Bernardić: ‘Velika koalicija je nebuloza, Most se svrstao klerikalno desno, a SDP je jedina šansa za ovu zemlju’

Foto: fah

Davor Bernardić dao je intervju za T-portal, iz kojega prenosimo određene dijelove.

O tome što je Glavni odbor SDP-a djelomično ukinuo suspenzije Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću:

Nakon konzultacija to je bio prijedlog koji je naišao na najveću potporu u stranci. Glavni odbor je prihvatio prijedlog Predsjedništva da se kazne suspendiranim članovima SDP-a ublaže, tim činom su im vraćena članska prava kako bi mogli sudjelovati na izborima i vraćene su im funkcije na lokalnoj razini kako bi mogli dati aktivan doprinos u radu stranke. Ovo je jedan čin vraćanja povjerenja nakon stabilizacije stranke i uspjeha stranke koji je uslijedio na europskim izborima.

O radu SDP-a:

Očekujem da svi u SDP-u rade u interesu SDP-a jer SDP je jedina šansa za ovu zemlju, jedina politička snaga koja zemlju može izvući iz ralja korupcije u kojima se Hrvatska nalazi, iz ralja nepravde u kojima se Hrvatska nalazi, iz ralja nepovjerenja prema institucijama ove države poput DORH-a, Vlade, Sabora.

O predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću:

Ja vjerujem u pobjedu Zorana Milanovića jer je najbolji kandidat od svih koji su kandidati za predsjednika. To je čovjek koji ima veliko životno i političko iskustvo i koji može napraviti ono što je Hrvatskoj potrebno, tj. vratiti povjerenje u instituciju predsjednika koja je mandatom Kolinde Grabar-Kitarović na neki način bilo kompromitirana. Njegova pobjeda sasvim sigurno jača poziciju SDP-a i na tragu njegove pobjede SDP kreće na pobjedu na parlamentarnim izborima. A što se tiče pozicije HDZ-a, njih ne mislim komentirati, oni će se sami time baviti. Niti me to zanima, niti se time bavimo, niti nas je briga.

Daje kratke , sadržajne, jasne, nedvosmislene poruke. Taj slogan ‘predsjednik s karakterom’, po meni prije svega znači da će država imati stav koji do sada nije imala, da ćemo biti jasniji i po pitanju unutarnje ali i vanjske politike. Dojam je da u zadnje tri godine na međunarodnom planu nismo napravili nikakav korak, migrantska kriza nam je i dalje na vratima i Hrvatska za to nema rješenje. U Schengen nismo ušli iako je zeleno svjetlo uvjetno odobreno, a kao uvjet Europske komisije se navodi i borba protiv nikad raširenije korupcije u Hrvatskoj i jačanje neovisnosti institucija, pogotovo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Po tom pitanju Plenkovićeva Vlada ne radi ništa. Uz to Hrvatska nije riješila ni otvorena pitanja sa susjedima, niti ih je počela rješavati. A kad su u pitanju unutarnji problemi hrvatskih građana poput korupcije, iseljavanja, siromaštva, niskog standarda…. od vladajućih nismo vidjeli nikakve reforme nego samo želju za ostankom na vlasti.

O aktualnoj situaciji u Hrvatskoj:

Pokušavaju nas uvjeriti da su nenormalne stvari normalne. Nije normalno kada silovatelji šeću na slobodi, dok roditelji djece koja su silovana strepe. Nije normalno da ti roditelji strepe hoće li djeca biti napadnuta od stranke nasilnika jer i nasilnici šeću na slobodi. Hrvatska je postala nesigurna u svakom smislu. Ti roditelji nisu sigurni da će ti silovatelji ili nasilnici biti privedeni pred ruku pravde. Nije normalno da zbog sumnje na korupciju ode pola Vlade i nikom ništa. Nije normalno da nema novca za povećanje plaća profesora, a bilo je za povećanje plaća predsjednika Vlade i Sabora, te najbogatijih u Hrvatskoj. I to dodatno ruši povjerenje u institucije naše zemlje. Jer ih ruše oni koji bi ih trebali čuvati, jer ih ruši Vlada, jer se rugaju građanima, jer nas uvjeravaju da su nenormalne stvari normalne. To je ogromno razočaranje i frustracija za sve građane i ruši povjerenje u pravnu državu.

O činjenici da će EPP iznajmiti sabornicu za svoj sastanak u Zagrebu:

Nije normalno da se parlament jedne zemlje iznajmljuje za stranački dernek, tako direktno prostituiraju institucije naše države, ruše ugled zemlje, šalju poruku da naše institucije imaju cijenu i stavljaju naše institucije na prodaju. To je jedna loša poruka koju šalju građanima i opet nas uvjeravaju da su nenormalne stvari normalne.

U Sabor svakodnevno dolaze međunarodne delegacije i to nije problem, svakodnevno te delegacije susreću s predsjednikom Sabora i daju izjave s njim i to nije problem. Ali da glavnu dvoranu Sabora iznajmljuješ za politički dernek jedne stranke, to je problem.

O tome je li spreman na veliku koaliciju s HDZ-om: 

Apsolutno ne. Nema koalicije sa strankom koja je na optuženičkoj klupi zbog korupcije i čiji su članovi morali otići iz Vlade zbog sumnje na korupciju. Tu tezu o velikoj koaliciji guraju oni koji žele uništiti SDP i preko SDP-a skupiti jeftine političke bodove. Stoga pozivam građane da ne nasjedaju na te nebuloze. A ja se kao predsjednik SDP-a neću nikada umoriti objašnjavati građanima o čemu se radi. Često se to podvlači pod tezu da su svi isti. Nisu svi isti. Mi kada smo na vlasti oporavljamo gospodarstvo, vraćamo optimizam, otvaramo nova radna mjesta, Hrvatska raste. Kada su naši konkurenti na vlasti svjedočimo uvijek korupciji, gaženju povjerenja u institucije, ekonomskoj stagnaciji, gubitku radnih mjesta i iseljavanju. A ovoga ljeta zbog sumnje na korupciju moralo je otići pola ministara. Hrvatska treba normalnu, poštenu i sposobnu vladu.

O tome vidi li moguću suradnju s Mostom:

Most dijeli drugačije svjetonazore od SDP-a, podržali su Škoru. Po svim stavovima svrstali su se izrazito desno, čak i klerikalno desno. Što se tiče suradnje, ne vidim suradnju s Mostom.

O suradnju s HNS-om: 

Nema suradnje s HNS-om, sa strankom koja je izdala svoje birače. Jer kad izdaješ birače, izdaješ i svoje vrijednosti.

O budućem stavu SDP-a prilikom glasovanja o novom sastavu Europske komisije u Europskom parlamentu: 

Tu se svakim danom situacija komplicira, svjedoci smo da su mnogi povjerenici morali biti promijenjeni zbog sumnje u korupciju. SDP će biti dosljedan. I dalje inzistiramo, bez obzira kakav će biti dogovor zastupnika unutar S&D grupe, da Dubravka Šuica objavi svoju imovinsku karticu. Ona je hrvatska zastupnica u europskim institucijama i kao takva mora polagati račune hrvatskim građanima.

O tome tko su njegovi suradnici u kreiranju politika: 

Središnji savjet vodi Branko Grčić, a u kreiranje politika su uključeni i ljudi poput Josipa Tice, Ivan Koprića, Ive Josipovića, Josipa Kregara, Mladena Pejnovića, Mate Crkvenca, Mirele Holy…

Bernardić objavio: ‘Moja, sada već bivša supruga i ja, odlučili smo krenuti svatko svojim putem’

O svojoj objavi o rastavi braka: 

O tome sam sve rekao u priopćenju i nemam tu više ništa dodati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr