Boris Beck: Sve istrage pokazale su da u Dubrovniku nije bilo kiretaže bez anestezije – no laž je učinila svoje na formiranju javnog mnijenja

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Istina i laž igraju se lovice pred našim očima, ali tako da malo istine lovi sve više laži, i da ih ulovi sve kasnije ili nikada. Jer laži nam uđu u sistem, uđu nam u mozgove i srca, razmnožavaju se na društvenim mrežama i šire sve dalje nauštrb demantija – sva istraživanja interneta pokazuju da se laži šire brže od istine, piše Boris Beck u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Prošli smo tjedan mogli pročitati na portalima da je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un dao smaknuti nekoliko svojih najbližih suradnika, a među njima i diplomata Kim Hyok-chola, zato što je bio nezadovoljan kako su pripremili nedavni summit s Donaldom Trumpom.

Dva dana kasnije mogli smo pročitati da je Kim Hyok-chol viđen živ i zdrav na kolodvoru u vijetnamskom gradu Dong Dang.

> (VIDEO) Lažna vijest: Predsjednica Komore primalja optužila Opću bolnicu Dubrovnik da su zbog priziva savjesti anesteziologa radili pobačaj ‘na živo’, ravnatelj sve demantirao

>(VIDEO) Medijske obmane: Kad nerođeno dijete nazivaju ‘dijete, beba’, a kad ‘fetus, embrij’?

>Dr. sc. Hrvoje Pende: Gorak okus abortusa – dijelovima bebe do sjajnije kože i razmaženog nepca

> Je li riječki ginekolog – suprug predsjednice Komore primalja izvor lažne informacije o pobačaju bez anestezije zbog priziva savjesti?

Onda smo mogli pročitati da je 17-godišnja Nizozemka Noe Pothoven, koja je teško patila od depresije, eutanazirana. Dva dana poslije mogli smo pročitati da su joj liječnici odbili zahtjev za eutanazijom te da je umrla vlastitom odlukom, tako da je prestala jesti.

Onda smo mogli pročitati rezultate znanstvenog istraživanja da su neudane žene i općenito žene bez djece sretnije od onih u braku i s djecom, a da žene u braku lažu o svojoj sreći: kada su im partneri blizu, ispitivačima kažu da su sretne, a kada su partneri odsutni, kažu da su nesretne.

Dva dana poslije mogli smo pročitati da je pogrešno protumačeno izvješće o istraživanju: da su žene bile nesretne kad je partner bio odsutan iz njihova domaćinstva i života – dakle, da su sretne kad žive s partnerom, bez obzira na to je li nazočan u prostoriji kad ih se anketira ili ne.

(…)

U ožujku je članica Komore primalja izjavila da se u Dubrovačkoj bolnici izveo pobačaj bez anestezije jer su se svi anesteziolozi pozvali na priziv savjesti. To je izazvalo lavinu napada na liječnike, a Anka Mrak Taritaš je s Mirandom Mrsićem tim povodom održala u Saboru konferenciju za novinare, podrugljivo ustvrdivši da će uskoro i portiri na ulazu u bolnice ispitivati žene kamo idu i odlučivati hoće li ih pustiti u bolnicu ili ne.

Sve istrage Ministarstva zdravstva i novinara pokazale su poslije da je događaj izmišljen i da u Dubrovniku nije bilo kiretaže bez anestezije – no laž je učinila svoje na formiranju javnog mnijenja.

Laž pustoši poput požara i teško je i sporo zazelenjeti zgarište istinom. Badava su Andrewu Wakefieldu, promotoru teze da cijepljenje izaziva autizam, oduzeli liječničku licencu. Dokazano je neetično postupa prema djeci i lažirao je rezultate istraživanja – pa opet u Hrvatskoj nalazi dovoljno vjernih pristaša koji njegove laži uzimaju kao istinu. U njima vide smisao, ne shvaćajući da smisao utemeljen na laži može biti samo besmisao. Laž nikad ne može postati istina. Međutim, virtualne šume vrve jednorozima.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr