(VIDEO) Boris Jokić još jednom uhvaćen u laži: Evo i dokaza!

Foto: Snimka zaslona

U emisiji „Peti dan“ na Hrvatskoj televiziji 13. travnja 2018. (dostupno na https://hrti.hrt.hr/video/show/4580695/peti-dan-13-travnja-2018 ili pogledajte u videu na dnu) razgovor je od 18. do 20. minute tekao ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Selak: „Je li istina da su neki članovi Ekspertne radne skupine, s kojima si bio unutra – od kojih je veliki broj dolazio s iste institucije, što također treba dovesti u pitanje – došli na to mjesto nakon što je javni poziv već bio prošao, odnosno zakasnili su s prijavom?“

Boris Jokić: „Apsolutno to nije istina. To nije istina! To je laž. Znači, nitko…“

Marija Selak: „Znači svi su se prijavili na vrijeme?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Jokić: „Koliko ja znam i siguran sam u to: to nije istina.“

Marija Selak: „Znači ta priča sa Suzanom Hitrec i njezinom prijavom je laž?“

Boris Jokić: „To nije na meni. Ja sam znanstvenik. Nisam političar. Ne vodim odgojno-obrazovne procese na način da donosim odluke ili izvršne odluke. Međutim, ovakva manipulacija, ovakve insinuacije, koje se spominju ovdje… ovo, ad hominem-pitanje i izvlačenje nekakvog argumenta da je netko deveti, deseti, ma kako moćan, i koliko malo radio za budućnost ove zemlje, poput njih svih, zapravo da je on nekoga imenovao, to je po meni argument, koji nije dokaz.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenice

Javni poziv za prijavu kandidata za voditelja i pet članova Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je 18. prosinca 2014. Rok za podnošenje prijava bio je 9. siječnja 2015.

Portal narod.hr poslao je 14. veljače 2018. Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev za pristup informacijama – prijavama na taj javni poziv. Pristiglu dokumentaciju portal narod.hr objavio je 21. ožujka 2018. na poveznici https://narod.hr/wp-content/uploads/2018/03/Prvi_ERS.pdf. Iz nje je očito da Boris Jokić 13. travnja 2018. nije govorio istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Suzana Hitrec podnijela je svoju prijavu tri dana nakon proteka roka za prijavu, 12. siječnja 2015. (str. 6).
  2. Branka Vuk uputila je dokumentaciju za svoju prijavu tri dana nakon isteka roka, 12. siječnja 2015. (str. 8).
  3. Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja uputio je svoju prijavu šest sati i osam minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 2).
  4. Branislava Baranović iz Instituta za društvena istraživanja uputila je svoju prijavu sedam sati i 13 minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 3).
  5. Zrinska Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja uputila je svoju prijavu osam sati i 14 minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 5).
  6. Tomislav Reškovac uputio je svoju prijavu sedam sati i 57 minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 4).

Zaključci

Boris Jokić, nesuđeni ministar i voditelj Ekspertne radne skupine u ostavci, obmanjuje javnost neistinima.

Javni poziv bio je 18. prosinca 2014. raspisan za voditelja i pet članova. Na kraju su ministar Vedran Mornar formalno, a Zoran Milanović i Neven Budak stvarno odabrali i imenovali voditelja i šest članova.

Jokić uhvaćen u laži: Tvrdio da ga nije izabrao SDP, a Milanović sve priznao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga je prijava samo za jednoga člana uredna: dvije su podnesene nakon roka i trebale su biti odbačene, a četiri su nevaljane, netransparetne i nevješto namještene tako da su u računalni sustav Ministarstva za urudžbiranje najprije unesene kao pristigle nepostojeće prijave, koje su tek naknadno poslane.

Sve je bila velika podvala: demokracije, vladavine prava, javnosti, pravila postupka, čestitosti, sustava odgoja i obrazovanja i Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije.

Operaciju je vodio tadašnji pomoćnik ministra Mornara Staša Skenžić, koji se inače nije davao smesti zakonom (odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 23. listopada 2015. i 14. srpnja 2016.), kao ni ministar Vedran Mornar (odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 9. travnja 2015. i 20. siječnja 2016.).

Portal narod.hr raskrinkao je slučaj skandalozne provedbe javnoga natječaja za prvu ERS još 21. ožujka 2018.: Muke po kurikulnoj reformi i prokletstvo Ekspertne radne skupine (3. dio), ali Boris Jokić ustraje da su isprave o njihovoj prijavi „laž“ i „neistina“. Te prijave doista jesu laž i neistina, a neistine kojima se Boris Jokić brani najviše govori o njemu samom.

 

Emisiju pogledajte u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.