Mesićevi i Josipovićevi savjetnici dogovaraju suradnju Beograda i Zagreba

Foto:www.facebook.com/FPZGhr

“Fakultet političkih znanosti 29. svibnja posjetili su dekan, prof. dr. sc. Dragan Simić i prodekan, prof.dr.sc. Darko Nadić s Fakultet političkih nauka – Univerzitet u Beogradu!”, pohvalio se na društvenoj mreži Fakultet političkih znanosti.

“Za vrijeme dvosatnog sastanka dogovoreno je jačanje dosadašnje iznimno uspješne suradnje između dvije institucije na nizu zajedničkih projekata. Sastanku su prisustvovali dekanica #FPZG-a prof.dr.sc. Lidija Kos-Stanišić, prodekanica doc.dr.sc. Đana Luša, prof.dr.sc. Dejan Jović i prof.dr.sc. Siniša Tatalović.”, ističu.

Savjetnici bivših hrvatskih predsjednika

U Uredu predsjednika Stjepana Mesića, Siniša Tatalović bio je savjetnik za pitanja političkog sustava. Uz Tatalovića je također savjetnik bio i Saša Perković (sin Josipa Perkovića, osuđenog na doživotni zatvor u Münchenu zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj) na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost. Prema upućenima, kako navodi Ivica Radoš, stvarni savjetnik bivšeg predsjednika Republike Mesića i Josipovića nije bio Saša Perković, nego njegov otac Josip, s tim da je, pričalo se, “‘mali’ samo eksponiran”.

> Saši Perkoviću odlikovanje za promicanje suverenosti i interesa Hrvatske!

Predsjednik Ivo Josipović imao je svojevremeno osam savjetnika. Uz Sašu Perkovića koji je obavljao dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost, savjetnici su bili i prof. dr. sc. Siniša Tatalović kao savjetnik za unutarnju politiku a glavni analitičar bio je prof. dr. sc. Dejan Jović.

> Bivši Josipovićev savjetnik Dejan Jović bi Lučića poslao u zatvor, pročitajte što mu je ovaj odgovorio!

Nakon što je za Novi list Siniša Tatalović ustvrdio da se zalaže za promjenu izbornog sustava za manjine, najoštrije mu je odgovorio predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac.

“O tim stvarima se može razgovarati između različitih političkih predstavnika, što gospodin Tatalović nije nikada bio. On je primjer onoga za što me predsjednik optužuje, primjer čovjeka koji je na etnobiznisu izgradio svoju sveučilišnu i savjetničku karijeru, nikada ne imajući veze s onima koje bi navodno trebao predstavljati. I konačno, gospodin Tatalović je primjer onoga što predsjednik Josipović naziva »Pupovac i njegovi«, jer je supruga gospodina Tatalovića svojedobno postala savjetnica bivšeg potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, zahvaljujući »Pupovcu i njegovima«. Kad je Uzelac postao potpredsjednik – Tatalović je požurio da kod njega svoju suprugu angažira kao savjetnicu, a ja s tim ništa nisam imao. On je još jedan od onih koji se okoristio Pupovcem i njegovom politikom. Toliko o predlagaču promjena manjinskog modela, o njegovoj dosljednosti i autentičnosti koja mu daje za pravo da predlaže rješavanje ove problematike. Više on tome neću, jer i ovo vrijeđa moje dostojanstvo, zaključio je Pupovac.

Siniša Tatalović rođen je 30. travnja 1960. u Ogulinu. Živi u Zagrebu. Od 1986. godine stalno je zaposlen na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Bio je potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske od 2003. do 2005.

> Stožer: Uporno zastupate ciljeve nepostojeće, za Vas neprežaljene Jugoslavije

“Od budućeg predsjednika očekujemo da provede lustraciju u Uredu predsjednika – znači, Joviće, Tataloviće, Perkoviće i ostale maknuti iz Ureda predsjednika, te da neutralizira štetne utjecaje pojedinih stranih zemalja u Uredu predsjednika, u obavještajnim službama i Hrvatskoj vojsci; da strateški preusmjeri Hrvatsku od Srbije i Velike Britanije prema EU, kao i da sudjeluje u razvijanju aktivne uloge Hrvatske u procesu pristupanje Srbije EU postavljanjem uvjeta koje Srbija treba zadovoljiti, poput otkrivanja sudbine nestalih, priznavanje postojanja logora, isplate ratne odštete, povratak otetog kulturnog blaga i drugih”, upozorio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić 2014. na konferenciji za novinare ističući da žele nacionalnog a ne ideološkog predsjednika RH.

> HSP traži ostavke Tvrtka Jakovine, Dejana Jovića i Dragana Markovine jer su ‘mrzitelji Hrvatske’

Prema dr. Dejanu Joviću, nekadašnjem glavnom analitičaru i posebnom koordinatoru Ureda predsjednika Republike Hrvatske, “Tuđman je bio prvi istinski separatistički nacionalist koji je došao na vlast u Jugoslaviji”, a “Jugoslavija je nudila dobra rješenja za narode, naročito one male”.

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu javno se zauzimao za očuvanje Jugoslavije, protiv samostalnosti Hrvatske i njezina ulaska u EU bez Srbije.

> Fakultet političkih znanosti – evo još nekih profesora, dionika represivnog aparata

Jovićevi politički stavovi nisu se previše promijenili još komunističkog jugoslavenskog doba, kada je u srednjoj školi bio aktivan član Saveza socijalističke omladine Hrvatske (SSOH-a).

U svom pisanju za Polet, koje je bilo glasilo SSOH-a, Jović je pokazao čvrste stavove kao “branitelja tekovina revolucije” i svako tko se odmicao od službenih stavova zadobio bi oštre kritike, navodi Tomislav Vuković u Hrvatskom tjedniku.

“U članku: ‘O jeziku, rode, da ti pojem’ (‘Polet, Zagreb, br. 341, 17. siječnja 1986., str. 7.) s podnaslovom: ‘Što leži iza neobične ‘atraktivnosti’ jezične politike ‘Glasa Koncila”, nadobudni, već tada osvjedočeni ljevičar i branitelj jugoslavenskih ‘revolucionarnih tekovina’, zamjenik ‘Poletova’ glavnoga urednika Dejan Jović, žestoko je napao jezičnu politiku ‘Glasa Koncila’, a samim time i sve hrvatske jezikoslovce i autore, koji su dokazivali hrvatsku jezičnu posebnost”, ističe Vuković.

Na stranicama Tko je tko u hrvatskoj znanosti Dejan Jović, iako je 1968. rođen u Samoboru, navodi da je rođen u ‘bivšoj Jugoslaviji’ i nigdje ne spominje Hrvatsku.

Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1990., a “Istraživanja Dejana Jovića usredotočena su na politiku i povijest bivše Jugoslavije, također i na proučavanje stabilnosti i raspada država, teorije tranzicije i politike u jugoistočnoj Europi”.

Jović svoje misli i stavove rado dijeli na društvenim mrežama:

Josipović je s Jovićem raskinuo suradnju navodno zbog Jovićeve izjave u kojoj je doveo u pitanje legitimitet referenduma o hrvatskoj nezavisnosti.

Spekuliralo se da je smjena zbog izjave zapravo bio samo paravan jer se Josipović usred kampanje za predsjedničke izbore htio dodvoriti desnom biračkom korpusu kojem Jović, kojeg Srbi svrstavaju među “deset najmoćnijih Srba na svijetu”, nije bio ni ranije po volji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.