Andro Krstulović Opara preuzeo dužnost gradonačelnika i poslao poruku Mostu i Pametnom

Foto:Hina

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u srijedu je zajedno sa svojim zamjenicima Jelenom Hrgović i Ninom Velom prilikom primopredaje vlasti u Banovini pozvao na razgovor čelnike stranke Pametno, Mosta i ostale da do ponedjeljka imenuju stručnjake u tim za izradu proračuna.

Vladina povjerenica za Split Branka Ramljak tijekom primopredaje vlasti ukazala je na rad, kolegijalnost, komunikaciju i lojalnost svih zaposlenika Gradske uprave napomenuvši da su njezino “gradsko vijeće” bili pročelnici jer nije imala druge ljude osim njih, te ocijenila kako se uvjerila da imaju puno znanja i kompetencija. Rekla je da je nastojala svaki zadatak obaviti zajedno s više osoba i nikada samo s jednom osobom.

“Saslušala sam i željela sam saslušati različita mišljenja, a nakon toga sam bila sam ona koja je trebala donijeti odluku. Nadam se da sam u ova dva mjeseca uspješno obavila posao”, rekla je Ramljak poručivši kako je spremna žrtvovati se za svoj grad.

Zahvala Ramljak što je Splitom upravljala na staložen i miran način

Krstulović Opara zahvalio je povjerenici Vlade za Split Branki Ramljak na modelu koji je ponudila cijeloj hrvatskoj javnosti, istaknuvši da je Split uvijek bio primjer i iznimka, a to je Ramljak na najbolji način i ovoga puta dokazala. Ocijenio je kako je Ramljak “dokazala da se gradom u uzburkanim vodama može upravljati na staložen, miran i pristojan način, te ne izazivati u javnosti nikakve teme koje nisu potrebne za upravljanje gradom”.

“Isključivo ste se i samo bavil interesom grada i pokazali pravi model kako treba izgledati gradonačelnik”, poručio je Krstulović Opara Branki Ramljak, dodavši da je od nje puno naučio. Rekao je da će njegov gradonačelnički mandat obilježiti iskrena želja da Split bude grad za sve, da to nije floskula već smjer na kojemu će inzistirati jer želi grad otvoriti svima. Istaknuo je da je pred njima veliki posao u kojemu moraju premostiti duboke podjele u gradu i koje su se u predizborno vrijeme još više izrazile.

“Moramo se izvući iz naših gospodarskih poteškoća, moramo na korist naših sugrađana srediti gradsku infrastrukturu, ali i riješiti ekološku bombu u srcu grada, osigurati vrtiće i škole, nezaposlenima njihovo radno mjesto. Nitko nije rekao da će to biti lako, ali uz vašu pomoć bit ću odlučan doći do toga cilja”, izjavio je gradonačelnik.

Istaknuo je da želi pokrenuti dobri duh Splita, probuditi ambiciju i potaknuti optimizam svih sugrađana. Krstulović Opara rekao je kako je ovo je ujedno i poziv svima onima koji vole ovaj grad, a prije svega poziv izabranim gradskim vijećnicima bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

“Stoga pozivam čelnike stranke Pametno, Mosta, ali i sve ostale s kojima razgovaram, a i u javnosti su izrazili želju za dijalogom i doprinosom za boljitak našeg grada”, rekao je Krstulović Opara. Pozvao ih je da do 19. lipnja imenuju stručnjake u tim za izradu proračuna za ovu godinu podsjetivši da je Split blokiran, da najnezaštićeniji građani pate zbog takve situacije, turistička sezona u punom je jeku, a nepostojanje proračuna im otežava situaciju. Dodao je da se trenutačno ne može adekvatno odgovoriti izazovima poput Utre, da je promet zagušen, te da treba opremiti škole, a i hitno se mora pristupiti uređenju Žnjana.

Cijeli socijalni program ovisi o donošenju proračuna. Očekujem od odgovornih ljudi da potvrde spremnost i odgovore na moj poziv. Suradnja i podržavanje kvalitetnih i za grad nužnih mjera. Pozivam zato te odgovorne ljude da do ponedjeljka imenuju stručnjake koji će mi se podružiti u radnim skupinama za sanaciju Karepovca i za uređenje Žnjana. Ajmo naprid, ajmo dat sve od sebe za naš Split. Tu snagu osjećam i imam. U ovome nema prostora za politikantstvo. U možebitnim ustupcima neću sudjelovati. Potpuno sam siguran da gradski vijećnici osjećaju odgovornost prema sugrađanima. Želim suradnju, razgovor, otvorenost jer to nas vodi u Split za sve”, zaključio je splitski gradonačelnik.

Krstulović Opara najavio da će zamrznuti svoj saborski madat jer se želi u potpunosti posvetiti građanima, a za dva tjedna održat će se i sjednica Gradskog vijeća. Novinare je zanimalo i hoće li biti problema oko održavanja Ultra Europe festivala, a gradonačelnik je odgovorio da će mu to biti jedan od prvih poslova sljedećih dana jer je to pitanje jako bitno za gradski turizam pa smatra da će se i održati. Izjavio je da osobno neće biti u povorci LGBT osoba 24. lipnja.

Zadnje novinarsko pitanje bilo je pak upućeno Branki Ramljak, a ticalo se situacije u gradskoj blagajni, a ona je odgovorila da je grad likvidan i da je stanje dobro, ali i istaknula kako nije zadovoljna što još nije donesen proračun.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/hm