Bernardić za reviziju Vatikanskih ugovora, Mrak Taritaš pozvala zastupnike da osude Bandićevu izjavu o ‘žetončićima’

Foto: Fah (Fotmontaža: Narod.hr)

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako je Hrvatskoj, da bi bila moderna i progresivna zemlja, potrebna revizija Vatikanskih ugovora, te da treba jasno utvrditi obrazac po kojem Crkva prima novac iz državnog proračuna.

“Neprihvatljiva je činjenica da je ta formula sada vezana uz broj župa, što Crkvu potiče na osnivanje novih župa iako za to nema realne potrebe, s obzirom na sve manji broj stanovnika, a posljedično i vjernika u Hrvatskoj”, rekao je Bernardić u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru.

Mrak Taritaš napada i traži raspravu o reviziji Vatikanskih ugovora: ‘Crkva žestoko nasrće na obrazovni sustav, a premijer šuti’

Građani bi, kaže, morali precizno znati u što Crkva ulaže stotine milijuna proračunskih kuna, a Crkva bi trebala podnositi izvješća u kojima bi pravdala njihovo trošenje.

“Crkva definitivno treba pomoć, ali ne tako da političari iz proračuna daju novce kako hoće i crkvenim zajednicama kojima žele. Ako je netko vjernik trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine, kao što je to primjer u Njemačkoj, a ne da se uzima od svih građana”, kazao je čelnik SDP-a.

(FOTO) GLAS po uzoru na komunističku ideologiju predlaže izmjene Vatikanskih ugovora?

Jedina je namjera SDP-ova prijedloga izmjene Vatikanskih ugovora, ističe, da se djeca ne diskriminiraju po vjerskoj osnovi, da se uštedi novac, da Crkveno trošenje novca bude transparentno i da se rad nedjeljom adekvatno plati, dodao je.

19. prosinca 1996. ‘Vatikanski ugovori’ – Sekularizam je postao politički projekt koji nema tolerancije!

Bernardić se u izlaganju osvrnuo i na nedavne izjave hvarskog biskupa Petra Palića, koji je u svojoj propovijedi istaknuo da danas “sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija” te da je “za razliku od apostolskih vremena, kad je poganstvo bilo nešto izvan i nasuprot vjerničkim zajednicama, danas sekularizam ušao u kuće i postao djelom našega postojanja”.

Bernardić: Vjeronauku je mjesto u crkvama, a ne u školama

“To zapravo pokazuje elementarno nepoznavanje pojma sekularnosti i uplitanje Crkve u temeljna prava i slobode pojedinca zajamčene Ustavom”, poručio je Bernardić.

Pogrešno je, kaže, sekularizam poistovjetiti s ateizmom, jer sekularnost ne znači nepostojanje ili čak zabranu religije. Naprotiv, preduvjet sekularnosti je postojanje slobode savjesti i vjeroispovijesti, prava na pripadanje vjerskoj zajednici, prava na promjenu ili napuštanje određene vjerske zajednice, kao i prava na nevjerovanje i nepripadanje ni jednoj vjerskoj zajednici, rekao je.

Bernardić smatra kako se i nastava vjeronauka u školama mora reogranizirati i to tako da se održava tijekom prvog ili posljednjeg školskog sata, kako ostala djeca koja ga ne pohađaju ne bi bila diskriminirana.

“Međutim, stava smo da je u konačnici, vjeronauku mjesto u crkvama, a ne u školama“, poručio je.

Bernardić drži da rad nedjeljom treba bolje regulirati, jer iako ga se ne može u potpunosti zabraniti, s obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, uz uvedene jasno definirane obveze poslodavca rad nedjeljom bi trebalo adekvatno platiti.

U ime obitelji Vladi i Saboru: Nasilje nad ženama je i prisilni rad nedjeljom – omogućite enradnu nedjelju

Mrak Taritaš pozvala zastupnike da osude Bandićevu izjavu o ‘žetončićima’

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je saborske zastupnike da osude izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je zastupnike nazvao ‘žetončićima’ te je apelirala na odgovornost u politici.

„Živimo u vremenu kad je politika skoro prosta riječ i kad naši sugrađani političke stranke obilaze u velikom luku”, ustvrdila je Mrak Taritaš u saborskoj stanci za slobodan govor.

Bandić je, podsjetila je, prije dva dana, nagovještavajući mogućnost novog prelaska saborskih zastupnika u njegov saborski Klub, zastupnike nazvao ‘žetončićima’.

“Kada vladajući imaju svog koalicijskog partnera i kad je to Milan Bandić onda postoji odgovornost vladajućih da sa svojim koalicijskim partnerom malo porazgovaraju”, rekla je čelnica GLAS-a.

Pupovac pohvalno o obvezi posjeta Jasenovcu

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac pohvalio je inicijativu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o obvezi osnovnoškolaca da posjete spomen područje Jasenovac, a osudio je ograničavanje slobode medija.

Bunjac (Živi zid) pozvao Bandića i “socijaldemokratske prebjege” da pomognu “Sljemenu”

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac podsjetio je na slom prehrambenog diva, tvrtke “Sljeme” te je pozvao zagrebačkog gradonačelnika, njegovu stranku i “prebjege, navodne socijaldemokrate” da utječu kako bi se od imovine koja je preostala isplatile zaostale otpremnine i obeštetili mali dioničari.

Razmisliti o nagrađivanju kvalitetnijih sudaca

Izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojima se povećava osnovica za obračun plaće sudaca za 6 posto naišle su u srijedu na podršku saborskih zastupnika koji, međutim, upozoravaju kako bi se u budućnosti trebalo razmisliti o uvođenju sustava koji bi nagrađivao one koji više i bolje rade naprema onima koji štete ugledu pravosuđa.

“Cilj ovog zakona je da povećamo plaće u pravosuđu, sucima i državnim odvjetnicima, jer su u razdoblju od 2013. do 2014. osnovice za plaće išle dolje za 3 posto a nakon toga za 6 posto. Danas smo u situaciji da uz stabilnost proračuna koju imamo, plaće pokušamo vratiti na nekakvu pristojniju razinu”, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina