Borislav Ristić: Visoki svećenici našeg novog kulta propovijedaju nam život bez rada

Foto: Snimka zaslona

Kada danas promatramo ovaj korona-svijet oko sebe, teško je oteti se dojmu kako se onaj naš svijet neopozivo promijenio. Iako sve izgleda gotovo potpuno isto kao i jučer, znamo kako se taj “jučerašnji svijet” više neće povratiti, niti ćemo nastaviti živjeti kako smo nekad živjeli. Ona “ključna dva tjedna” premetnula su se u vječnost. Maske koje smo jesenas navukli kao privremenu mjeru ostat će s nama zauvijek, a ruke ćemo ribati do Sudnjeg dana, piše Borislav Ristić za Večernji list, u kolumni koju djelomice prenosimo.

(…)

Neki bi rekli kako smo se svi evidentno učlanili u neku novu sektu, u kojoj je sve podređeno sigurnosti. Sigurnosti, naravno, na ovom svijetu nema, ali zar klanjanje lažnim idolima i nije ideja svake sekte? Čovjek koji nosi masku na licu dok sjedi sam u autu ne štiti sebe i druge od korone. On traži boga. Žena koja jurca po plaži i opominje djecu da stave maske na lice, ne brine o zdravlju te djece. Ona se klanja novom božanstvu sigurnosti.

Ponekad mi se čini kako smo svi pobjegli iz knjiga nekih zaumnih filozofa. Hegel je govorio kako Svjetski Duh pohodi zemlju u kućnom mantilu i papučama, dok je Marx propovijedao revoluciju kako bismo ostvarili svijet “oslobođen od rada”. Naravno, kao i u svakoj Utopiji, ima tu izvjesnih disonanci i odstupanja, kao kad prosvjednici onima udobno zavaljenima u fotelju vlasti šalju poruku “pustite nas da radimo”, ali to je otprilike to.

Ispada, dakle, kako smo sjedeći doma i ne radeći ništa ostvarili dubokoumni filozofski plan svjetske povijesti. Čovječanstvo se još od prvih svojih koraka kroz ovu dolinu suza muči u znoju lica svoga zaraditi kruh svagdašnji, a evo, mi smo izgleda pronašli način kako živjeti i bez rada. Tako nam nalaže naša nova religija. Još samo malo da se potrudimo, kažu nam visoki svećenici našeg novog kulta, i postignemo još viši stupanj dokoličarenja, pobijedit ćemo virus i našoj sreći neće biti kraja.

Ali, ne kaže se uzalud kako su “besposlene ruke vražja radionica”. Ako želiš držati Vraga dalje od sebe moraš rukama dati posla. To zna svaki roditelj ili nastavnik. Ako želiš imati mira, daj djeci da se igraju s nečim. Zadavanje zadataka u nastavi također nema drugi smisao nego smanjiti obim dječjih nestašluka u školama. Radna etika nema samo materijalni smisao, već i izlaska na kraj s problemima koje pred ljudsku prirodu postavlja dokolica.

To je, između ostalog, i razlog zašto na spisku zaposlenja postoji zanimanje “političar”. Svi mi znamo kako oni ne rade ništa bitno i korisno za društvo. Uglavnom po kancelarijama prave aviončiće od papira i glume pred kamerama kako su silno angažirani. Ali, zamislite samo kakva bi nevolja po društvo nastupila kad bismo svu tu armiju uhljeba koju sada plaćamo da sjedi po kabinetima, kao što to predlažu neki liberali, najurili na burzu rada.

(…)

Novi kult sigurnosti, koji nam se danas nudi kao recept za bolji život, neminovno vodi naše društvo u materijalno i duhovno propadanje. Jedno je biti racionalan i štititi sebe i druge, a nešto sasvim drugo od toga napraviti kult koji blokira čitav život i okreće ga naglavce. Rad daje ljudskom životu smisao i nadu u bolje, dok pretvaranje ljudi u lijenčine predstavlja recept za anarhiju i put u propast.

Nakon kraja Hladnog rata politika nikako da pronađe svoj smisao i opravdanje. Prvo su nas tjerali da grlimo drveće, ali to nije pobudilo naročit entuzijazam. Sad nas, s nešto više uspjeha, tjeraju da se maskiramo u kirurge. Možda ipak još nije kasno za novi globalni društveni ugovor – mi ćemo se praviti kako nam i dalje treba politička kasta, a oni zauzvrat da prekinu s praksom projiciranja ideala vlastite uzaludne egzistencije na našu stvarnost.

 

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr