Aleksić o tužbama zbog ‘švicaraca’: ‘Banke moraju dostavljati traženu dokumentaciju’

Zagreb, 03.04.2019. - Konferencija za novinare Udruge Franak na kojoj je prezentirana stručnu analiza, daljnji koraci i detalji o presudi Vrhovnog suda RH koji je utvrdio da korisnici kredita u švicarskim francima koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima. Na fotografiji Goran Aleksić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zastupnik Snage Goran Aleksić rekao je u petak da potrošaču koji želi podići tužbu sve banke moraju dostaviti traženu dokumentaciju vezanu za njegov kredit, navodeći kako je udruga Franak ostvarila još jednu pobjedu u sudskom ratu protiv hrvatskih banaka u stranom vlasništvu.

Odvjetnik Srđan Kalebota, zastupajući klijenticu, u sudskom postupku protiv Addiko banke, dobio je od Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) rješenje kojim Addiko banka, “a time i sve ostale banke moraju potrošačima dostavljati dokumentaciju potrebnu za njihove tužbe”, izvijestio je Aleksić u Saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Neke banke, a predvodnica im je Addiko banka, potrošačima koji su otplatili kredite nisu htjele dostavljati dokumentaciju, neke odugovlače s dostavom, a velik dio banaka za dostavu naplaćuje naknade, kazao je.

Aleksić navodi da je, temeljem Kalebotina zahtjeva da se takvo postupanje Addiko banke zasustavi, AZOP proveo nadzor nad njenom poslovanjem i utvrdio da ne poštuje Opću uredbu za zaštitiu osobnih podataka.

Banka je dužna 11 godina nakon što se otplati kredit, čuvati dokumentaciju i mora, u skladu s Uredbom na zahtjev klijenta dostaviti svu dokumentaciju koju čuva i ne smije naplaćivati nikakvu naknadu. Smije ju eventualno naplaćivati, ako je stranka nerazumna pa traži jedno te isto, no i tada naknada mora biti razumna, poručio je Aleksić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina