Bogdan o slučaju preminule djevojčice: ‘U nadzoru nisu uočeni veći nedostaci’

Foto: HRT

Tragični slučaj premlaćivanja djeteta upozorava i na manjak educiranih stručnjaka u sustavu koji je i prije pandemije bio prenapregnut, a sada se mora nositi i s drastičnim porastom obiteljskog nasilja.

Gošća Dnevnika, čelnica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan, rekla je da velikih propusta u radu psihologa u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nije bilo i da je obitelj bila pod nadzorom. Izrazila je žaljenje zbog ovog tragičnog događaja u ime svih psihologa i Hrvatske psihološke komore.

Andrea Bogdan rekla je da je poslijepodne bila u stručnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koji provodi Hrvatska psihološka komora nad radom psihologa. Razgovarali su s kolegicama koje su bile uključene u praćenje obitelji od 2018 do danas. Provjerava se postoje li svi preduvjeti, imaju li važeća ovlaštenja, kvalifikacije za obavljanje takvog posla, imaju li uvjete za rad. Nisu uočeni veći nedostaci.

– To je mnogo dokumenata koje trebamo proanalizirati, ali velikih propusta nije bilo. Konačni rezultati znat će se u petak, rekla je.

Na pitanje je li to moguća najava konačnih rezultata, rekla je da kada je riječ o pojedinačnom događaju poput ovog iznimno tragičnog, provjerava se je li sve učenjeno prema pravilima struke.

– Kolegice su poduzele sve potrebne korake, rekla je.

Ne može davati mišljenje o samom događaju, ali su psihologinje koje su bile u timu, rekla je, u pet mjeseci otkako je djevojčica vraćena u biološku obitelj odlazile u obitelj u skladu sa standardima. Naglasila je da je zdravstvena kriza u svim sustavima promijenila način rada, ali da se ipak odlazilo u obitelj, promatrala se djevojčica u obitelji. Smatra da je postupak bio proveden u skladu s pravilima.

Kazala je da je procjena o “umjerenom riziku” prilikom vraćanja djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj donesena timski.

– Umjereni rizik znači da su neke obitelji zbog nekih stvari rizične, a dijete koje se vraća nakon dvije godine je dijete koje samo po sebi treba dulje vrijeme za prilagodbu. On se odnosi i na prethodne podatke o roditeljima, a potrebno je voditi računa da se, kada se uspostave određeni kriteriji za poboljšanje, svakome treba dati prilika. Što se tiče terapije i postupaka, u vezi s ovim roditeljima bilo je intenzivnih kontakata i oni su dobili brojne savjete, oni su surađivali, rekla je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT