Boris Beck: Po kojoj se to pravdi isprazni Čačić prošvercao u Sabor?

Foto: Narod.hr

Ovako je izgledao debakl izbornih stožera: prazni stolovi s neotvorenim bocama vode, jedan ili dva utučena partijska čelnika, nekoliko izgubljenih stranačkih marginalaca i one neizbježne zblajhane kokoši s torbama koje stoje 50.000 kuna, gledaju u prazno, i razmišljaju kamo će i kome će. To je slika bankrota, piše Boris Beck u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

(…)

Po kojoj se to pravdi isprazni Čačić prošvercao u Sabor, a uzaludna Milanka Opačić nije? Toliko smo ponosni na svoju demokraciju, i u njezino središte smještamo izbore, a tako malo o njima znamo i tako ih malo razumijemo. Glasovi birača jedini su kriterij za obavljanje javne službe, ali nemamo nikakve kriterije na temelju kojih se glasovi dodjeljuju. Odnosno, imamo, a to je demagogija.

Sabor je burza u kojoj se mjesto ne kupuje novcem nego obećanjima, i tako se jednom u četiri godine prazne priče razmjenjuju za vlast. Kao što na burzama postoje blue chip dionice – udjeli u tvrtkama koje su kvalitetne, pouzdane i sposobne donositi prinos i u dobrim i u lošim vremenima – tako postoji i blue chip demagogija. SDP glumi da prodaje sekularnost, socijalnu pravdu, antifašizam i gospodarske intervencije, HDZ glumi da prodaje domoljublje, tradiciju, konzervativnost i slobodno poduzetništvo, a njihovi glasači glume da u to vjeruju. S lijeva i zdesna pušu im za vrat novi demagozi, koji tvrde da tek oni zbilja vjeruju u sve to, pa i oni imaju svoje glasače. Čovjek koji živi u kapitalizmu, na ekonomiju može utjecati samo na burzi; čovjek koji živi u demokraciji, na vlast može utjecati samo na izborima. Burza je zahtjevnija od izbora jer očekuje da imate novac, dok za izbore samo morate imati političku želju; međutim, burza je puno demokratičnija od izbora jer je otvorena svaki dan, a izbori samo svake četiri godine. I burza i izbori, svaki na svoj način, ograničavaju utjecaj građana na sustav i stvaraju povlaštene kaste.

(…)

Da je burza iracionalna ustvrdio je 1973. profesor s Princetona Burton Malkiel, napisavši da bi majmun s povezom na oči, da baca strelice pikada na novinska burzovna izvješća, izabrao portfolio dionica jednako uspješno kao i financijski stručnjaci. Eksperiment provođen od 1964. do 2010., u kojem je sudjelovalo stotinu majmuna koji su nasumce kupovali dionice, o čemu je pisao Forbes, pokazao je da su majmuni uspješniji od brokera: portfelji njihovih dionica svake su godine rasli brže od burzovnih indeksa. Da nam je koji od tih majmuna, i da mu damo da povezanih očiju, bacajući pikado na stranice telefonskog imenika, sastavi hrvatski parlament, ja sam siguran da bi taj saziv Sabora bio jednako uspješan kao i bilo koji dosadašnji, a zacijelo bi bio i uspješniji. Osim toga, poslanici bi bili manje bahati jer bi znali da su ih izabrali pravi majmuni, zaključuje Boris Beck za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr