Beroš o Mariću i premijerovoj izjavi da se neće baviti zdravstvenom reformom prije izbora

Foto: fah

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o optužbama za pogodovanje priliko izrade platforme Cijepise, a govorio je i o svojoj raspravi s ministrom Marićem na Odboru za zdravstvo, kada su, misleći da kamere nisu upaljene, raspravljali o troškovima zdravstva i zdravstvenoj reformi. Tom prilikom Beroš je prebacio odgovornost na premijera Plenkovića rekavši da on ne želi provoditi reformu prije lokalnih izbora-

Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demanti, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima. Svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo. Teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštali, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključene, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na upit o izradi platforme Cijepise.

– Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funkcionira, a za dob ne mogu točnu reći.

Na upit zbog čega je nekoliko tjedana trebalo da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise, Beroš se ispričao zbog kašnjenja te rekao da je kao ministar posvećen drugim stvarima, piše HRT.

> Marić mislio da nema kamera pa kritizirao zdravstveni sustav: Beroš odgovornost prebacivao na Plenkovića

– Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodavanja, po mom mišljenju.

Beroš je rekao kako ne zna koliko je točno Cuspis dobio za izradu platforme ”jer sve ide po fazama”.

– Doista nisam informiran o tim detaljima, to nije u mojim okvirima. Načelno, to je ukupan trošak izrade cijele platforme koja se sastoji od niza elemenata. Nisam informatičar ali razumijem namjeru i funkciju platforme. Od onog što je plaćeno do sada, što je prošlo i testnu i realnu verifikaciju je oko 190 tisuća kuna, a dalje će sukcesivno biti plaćeno u drugim fazama, odgovorio je Beroš i dodao da ništa ne krije niti ne taji.

Novinari su Beroša pitali kako je moguće da ministar zdravstva ne zna da nešto košta 4,5 milijuna kuna.

– Iznijeli ste konstatacije za koje ja kao ministar ne znam jesu li tako utemeljene. Mi smo započeli razgovor sredinom prosinca kada je struka javila da treba takvu platformu. Angažirane su snage koje su dotad imale ugovore za korektivno i adaptivno održavanje, dodavanje novih funkcionalnosti koje su potrebne u datom trenutku, a izrada platforme je to. Postoje tijela i odjeli koji se bave time i oni su proveli evaluaciju toga što se treba napraviti i kako, i postupak angažmana koji je sukladan zakonskim normama. Kako ne znam koliko nešto košta? Znam načelno, a ne mogu znati u svaku kunu. To su milijuni podataka koje ja ne mogu znati, ali postoje za to nadležne službe koje o tome detaljno vode računa.

Upitan o odnosu s Vinkom Kojundžićem, vlasnikom Cuspisa, Beroš je odgovorio:

– U ništa boljem ili lošijem odnosu kao i s drugim firmama koje imaju ugovore s Ministarstvom zdravstva.

Otkrio je i hoće li Ministarstvo dati na uvid sve podatke o fazama projekta, koliko je tko točno dobio i koliko je firma Cuspis dobila poslova od Ministarstva.

– Ove firme su angažirane daleko prije mog dolaska u Ministarstvo kao pomoćnika. Dodatnih posebnih ugovora s Ministarstvom za vrijeme dok sam bio pomoćnik ili ministar nije bilo, osim onog što se realiziralo. Niti za vrijeme mog djelovanja kao pomoćnika ministra niti sada nema nekakvog pogodovanja. Sve će biti dostupno transparentno i jednostavno, čak i ono o budućim planiranim troškovima, rekao je Beroš.

Govoreći o zadovoljstvu radom platforme Cijepise, Beroš je rekao kako postoje problemi koji mu izazivaju glavobolje i dodatne sastanke kako bi se uklonile poteškoće.

– Pitajte moje službe kako im je kada saznamo da neki element nije upogonjen. Zahvaljujem svima koji su radili. Iznimno je kompleksno i zahtjevno. Ima određenih poteškoća. Volio bih da ih nema, ali nisu u mojoj domeni, oni su informatičke prirode. Na meni je upirati da se to rješava, a to i radim, zaključio je Beroš.

Burna sjednica Odbora za zdravstvo

Ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare upitan je što se točno to dogodilo na jučerašnjem Odboru za zdravstvo, pa čak mu je postavljeno izravno pitanje je li istina da je optužio Plenkovića da je prijedlog reforme zdravstva na čekanju zbog lokalnih izbora.

– To je jedno čudno viđenje jučerašnje rasprave. Srećom, mislim da je ona snimana i da su podaci javno dostupni. Kada je riječ o nerazumijevanju ministra Marića i mene, nisam osjetio da me on proziva ili da smo u nesuglasicama. Riješili smo ovaj veliki problem kako se ranije nije rješavao. Dobro surađujemo i razumijemo se, a posebno se razumijemo da je potrebna reforma hrvatskog zdravstvenog sustava. Ako se reforma zdravstvenog sustava ne provede, bit će kriv isključivo ministar zdravstva. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako reforme barem ne započnu. Istina je da smo do sada imali nekoliko radnih verzija prijedloga svih mjera koje preporučuju stručne službe, kazao je Beroš.

Dodao je kako nije osjetio kritiku ministra Marića te je njemu i premijeru izrazio duboku zahvalnost.

– Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ako ne dođe do inicijacija i provedbe reformi, bit ću kriv isključivo ja, dodao je Beroš.

Novinari su pitali je li mu premijer zaista rekao da se neće baviti reformom zdravstva prije lokalnih izbora.

– Ako pogledate snimku, čut ćete da sam rekao da se reforme pripremaju u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora. Politika funkcionira tako, kada dolazi vrijeme demokratskog procesa, veći iskoraci se moraju raditi u mirnije vrijeme koje nije opterećeno tim temama i dilemama. Aluzija da se čeka da prođu izbori može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Neće biti redukcije prava hrvatskih osiguranika. Nikad mi to premijer nije rekao, niti to mogu zaključiti iz svakodnevnih razgovora s njim. Zahvaljujem mu. Svi su svjesni zbog ove krize važnosti zdravstvenog sustava i sada se drugačije razmišlja o potrebi održavanja istog kao prije nekoliko godina, rekao je ministar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt