Božinović u Berlinu – sukob u Njemačkoj oko zaštite granica se prelijeva i na Hrvatsku

Foto: fah, metropolico.com; fotomontaža: narod.hr

Za Hrvatsku je posebno važno spriječiti nedopuštene ulaske zbog duge vanjske granice prema BiH, navodi u priopćenju njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Dok je svojevremeno predsjednica Grabar-Kitarović opravdano upozoravala i na moguću uporabu vojske u zaštiti granica, ministar Božinović i hrvatska Vlada smatraju da je policija dovoljna.

 

U tom kontekstu, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se s njemačkim kolegom Horstom Seehoferom u Berlinu. Božinović je nakon sastanka istaknuo da je Seehofer podržao ulazak Hrvatske u schengenski prostor, što je ocijenjeno ne samo hrvatskim već i europskim interesom, javlja Večernji list.

Prije koji dan na sličnu temu zaštite granica ministar Božinović je izjavio i ovo: ‘Imamo jednu od najjačih graničnih policija u ovom dijelu Europe. Stalno radimo na unapređenju njihovih tehničkih mogućnosti i hrvatska policija ima dovoljno kapaciteta da se nosi s ovim pojačanim pritiskom, čak i većim i u svakom samo trenutku u stanju zaštiti javni red i sigurnost hrvatskih građana’, rekao je Božinović HRT-u.

Time je Božinović kao ministar dao i garanciju da je uporaba vojske nepotrebna, čak u i većim i težim vremenima priljeva migranata. Je li ministar Božinović bio u pravu ili je to samo još jedna od populističkih izjava političara pokazati će vrijeme. Naime, prema Europi se valjaju milijuni migranata iz Afrike, dok na drugoj strani Turska provodi politiku ucjene zadržavajući ili puštajući velike grupe migranata preko “balkanske rute”.

Zbog toga je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u svom priopćenju navelo da su u središtu razgovora sastanka Božinovića i Seehofera bila migracijska kretanja u smjeru preko Balkana pa prema Hrvatskoj i onda dalje prema Austriji i Njemačkoj. Kao država članica EU s dugom vanjskom granicom prema Bosni i Hercegovini za Hrvatsku je od posebne važnosti sprečavanje nedopuštenih ulazaka, stoji u priopćenju.

Priopćenje dobiva na težini ako se zna pozadina nedavnog sukoba unutar njemačke vlade. Poznato je da je ministar Seehofer iz CSU (sa još nekim CSU-ovcima) nedavno ušao u oštar sukob s kancelarkom Merkel oko pitanja migranata, što bi čak potencijalno moglo dovesti i do raspada suradnje i koalicije CDU i CSU.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU), njihov saveznik iz Bavarske, u sukobu su oko inicijative ministra unutarnjih poslova i veterana CSU-a Horsta Seehofera da policija na njemačkim granicama odbija migrante koji su se već registrirali u nekoj drugoj europskoj državi.

Najveće njemačke novine Bild pisale su kako Seehofer traži da se graničnoj policiji Njemačke omogući i da odbija ulaz migrantima koji nemaju dokumente i onih koji su već deportirani i pokušavaju ponovno ući.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da bi odbijanje migranata na njemačkoj granici umjesto zajedničkog djelovanja s drugim članicama Europske unije moglo nanijeti “znatnu štetu” tom savezu.

Austrijski kancelar Kurz se nakon toga sastao sa Seehoferom. Bio je to sastanak dva konzervativca koji sebe vide kao bliske saveznike.  Još jednog istomišljenika pronašli su u novom talijanskom ministru unutarnjih poslova, čelniku Lige Matteu Salviniju.

Koju će stranu zauzeti Hrvatska?

Stranu Angele Merkel, kao EU-federalista koja je i inače orijentirana protiv EU kao saveza država? Merkel koja je dala izjavu da se priljevom migranata treba baviti na razini EU-a, a ne na granicama između europskih država.?

Ili stranu Bavarca Horsta Seehofera  koji smatra da policija na njemačkim granicama treba odbijati migrante koji su se već registrirali u nekoj drugoj europskoj državi. On smatra, kao i cijelii CSU, da bi trebalo jačati i štititi ne samo vanjske granice EU, već da policija treba imati veće kompetencije na nacionalnim granicama država, što podržavaju i Kurtz i talijanski premijer Conte.

Pitanje je: što smatra ministar Božinović i hrvatski premijer Plenković?

Ima li Hrvatska uopće svoju autonomnu politiku prema migrantima ili je samo sluša glasove koji dolaze iz Bruxellesa?

Europa je pred još jednom velikom migrantskom krizom, a Hrvatska se ne čini pripremljenom za buduća događanja.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/vecernji.hr