Banić i Koić: Revizionist Ivo i igranje slovima

Jasenovac
Foto: Fah

Revizionist Ivo više je puta prokazao Javnu ustanovu spomen-područje (JUSP) Jasenovac kao izvor laži i netočnih informacija. Naime, glavni je urednik javno dostupnog Židovskog biografskog leksikona u kojem se za prema JUSP-u mnoge navodne jasenovačke žrtve jasno pokazuje da uopće nisu stradale u Jasenovcu. U ovom članku to se opet dodatno potvrđuje novim primjerom nehotične Ivine revizije još jedne lažne jasenovačke žrtve, ali se osim toga još dodatno pokazuje da je revizionist Ivo sposoban kontrirati JUSP-u i na području pismenosti.

Na mrežnom jasenovačkom popisu se navodi da je Marko Kerpner rođen ocu Ladislavu* 1886.* godine u Ćeralijama kod Voćina navodno ubijen od ustaša u Jasenovcu 1942. godine. Kao jedan od izvora podataka se navodi komunistički popis žrtava rata iz 1964. godine. U elektroničkoj inačici tog popisa koju je ljubazno ustupio gospodin Roman Leljak (L64) navode se dva Marka Kerpnera rođena u Ćeralijama 1886. godine, pri čemu je jednome otac Ladoslav, a drugome Leopald. Taj popis navodi i trećeg Marka Kerpnera rođenog 1885. godine u Zagrebu ocu Mavri i kao i prethodna dva Marka Kerpnera također je živio u Zagrebu – upravo nevjerojatno kolike su sličnosti između tri navodno različite osobe. Takve sličnosti su tipične za jasenovački mit. Zapravo se vrlo vjerojatno radi o tri različite inačice iste osobe. U digitalnom arhivu Yad Vashema su četiri zapisa na upit za Marka Kerpnera. Tri su iz srbijanskog Spiska žrtava rata. Podatci iz srbijanskog Spiska su podudarni s podatcima iz L64. Znači samo je Marko Kerpner (1886., Ladoslav) stradao u Jasenovcu 1942. godine, a ostala dvojica su stradali 1945. u neimenovanim logorima. Prema četvrtom zapisu Marko Kerpner je ubijen u Jadovnom 1941. godine. Taj podatak je prema nekakvoj listi Židova ubijenih u Jadovnom.

To samo pokazuje kako su se komunisti u nedostatku stvarnih žrtava morali osloniti na kreativnost. Tako su zbog viših ciljeva i živi morali završiti na popisima ubijenih. Čak se i u popisu JUSP-a Jasenovac u napomenama za Marka Kerpnera kombiniraju sve ovdje navedene mogućnosti imena oca. Za ime oca Mavro se navodi Židovska općina Zagreb. Ovdje u igru upada revizionist Ivo koji nehotice u stilu deus ex machina razrješava sve ove nedoumice. U Židovskom biografskom leksikonu postoji članak u kojem se spominje Marko Kerpner (Markisz Körpner), željeznički činovnik i upravitelj željezničkih postaja podrijetlom iz mađarske židovske obitelji rođen ocu Moritzu (Mavru) u Čeralijama 1885. godine, a umro u Zagrebu nakon rata 1959. godine. Bio je prešao na katoličanstvo, a za vrijeme stare Jugoslavije su ga vlasti srpskoga kralja kao simpatizera HSS-a, znači kao prohrvatski orijentiranog, često premještale tj. šikanirale. Završetak Drugog svjetskog rata je dočekao u Zagrebu. Ustaše ga nisu dirali, ali nakon rata komunistička vlast izbacila je njega i suprugu iz stana u Kušlanovoj ulici u centru grada te je premješten u stan u Mlinskoj ulici na periferiju.

Revizionist Ivo je znači nehotice riješio jednu laž, a ta je da je Marko Kerpner stradao u Jasenovcu što očito nije istina budući da je umro u Zagrebu i to 14 godina nakon rata. Tako je znači otkrivena još jedna lažna jasenovačka žrtva. Osim toga je revizionist Ivo umjesto današnjeg naziva rodnog mjesta Ćeralije koristio stariji naziv Čeralije koji se koristio prije 2001. godine. Znači revizionist Ivo je čak i tu vjerniji originalu od ekipe iz JUSP-a Jasenovac. Uz to je pokazao da se ne zna poigravati samo rješavanjem jasenovačkih laži prokazivanjem lažnih jasenovačkih žrtava, već zna i razliku između Č i Ć pa čak i time prkosi JUSP-u. Svaka Č/Ćast!

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik