Bivši dogradonačelnik Jelušić svjedočio u aferi Agram: ‘Na sjednicama Poglavarstva sve odluke su se donosile jednoglasno’

Foto: Fah

Svjedočenjem bivšeg zagrebačkog dogradonačelnika Ive Jelušića koji je kazao kako na sjednicama Poglavarstva nije bilo rasprava te kako su se odluke donosile jednoglasno, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovim suradnicima i poslovnim partnerima za brojne nezakonitosti u aferi Agram.

Jelušić je svjedočio o okolnostima zamjene vrijednijeg gradskog zemljišta sa zemljištem tvrtke Bramgrad na zagrebačkoj Peščenici, pri čemu je Zagreb navodno oštećen za šest milijuna kuna.

>Počelo suđenje Bandiću i ostalima u slučaju Agram

Od 2005. do 2010. godine, u vrijeme kada je sklopljen predugovor o zamjeni zemljišta, svjedok je bio dogradonačelnik i član zagrebačkog Poglavarstva koje je, kako je kazao, samo formalno donijelo već unaprijed pripremljenu odluku.

“Na sjednicama se nije puno raspravljalo. Gotovo da se nije raspravaljalo o točkama dnevnog reda kada bi predlagatelj iznio i obrazložio prijedlog. Radilo se po principu otvaram sjednicu, zatvaram sjednicu. Rasprave nije bilo te su se sve odluke u pravilu donosile jednoglasno. Ne mogu se sjetiti da je i jednom netko raspravljao o bilo čemu”, izjavo je Jelušić.

>Još jedan Bandićev suoptuženik u aferi Agram priznao nedjelo i postigao nagodbu s Uskokom

Sudskoj raspravi u ponedjeljak nije nazočio niti jedan od 11 optuženika.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ preko 25 milijuna kuna, USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Na početku suđenja u aferi Agram 11. listopada Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane optužnice.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Obuhvaćeni Kosić i Dodig

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina