Bandić diže tužbu na Ustavnom sudu, nova odgoda suđenja za aferu štandovi?

Foto: fah

Ukoliko ne bude prihvaćena ustavna tužba, 28. kolovoza počinje suđenje gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću za aferu štandovi u kojoj se gradonačelnika tereti da je zajedno s pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivicom Lovrićem te šeficom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac pogodovao udruzi Željke Markić “U ime obitelji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Bandića je podignuta i prihvaćena optužnica zbog pokroviteljstva spomenutoj Udruzi koje nije obuhvaćalo financijsku potporu, ali je tužiteljstvo iz nekog razloga potporu u naturi protumačilo kao financijsku potporu (u pravilu se financijskom potporom smatra samo ona u gotovini, jer svaka druga potpora u pravilu također ima financijsku protuvrijednost).

Ustupanje štandova kao financijska potpora?

Bandića se tereti da je grad organizirao i platio tiskanje i isporuku 700 000 letaka, 14 500 plakata, te 120 jumbo plakata. Također, tereti ga se jer je Grad financirao izradu teksta i snimanje radijskih spotova, te besplatno ustupio 50 štandova. Time je građanskoj inicijativi, prema opužnici pribavio imovinsku korist od 308 tisuća 888 kuna a njihovi su plakati bili oblijepljeni po cijeloj Hrvatskoj. Ovaj će predmet voditi sudac Zdravko Majerović, koji trenutačno sudi Nadanu Vidoševiću i Stjepanu Prnjatu. Uz aferu štandovi, Bandiću će se u rujnu suditi i za aferu Agram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Milan Bandić, Ivica Lovrić, te bivša šefica zagrebačkih tržnica Zdenka Palac najavljuju ustavne tužbe nakon odluke Vrhovnog suda RH koja nije bila njima u korist čime bi mogli dovesti u pitanje početak suđenja u aferi štandovi. Oni su se žalili Vrhovnom sudu da dio tužitelja koji zastupaju USKOK-ove optužnice to rade nezakonito. Zbog tog zahtjeva je u prosincu prošle godine prekinut sudski proces. No Vrhovni sud nije prihvatio njihove argumente, pa sad idu na Ustavni sud.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima “U ime obitelji” ranije je također istaknuo: “Županijsko vijeće je USKOK-u vratilo optužnicu koju su oni sad opet podigli – time se pokazuje kako USKOK sve teže, kako odmiče vrijeme, dokazuje i pokušava prezentirati ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja i pokušaj prikazivanja toga kao kaznenog djela. Kao što smo i prethodno govorili – kada građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je izborni sustav, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo da se za svaku donaciju grada saziva skupština grada ili lokalni referendum.”

Švaljek može, a Bandić ne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Također valja reći da je na isti način financiranje društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek, koja je kratko zamjenjivala g. Bandića, stoga ne vidim nikakvih poteškoća u tzv. predmetu štandova i letaka. Već vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, upozorio je 2015. odvjetnik Krešimir Planinić.

Zakonski propisan staž tužitelja kao kamen spoticanja

Bandić je tvrdio kako tužitelji nemaju dovoljno zakonom propisanog staža i zato ne mogu biti upućeni na rad u USKOK, niti zastupati na sudu uskočke predmete. Vrhovni sud, je pak, donio konačnu odluku prema kojoj taj staž nije bitan, te kako svi tužitelji koji su upućeni na rad u USKOK, imaju pravo zastupati i optužnice pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tu odluku, Bandić i suokrivljeni, sada dovode u pitanje i pokušat će ju srušiti. Bandić i ostali smatraju kako im je tom odlukom prekršeno Ustavom zajamčeno pravo na pravedno suđenje. Zanimljivo je da se u presudi Vrhovnog suda od 10. travnja navodi odluka Ustavnog suda RH od 22. svibnja 2018., dakle donesena više od mjesec dana kasnije!

Nakon što su odvjetnici Ksenija Vržina i Krešimir Krsnik, koji brane okrivljenike u aferi štandovi upozorili na ovaj problem, s Vrhovnog suda RH stiglo je i kratko obrazloženje. Vrhovni sud tvrdi da se njegovo vijeće u stvari pozvalo na odluke Ustavnog suda donijete prije 10. travnja. Ovu od 22. svibnja uvrstilo je samo u pisanu presudu kako bi ostala zabilježena “za edukaciju nižih sudova”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.