Bože Vukušić: Ako Hrvatska ne napravi promjene u Europi razmišljaju o pokretanju postupka monitoringa nad barem dijelom pravosuđa

Foto: snimka zaslona

Gost emisije HRT-a “Studio 4” bio je Bože Vukušić, svjedok na suđenju u Münchenu i istraživač tematike prijetnji svjedocima, kojem su prijetili dok je svjedočio. Rekao je da još od kada je bio svjedok u Njemačkoj i od kada je imao priliku razgovarati sa zastupnicima u Europskom parlamentu koji prate političku situaciju u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi ima informaciju da “ako Hrvatska ne bude imala vlastite unutarnje snage da napravi iskorak, da napravi promjene, da će se morati, kao i u slučaju ‘lex Perković’, pokrenuti inicijativa iz europskih krugova”.

“U presudi protiv Krunoslava Pratesa koja je prethodila raspisivanjem tjeralica i suđenjem Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču doslovno stoji da je hrvatsko Državno odvjetništvo aktivno sudjelovalo u opstruiranju istrage i suđenja u Njemačkoj. Postojala je nada, iako je slučaj ‘lex Perković’ govorio da se tu neće puno promijeniti, da se nakon ulaska Hrvatske u EU nešto promijeni. Nisu se dogodile promjene. Prema mojim informacijama određeni krugovi u Europi razmišljaju o pokretanju postupka monitoringa nad barem dijelom pravosuđa, konkretno, državnim odvjetništvom”, dodao je.

“Znam za ovakve slučajeve još od suđenja Vinku Sindičiću”

Prijetnje svjedocima na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču ne prestaju. Nakon Ivana Krmpotića, prijetnje je prijavio i svjedok Mario Eterović, obavijestio je sud kako ga je jedna osoba iz izvršne vlasti upozorila da pazi što će izjaviti u Münchenu.

Na pitanje zašto se istinitost prijetnji u Hrvatskoj dovodi u pitanje Vukušić je rekao: “Zato što to očigledno nekome ne odgovara iz političkih razloga. Ja o ova dva slučaja nema posebnih saznanja, osim objave u medijima, ali za mene su ova dva slučaja jedna vrsta dječje igre u odnosu na ono što je meni konkretno poznato, što se u sličnim slučajevima događalo. I meni se prijetilo, i ja sam bio pod posebnim mjerama zaštite u Njemačkoj dok sam svjedočio.”

“Meni su poznati ovakvi slučajevi još od suđenja Vinku Sindičiću pred Županijskim sudom u Zagrebu, kada se svjedocima prijetilo. Meni su se žalili, npr. Ivan Lasić koji je svojedobno bio šef Druge uprave, uprava UDB-e koja se borila protiv hrvatske imigracije, koji je trebao svjedočiti u Zagrebu. Njemu je došao čovjek da mu prenese poruku od Josipa i Stanka da neće živ stići do Plitvica. Tada nije bilo autoceste, vozilo se plitvičkom cestom. Josip je bio Josip Perković, a Stanko je bio Stanko Čolak koji je bio šef te uprave prije njega u Beogradu. Dva-tri mjeseca kasnije mi je šef te iste uprave iz Sarajeva Ivan Čurak, s kojim sam ja razgovarao i probao vidjeti ima li on neka saznanja korisna za to suđenje, rekao da je njega pozvao tadašnji ravnatelj Ureda za nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak i rekao mu, znači 1999. godine, da su mu njegovi kolege poručili da će ga skratiti za glavu ako bude svjedočio. Kako je u to vrijeme, prema mojim saznanjima, Jarnjak bio vrlo dobar sa Zdravkom Mustačem, ja sam pretpostavljao da je to dolazilo iz tih krugova”, ispričao je Vukušić.

“Meni su kasnije prijetili, ja sam napisao predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi gdje imam saznanja da se 2006. godine u tadašnjem državnom vrhu razmišljalo o mojoj likvidaciji i da bi se spriječilo moje svjedočenje tada protiv Krunoslava Pratesa u Njemačkoj. Isto tako 2014. u krugovima u vrhu obavještajne zajednice bliskim Saši Perkoviću, sinu Josipa Perkovića,  razgovaralo se bi li se mene moglo riješiti fizičkom eliminacijom”, ispričao je.

“Državne strukture u Hrvatskoj praktički sudjeluju u pritiscima na svjedoke”

Usporedio je kako Hrvatska i Njemačka  postupaju u tim slučajevima: “U Hrvatskoj praktički državne strukture sudjeluju u pritiscima na svjedoke, dok se u Njemačkoj, kad se sazna da se na nekog pokušava utjecati, zastrašivati ga, a kamoli prijetiti mu smrću, reagira  interventno, svjedok se uzima u program zaštite svjedoka, stavlja se pod policijsku zaštitu, poduzimaju se kazneni postupci i istrage protiv onih koji zastrašuju ili prijete svjedocima.”

“Sada dolaze svjedoci s potpuno novim informacijama”

“Jesu li pritisci na svjedoke povezani s onim što bi se moglo saznati u ostatku suđenja?”, upitala ga je voditeljica na samom kraju gostovanja, a Vukušić je rekao: “Do moga svjedočenja, ono što je bilo na sudu je ponavljanje iz suđenja Krunoslavu Pratesu. Sada dolaze novi svjedoci i ovi svjedoci koji se spominju su potpuno novi svjedoci. Ne mogu prosuđivati koliko je to vezano uz konkretne slučajeve, jer o njima nemam drugih saznanja osim onoga što sam pročitao, ali je logično da se kod starih svjedoka otprilike zna što će oni svjedočiti, a ovdje dolaze s potpuno novim informacijama i tu dolaze i za optužene novi problemi.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: screenshot