Bivši Josipovićev savjetnik Dejan Jović navija za koaliciju HDZ-a i HNS-a

Foto: Fah

Dejan Jović profesor na Fakultetu političkih znanosti, nekadašnji glavni analitičar i poseban koordinator Ureda predsjednika Republike Hrvatske, objavama na društvenoj mreži navija za koaliciju HDZ-a i HNS-a.

“Šteta. Jedna dobra prilika – ne ništa sigurno ali ipak dobra prilika – da se hrvatska politika dodatno civilizira večeras je propuštena.”, poručio je Jović nakon prve vijesti o Vrdoljakovoj ostavci i jučerašnjoj odluci predsjedništva HNS-a.

“HRT, ajme. Ovo ne bi bilo prvi put da HDZ i HNS budu u istoj vladi. Bosiljko Mišetić je bio ministar pravde u HDZovoj vladi!”, upozorio je Jović HRT na primijer Bosiljka Mišetića, koji je jedan od utemeljitelja HNS-a, bio je član Vlade nacionalnog jedinstva kao član HNS-a, a bio je Ministar pravosuđa i uprave od 2. kolovoza 1991. do 14. svibnja 1992.

Podsjetimo, Bosiljko Mišetić u stranci je bio sve dok, kako je rekao za Večernji list, nije prevladala struja Čačić-Pusić. Tada napušta HNS i odlazi za posebnog izaslanika dr. Franje Tuđmana za odnose s Federacijom BiH, ali kao nestranačka osoba. U HDZ je ušao 1994. godine prije nego što je postao ministrom pravosuđa u vladi Nikice Valentića (potpredsjednik Vlade od 11. svibnja 1995.). Kaže da Savku Dabčević i danas iznimno poštuje i da je od nje puno naučio, ali da nije mogao ostati u stranci koja je skrenula ulijevo.

“HNS koji sam utemeljio bio je politička i intelektualna alternativa HDZ-u, ali nismo bili neprijatelji. Nas šest od 13 članova Predsjedništva tako smo tada razmišljali, ali ostali smo manjina”, rekao je Mišetić.

> Mesićevi i Josipovićevi savjetnici dogovaraju suradnju Beograda i Zagreba

Jović je još komentirao: “Ponuda HDZ-a HNS-u je drugi najveći korak u smjeru de-karamarkizacije HDZ-a, odmah nakon marginaliziranja Hasanbegovića.”

“Hoće li Vrdoljaku uspjeti ono što je uspjelo Beljaku: prebaciti svoju partiju na drugu stranu, unatoč otporima?”, zapitao se politolog Jović, čija je specijalizacija Jugoslavija.

Poručivao je Jović ovih dana HNS-u neka ide na izbore, ako želi. “Posvađan s HDZ-om i sa SDP-om. Dakle, sam.”

> Fakultet političkih znanosti – evo još nekih profesora, dionika represivnog aparata

Na stranicama Tko je tko u hrvatskoj znanosti Dejan Jović, iako je 1968. rođen u Samoboru, navodi da je rođen u ‘bivšoj Jugoslaviji’ i nigdje ne spominje Hrvatsku.

Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1990., a “Istraživanja Dejana Jovića usredotočena su na politiku i povijest bivše Jugoslavije, također i na proučavanje stabilnosti i raspada država, teorije tranzicije i politike u jugoistočnoj Europi”.

Josipović je s Jovićem raskinuo suradnju navodno zbog Jovićeve izjave u kojoj je doveo u pitanje legitimitet referenduma o hrvatskoj nezavisnosti.

Spekuliralo se da je smjena zbog izjave zapravo bio samo paravan jer se Josipović usred kampanje za predsjedničke izbore htio dodvoriti desnom biračkom korpusu kojem Jović, kojeg Srbi svrstavaju među “deset najmoćnijih Srba na svijetu”, nije bio ni ranije po volji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr