Beroš o problemu s isporukom lijekova: ‘Bolnice mogu direktno nabavljati lijekove’

Zagreb, 08.04.2021 - Sjednica Vlade RH.Na slici Vili Beroš. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je kazao da se problem oko isporuka lijekova intenzivno rješava. Naglasio je kako njegovi državni tajnici, pomoćnici u Ministarstvu financija kao i sama Vlada radi na rješavanju tog problema da hrvatski bolesnici ne bi ostali uskraćeni za lijekove.

Beroš je istaknuo kako je prošli tjedan poslan dopis prema svim bolnicama. U dopisu stoji, kazao je Beroš, da bolnice mogu direktno nabavljati lijekove, posebno one za onkološke bolesnike, prenosi HRT.

– Ta mogućnost im je na raspolaganju, oni direktno mogu naručiti lijekove, nema to veze s bolničkim limitima. Svim ravnateljima stoji ta mogućnost na raspolaganju, poručio je Beroš.

Ministar zdravstva je naglasio da osobno zove ravnatelje da provjeri stanje o bolnicama s lijekovima i nitko mu nije kazao da zbog neisporuke istih postoji životna ugroza za bilo kojeg pacijenta.

Rekao je da su mu pojedini ravnatelji ukazali na određene probleme s isporukom lijekova.

Podsjetimo, sastanak predstavnika Ministarstava zdravstva i financija te Zavoda za zdravstveno osiguranje s predstavnicima veledrogerija i ljekarni prije dva dana nije donio konkretno rješenje za nagomilane dugove zdravstva za lijekove, iako su ga obje strane ocijenile konstruktivnim.

Taj dug prošli je tjedan premašio šest i pol milijardi kuna zbog čega su neke veledrogerije obustavile dostavu lijekova bolnicama.

Ministar financija Zdravko Marić tada je rekao da je sastanak bio dobar i konstruktivan.

– Ideja ovog današnjeg sastanka je da otpočnemo dijalog, koji će se nastaviti u idućim tjednima, a sama svrha ovog dijaloga je da sve strane osiguraju normalno poslovanje. I mi sa svoje strane trebamo učiniti sve, koliko je moguće, da podmirimo dugove i učinimo sve da ovi dugovi ne rastu. Naravno da je reforma zdravstvenog sustava potrebna, poručio je Marić.

Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja.

Istaknuo je kako je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da će je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

Kazao je kako je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirao dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT