc. Rendić-Miočević piše kako je ZDS danas u Hrvatskoj inkriminirani (bez potrebitoga zakona).

S druge strane ono što mi nije jasno jesu napadi na od vlasti odobreni grb HOS-a, a da Vrhovni sud nije izdao ovakvo priopćenje u kojem bi nam objasnio mogu li hrvatski dužnosnici uklanjati i govoriti o uklanjanju znakovlja koje je odobrila hrvatska država.

Ili se oni samo ponašaju u skladu s vama sudcima VS RH, sudeći po tvrdnji prof. Rendić-Miočevića, a i mnogih drugih?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić”

Podsjetimo, Šeparović je danas potpisao priopćenje u kojem se navodi kako je Ustavni sud jasan oko pozdrava ‘Za dom spremni’ vezano uz poklik u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj

> Šeparović opet prekoračuje ovlasti i politizira Usud: Ovaj put o Čavoglavama

“U odnosu na pozdrav ,,Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Tko je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović?

Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina. Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Zlatka Mateše te nakon mandata ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije. U lipnju 1999., nakon što je Nacional objavio dokumente o namještanju nogometnog prvenstva uz pomoć tajnih službi, Šeparović je uhićen pod sumnjom da je on dostavio novinama dokumente označene kao državna tajna. Prema pisanju Nacionala “Šeparović je iz čitavog meteža izašao s aureolom žrtve i moralnog pobjednika”.

HDZ-ov kadar prvi je put za suca Ustavnog suda izabran 2009., za predsjednika Ustavnog suda 2016. i ponovno reizabran 2017. godine.

Kumske veze s Bačićem i Šeksom

Vladimir Šeks vjenčao se s Anicom Ressler u Blatu na Korčuli pred mjesnom matičarkom i Željkom Bačić(supruga Branka Bačića) u pratnji svjedoka, kumova Miroslava Šeparovića i Branka Bačića, inače rođenom u Dubrovniku, koji je osnovnu i srednju školu završio u Blatu.

Jednom prilikom, kad se u riječkoj Osnovnoj školi “Dolac” odigrao slučaj u kojem su djeca našla kukce u ručku, Mostov Nikola Grmoja je objavio status u kojem pojašnjava kumske veze spomenutih: “Čini se da su suvlasnici tvrtke Blato 1902., dva kuma koja drmaju hrvatskom politikom i pravosuđem, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić (supruga Željka Bačić) i predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović (kći Marina Šeparović)”.

Odgovorio mu je tada Bačić: “Ručak školi priprema tvrtka BLATO 1902 d.d. te se posebno u tom kontekstu naglašava suvlasništvo moje supruge u toj tvrtki. Istina je da je Željka Bačić, moja supruga, dioničarka tvrtke BLATO 1902 d.d., ali zajedno s još 172 dioničara. Neovisno o činjenici da ona kao dioničarka ne vodi operativno poslovanje društva, kao što to ne čine niti dioničari bilo koje tvrtke, ipak želio bih naglasiti odgovorno ponašanje tvrtke u proteklim godinama, kao i nakon ovog nemilog događaja.

Naime, važno je za istaknuti da tvrtka BLATO 1902 d.d. uspješno posluje već 117 godina, prvo kao poljoprivredna zadruga za proizvodnju prvenstveno maslinovog ulja i vina, a već 60 godina posluje u području Rijeke i Zagreba, te proširuje svoju djelatnost na trgovinu i ugostiteljstvo. Ova uspješna tvrtka ima 100 zaposlenih i oko 500-tinjak kooperanata.”

O kumskim vezama govorila je u Novom danu novinarka tjednika Nacional Orhidea Gaura: “Vladimir Šeks, Miroslav Šeparović, Branko Bačić i Božidar Kalmeta, zajednički utječu na presudne teme za hrvatsko društvo. Zasad su protuteža tvrdoj desnici na braniku premijera, ali je pitanje trenutka hoće li i kada složiti strategiju koja neće uključivati Plenkovića”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.